РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

12.06.2019

2753 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Пеня за комунальні послуги

Нещодавно держава ввела пеню за несплату комунальних послуг в Україні для тих, хто ухиляється від своєчасного погашення заборгованості по рахунках.

 

З огляду на той факт, що Україна переходить до європейського ринку цін на енергоносії, відсутність боргів населення за комуналку є важливим критерієм.

 

Тому до порушників будуть застосовуватися найсуворіші заходи. Розберемося в цьому питанні і дізнаємося, в яких випадках можна уникнути нарахування пені та що робити, якщо не вистачає грошей погасити борги.

 

Що таке пеня за комунальні послуги

 

Ще в 2017 році був прийнятий закон «Про житлово-комунальні послуги», але в силу положення вступили тільки з 1 травня 2019 року. Нормативно-правовий акт повністю реформував існуючу систему ЖКГ.

 

Головні нововведення торкнулися того, що кожен будинок повинен вибрати керуючого або укласти договір зі спеціалізованою компанією, яка буде обслуговувати мешканців і збирати гроші на комуналку.

 

Таким чином планується вирішити проблему з ЖЕКами, які отримані від мешканців кошти списували собі в кишеню, прикриваючись накладними та «квартальних планів робіт».

 

Відповідно в платіжках з'явиться нова стаття - абонплата. Ці кошти йдуть безпосередньо на рахунок компанії, що управляє за ті послуги, які вона надає.

 

Оскільки механізм новий, як він проявить себе на практиці невідомо. Зате чітко зрозуміло, як буде працювати пеня - це третє і найнеприємніше нововведення.

 

Депутати пояснюють, що в поточній редакції закону пеня за комуналку - це інструмент нагадування, що потрібно платити за рахунками вчасно. А її розмір складає всього 4% річних.

 

Очевидно, що це небагато, але по факту пеня нараховується в розмірі 0,01% за кожен день прострочення. Важливо відзначити, що розмір штрафу не може перевищувати початкову суму боргу.

 

Інформація про те, що неплатників будуть позбавляти житла і виганяти на вулицю - міф, придуманий журналістами. У законі дійсно є положення про те, що, якщо сума боргу перевищить 84 тис. Гривень, на неплатника подадуть в суд.

 

Арешт майна і банківських рахунків в цьому випадку дійсно буде застосований, але реалізовувати квартиру з молотка ніхто не буде. Практики подібних справ ще немає, але швидше за все боржнику буде встановлений обов'язковий щомісячний платіж.

 

Як буде нараховуватися пеня за комуналку в 2019

 

ПроцедурПа нарахування пені за прострочення платежу чітко регламентована законодавством. Схематично вона буде виглядати так:

Як розраховується пеня за комунальні послуги

 

Тут слід уточнити, що більшість підприємств, що надають комунальні послуги, формує платіжки з 1 по 5 число місяця, тому інформація є у вільному доступі.

 

Отримати її - завдання мешканця, тому якщо вчасно не прийде платіжка, підставою для скасування пені це не стане. Даний факт слід враховувати і контролювати питання самостійно.

 

Як це застосовується на практиці

 

Оскільки закон тільки вступив в силу, в практиці ще не встигли скластися конкретні приклади нарахувань. Проте, можна уявити гіпотетичну ситуацію і на ній пояснити, як відбуваються штрафні нарахування.

 

Припустимо, що рахунок складається з наступних сум:

 

  • абонплата - 200 грн .;
  • світло - 400 грн .;
  • газ - 300 грн .;
  • водопостачання - 300 грн.

 

Платник заплатив за все, крім електрики. Відповідно пеня за місяць, складе: 300х0,01х20 = 60 грн. Якщо борг буде погашений за 5 днів, переплата дорівнює 300х0,01х5 = 15 грн. Якщо в наступному місяці питання також не буде вирішено, цифри наступні: 600х0,01х20 + 60 + 300х0,01х10 = 210 грн.

 

Як бачимо, всього за 2 місяці прострочення набігає борг, практично рівний щомісячного платежу. З огляду на це, набрати суму в 84 тис. Грн. не так вже й складно. Особливо для тих, у кого великі квартири.

 

Кому не нараховується пеня

 

Законом чітко обумовлені варіанти, коли штрафні не можуть бути нараховані. Всього таких випадку два:

 

  • якщо несплата сталася з вини держави, оскільки вчасно не були видані субсидії;
  • якщо у споживача є довідка з місця роботи про те, що зарплата не виплачена або була видана з затримкою.

 

Прописаний також третій варіант з приводу пільг, але про що конкретно йде мова поки не зрозуміло. Якщо особа на 100% звільнено від сплати комуналки, штрафів бути не може апріорі, в інших випадках різницю треба доплачувати вчасно.

 

Як таких, пільг на відстрочку сплати комунальних платежів в законодавстві України не існує.

 

Мені почали вважати пеню. Як не потрапити в кабалу до держави

 

Найпростіший легкий і швидкий спосіб - взяти безвідсотковий кредит. Подібну послугу надають багато мікрокредітной організації.

 

Для оформлення не потрібні довідки про доходи та інші документи, тільки ІПН і паспорт. Гроші можна взяти від тижня до декількох місяців і повернути після отримання зарплати.

 

Варіант зручний тим, що ситуація вирішується за 10-15 хвилин. Для оформлення навіть не потрібно виходити з дому, заявка оформляється в режимі онлайн, гроші тут же приходять на банківську карту.

 

Другий варіант позичити у друзів або родичів, але цей спосіб ненадійний, оскільки у знайомих може не виявитися потрібної суми. Занадто сподіватися на цей спосіб не варто.

 

Третій і останній варіант - оформити субсидію. Для цього необхідно звернутися в районне відділення департаменту соціальної допомоги, надати паспорт, ІПН, довідку про доходи.

 

Співробітники відомства оцінять заробіток і вирішать, чи може людина претендувати на субсидію. З 1 травня 2019 року даний питання регулюється новим законом, який істотно змінив процедуру.

 

В першу чергу мова йде про процедуру розрахунку мінімального доходу. Тепер відсоток від заробітку, що витрачається на комунальні, визначається в залежності від площі квартири, кількості проживаючих у ній осіб і інших параметрів, що вказуються в заяві.

 

Важливе нововведення торкнулося непрацюючих осіб працездатного віку. Для отримання субсидії їм необхідно перебувати на обліку в центрі зайнятості.

 

В цілому ж можна відзначити, що пеня хоч і незначна, але за пару місяців може зрости в рази. З точки зору математики - це істотно ускладнить погашення основного боргу, оскільки левова частка коштів буде витрачається на оплату штрафних нарахувань.

 

В цьому аспекті сума в 42 тис. Грн. вже не здається такою недосяжною і легко може бути накопичена за 2-3 роки.

 

Хоча в законі прописано 84 тис. Боргу для відкриття судового розгляду, легко підрахувати, що сума складається з 42 тис. Основної заборгованості і 42 тис. Пені.

 

На допомогу платникам нова норма закону «Про житлово-комунального господарства», яка закріплює, що тепер споживачі мають право вимагати компенсацію за надання послуг неналежної якості.

 

Як цей механізм буде працювати на практиці невідомо і швидше за все довести свою позицію можна буде тільки в суді, але цілком імовірно, що інструмент дозволить компенсувати невгамовні апетити комунальників.

 

Наприклад, норма напруги 220 В, 50 Гц, якщо параметри струму в розетці не відповідають, факт надання послуг неналежної якості на обличчя. Але реальні способи підрахунку належної компенсації на законодавчому рівні відсутні.