РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

13.01.2022

1169 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як купити власне житло? Корисні поради

 

Купівля квартири – дуже важливий крок у житті будь-якої людини. Але навіть найменша помилка, яка буде допущена в цьому процесі, може коштувати дуже багато. Тому ми підготували вам інструкцію, яка допоможе вам мінімізувати кількість помилок.

 

Вид житла

 

Для початку потрібно визначитися, який вид нерухомості вибрати: первинна чи вторинна нерухомість. Якщо ви зупинилися на первинному, то в цьому питанні дуже важливо вибрати надійного забудовника. Необхідно звернути увагу на всі документи, які ще будинки та проекти у них вже є, чи успішні вони. На всі ці питання вам дадуть відповідь у відділі продажів забудовника, але краще все перевіряти самому.

 

Якщо ви націлені на покупку вторинного житла, то тут необхідно визначитися з типом житла: сталінка, хрущовка, цегляний будинок, панельний. Тут необхідно вивчити всі плюси та мінуси всіх типів квартир і вибрати те, що вам найбільше ближче.

 

Самостійний пошук або ріелтор

 

В обох випадках є переваги та недоліки. Ріелтор проробить за вас всю необхідну роботу: перевірить документи, складе договір, уточнить всі деталі та проведе угоду. Але ріелтор – це робота, яка має бути оплачена. Тому вони беруть свою комісію, яка становить від 2 до 5% суми угоди. Коли ви самостійно займаєтеся пошуком квартири для покупки, то роботи у вас побільшає. Але і ви не обмежуєтеся базою даних одного ріелтора та не сплачуєте додаткові комісії.

 

Перегляд квартири

 

Найважливіше - не піддавайтеся на вмовляння ріелтора чи господаря квартири. У ній жити вам і тільки вам, тому на ваш вибір ніхто не повинен впливати. Для перевірки квартири краще взяти із собою спеціаліста, який зможе професійно оцінити проводку, комунікації, стіни, підлогу. Необхідно оцінити, скільки вам знадобиться коштів на ремонт, якщо ви захочете щось замінити.

 

Документи

 

Є низка основних моментів, які ви повинні перевірити. Переконайтеся, що ви маєте справу з власником квартири, а не спадкоємцем або якимось представником господаря. Переконайтеся, що нерухомість не перебуває під арештом. Перевірте документи на законність нерухомості, особливо, якщо це стосується приватного будинку. Чи має він право бути там, де він знаходиться. Перевірте також заборгованість за комунальні послуги.

 

Момент угоди

 

На момент фінальної угоди всі документи мають бути уважно вичитані. На цьому етапі у вас є остання можливість внести редагування в договір. Будьте уважні. Якщо ви уважно підійшли до процесу, то можна привітати, ви власник нової нерухомості.