РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

10.12.2019

2034 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Шахрайство з банківськими картками

 

 

Шахрайство з кредитними картками

 

Банківською карткою можна платити в інтернеті, переводити гроші друзям та знайомим, розплачуватися в закладах або за проїзд. Але наскільки вони безпечні?

 

Національний Банк повідомляє - в Україні понад 62 млн платіжних карт. Таке поширення привертає зловмисників, які хочуть скористатися довірою людей та вкрасти гроші.

 

У цій статті ми розглянемо шахрайство з кредитними картками і його найпоширеніші види.

 

Схеми шахрайства по телефону

 

За інформацією Української Міжбанківської Асоціації в понад 80% випадків аферисти отримують необхідну інформацію входячи в довіру по телефону.

 

Найчастіше той, хто телефонує представляється співробітником банку або державних органів та називає одну з наступних причин дзвінка:

 

  • Підозрілі операції на картці
  • Блокування картки
  • Необхідність прийому платежу на картку

 

Яку інформацію хочуть дізнатися зловмисники:

 

  • PIN-код картки
  • CVV або CVC картки
  • Дізнатися код підтвердження з надісланого банком СМС

 

Ці дані не повинні повідомлятися нікому, про що попереджають при відкритті рахунку. Якщо відкриєте їх самостійно, то банк має право не відшкодовувати ваші збитки, через порушення підписаного договору.

 

Шахрайство з банківськими картками ПриватБанку

 

ПриватБанк - найпопулярніший український банк. Його послугами в 2019 році користується понад 56% українців старше 16 років. Серед літніх людей він займає перше місце. А старше покоління особливо вразливе для аферистів і часто стає ціллю атаки.

 

Так чим він небезпечний?

 

"ЗНЯТТЯ БЕЗ КАРТКИ" - послуга зняття грошей з банкомату без карти і особливість ПриватБанку. В руках шахраїв стала однією з найпоширеніших схем обману клієнтів Привату. 

 

Для зняття грошей необхідно знати номер телефону жертви та ПІН-код. Знаючи цю інформацію, зловмисники можуть просто підійти до банкомату без вашої карти і зняти гроші.

 

Вкрали гроші з картки ПриватБанку - що робити в першу чергу? По-перше, заблокуйте її, щоб не втратити більше грошей. По-друге, в разі втрати грошей повідомте про це банк, включаючи відомі подробиці. Також варто звернутися до поліції.

 

Шахрайство з банківськими картками Ощадбанку

 

Для того щоб отримати доступ до грошей жертв, зловмисники далеко не завжди користуються вразливістю банківської системи. Часто достатньо методів соціальної інженерії - входження в довіру клієнта банку з подальшим обманом.

 

Якщо вам несподівано зателефонував чоловік, який представився співробітником банку і повідомляє про будь-які незвичні дій - не поспішайте відразу довіряти. 

 

Справжній співробітник банку ніколи не запитає PIN і CVC карти (останні три цифри на зворотному боці). Якщо той, хто телефонує намагається дізнатися цю інформацію - негайно припиняйте розмову і повідомте про це банк за офіційним телефоном.

 

Шахрайство з банківськими картками Ощадбанк

 

Клієнти цього банку частіше стикаються з шахрайством через підроблену СМС розсилку. СМС містить інформацію про те, що картка нібито була заблокована і номер телефону для зв'язку. Якщо зателефонувати на номер що додається, то під виглядом співробітників банку з вас спробують витягнути всю необхідну інформацію для доступу до грошей.

 

Махінації з банківськими картками частіше здійснюються за допомогою самих жертв, які довіряють телефонуючому і самі повідомляють конфіденційну інформацію. 

 

Як убезпечити себе

 

  • По можливості набирайте ПІН-код приховано, щоб оточуючі або камери не підгледіли.
  • Обережно використовуйте незнайомі банкомати. Дивіться щоб не було накладної клавіатури.
  • Не передавайте картку іншим особам.
  • Не відкривайте нікому інформацію для доступу до карти.

 

Що робити, якщо ви втратили гроші

 

Якщо так сталося, що ви стали жертвою шахраїв і залишилися без заощаджень, а до зарплати або виплат далеко - візьміть безкоштовний кредит в БыстроЗайм. Ці гроші тимчасово допоможуть у вашій ситуації. Повернете їх коли буде зручно. 

 

Відповіді на популярні питання

 

Навіщо шахраям номер телефону?

 

Якщо вам прийде СМС від імені банку з проханням зателефонувати за вказаним номером, то не слід цього робити. Часто шахраї використовують це для отримання інформації про час дзвінків. З її допомогою можна створити копію SIM-карти жертви, а з нею отримати доступ до рахунків.

 

Як знайти шахрая за номером банківської картки?

 

Ми не рекомендуємо самостійно займатися пошуком зловмисників, так як це небезпечно. Але що можна зробити знаючи номер банківської карти шахрая? Краще якомога швидше звернутися в банк та правоохоронні органи, щоб вони приступили до пошуку винуватця.

 

Чи можуть зняти гроші з банківської картки за номером картки?

 

Ні. Одного номера недостатньо для зняття готівки. Для цього аферистам потрібна додаткова інформація, яка вказана на початку статті.

 

Що таке кардинг?

 

Кардинг це шахрайство з використанням реквізитів банківської карти без згоди власника. Необхідні реквізити можуть бути взяті зі зламаних інтернет-магазинів або платіжних систем.