РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

27.03.2018

2314 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як правильно вибрати і оформити банківський вклад

Людина, що бажає збЯк правильно вибрати і оформити банківський вкладерегти гроші і заробити на наявної сумі, нерідко вибирає банківський депозит.

Відкрити рахунок можна в будь-якому банку. Однак вибирати компанію потрібно уважно - тому що умови в різних місцях відрізняються.

 

 

 

 

 

Що таке депозит?

Банківський депозит (або вклад) - рахунок в банку, на який ви кладете якусь суму грошей з метою отримання доходуНа неї нараховуються відсотки - ваш дохід.Саму суму - можна забрати або через якийсь термін, або за запитом в будь-який час.

У порівнянні з іншими інструментами інвестування відкриття депозиту - найпростіший варіант. Такий дохід є повністю пасивним: вам потрібно тільки вибрати банк, відкрити в ньому рахунок і покласти на нього суму. Відсотки можна забирати або щомісяця, або по запро су, або в кінці терміну депозиту.

 

Види депозитів

Банківські депозити можна розділити за такими критеріями:

  1. За валюті вкладу. В Україні ви можете відкрити рахунок в гривні, доларах, євро.
  2. За тривалістю, на який кладеться депозит. Внесок може бути терміновим (до приклад у - на 2 роки) або безстроковим (забрати його можна в будь-який час - хоч через 3 місяці після відкриття, хоч через 5 років). Строкові депозити зазвичай можна відкрити на термін від 3 місяців до 2-3 років.
  3. По можливості поповнення. Є програми, за якими ви можете покласти спочатку якусь суму, а потім в будь-який час класти ще. А є вклади без поповнення: скільки поклали при відкритті - стільки і заберете, додатково вносити гроші до закінчення терміну не можна.

 

Депозити в доларах

Депозити в доларах можна откр ить майже у всіх українських банках.

Головна відмінність від гривневого вкладу - процентна ставка: вона набагато нижче (в середньому в районі 4.5-5%). Мінімальна сума для відкриття - 100-200 $ (але є і банки з мінімальним порогом в 1000 і більше).

В Україні дол ларів депозити мають набагато більш вигідні умови, ніж навіть в європейських країнах (де пропонують ставки в 1-2% річних).

 

Депозити в гривні

Найпоширеніший варіант з найвищою процентною ставкою. Вона може бути в межах 14-18% річних.

Т про Тобто якщо ви відкриєте вклад на 100 тисяч грн, за 1 рік заробите чистими 18 тисяч (або по 1500 грн на місяць). Якби ви перевели ці 100 тисяч в долари, і поклали б їх на доларовий депозит - дохід був би в 3 рази нижче.

Але такі високі ставки - я тичних Не завжди. Банки встановили їх для залучення клієнтів через нестабільність нашої валюти - через що люди зараз воліють зберігати накопичення в доларах і євро.

 

Валютні депозити в Україні (крім доларів)

Крім доларів і гривень в Україні можна відкрити вклади в євро. Такі пропозиції є не у кожного банку.

Умови по ним приблизно такі ж, як і за доларовими: ставка близько 4-5%, мінімальна сума для відкриття рахунку - 100 євро.

 

Короткострокові депозити

Короткостроковими вважаються депозити н а термін від 3 до 12 місяців. Зазвичай вони тільки гривневі, з невеликим мінімальним порогом (може становити 1000-2000 грн).

Такі вклади хороші тим, що людина не розлучається з грошима на тривалий термін. Через кризу вкладати гроші на 2-3 роки без віз можності дострокового зняття - просто небезпечно, через можливе різке коливання курсу. Тому багато хто з тих, хто хоче отримати відсотки на вільні накопичення - вибирають саме короткостроковий вклад (або вкладають гроші з можливістю зняття в будь-вр емя).

 

Накопичувальний вклад

Накопичувальний депозит зазвичай відкривається на довгий термін і з можливістю поповнення в будь-який час на будь-яку суму. Це зручний варіант для тих, хто збирає на якусь велику покупку, або просто регулярно відкладає гроші без як ой певної мети.

На відміну від «звичайних» депозитів, що поповнюються вклади мають меншу ставку - в діапазоні 13-16% річних.

 

Процентні ставки по депозитах

Наведемо процентні ставки по гривневих депозитах в українських банках (таблиця1) дані актуальні на січень 2019, при вкладі на 12 місяців на суму до 25 тисяч грн:

 

Таблиця1. Процентні ставки по гривневих депозитах в українських банках

Банк

Середня процентна ставка, річних

Мінімальна сума, грн

Альфа Банк

18.75

5000

Кредит Дніпро Банк

18

500

ПУМБ

17.7

500

Приватбанк

16.5

1000

Піреус Банк

16

1000

Ощадбанк

14.25

1000

ТАСкомбанк

16

1000

Райффайзен Банк Аваль

14

500

Південний

16.5

1000

Кредобанк

17

500

Сбербанк

16

1000

Кліринговий Дім

15.75

1000

Укргазбанк

15.5

1000

 

Зверніть увагу: ставка приведена усереднена. Вона може відрізнятися в вашому випадку, і залежить від:

  • суми, яку ви хочете покласти;
  • терміну;
  • є або відсутня можливість дострокового зняття;
  • є чи ні можливість поповнювати рахунок;
  • коли відбувається вип лата відсотків: щомісяця або в кінці терміну;
  • ми знали що ви клієнтом банку (чи отримуєте в ньому зарплату, пенсію, брали кредити або маєте інші депозити);
  • способу відкриття рахунку (в відділенні або онлайн).

 

У яких банках України можна відкрити депозит?

Гривневі депозити можна відкрити в будь-якому українському банку.

Щоб не помилитися з вибором, звертайте увагу на:

  1. Процентну ставку. Не женіться за максимальним значенням, яке буде набагато вище за ринок. Середній показник для України - 14-18% (і то 16-1 8% можна отримати не кожному). Якщо десь пропонується депозит під 20-24% кожному бажаючому - швидше за все, це якийсь маловідомий банк. Вкласти в нього гроші теж можна, але точно не все і не останні, і не на довгий термін.
  2. Репутацію банку. В ідеалі вкладати тільки в компанії, що входять в топ-10 рейтингу по Україні.
  3. Суму вкладу. Усі вклади на суму до 200 тисяч грн - страхуються Фондом гарантування вкладів. Тобто якщо ваш депозит складає 150 тисяч грн, і банк закривається - ці гроші ви гаран тувати отримаєте. Якщо депозит складає 300 тисяч - при закритті банку ви отримаєте всього 200 тисяч (а решту 100 - немає).
  4. Можливість поповнення рахунку. Підходить для тих, хто відкладає гроші регулярно, особливо якщо вклад відкривається на тривалі й термін. Але зазвичай за цю послугу трохи знижується процентна ставка. Тому потрібно вважати, що буде вигідніше.
  5. Термін нарахування відсотків (щомісяця, раз у квартал або при закритті рахунку).
  6. Наявність капіталізації відсотків (якщо гроші ви не будете зніматися ь щомісяця). Опція, яка дозволить отримати більше прибутку. Наприклад: ви кладете на рахунок 100 тисяч грн на 12 місяців, під 14% річних. У перший місяць за вкладом набігає ще 1165 грн, які додаються до вашого рахунку: тепер на ньому лежить 101 165 грн, і 14% нараховуються вже на неї. В наступному місяці ваш дохід збільшиться на 15 грн (і складе 1180 грн). На маленьких сумах це незначно, але на великих - помітно.
  7. Валюту вкладу. Свій депозит можна розбити на 2 частини. Одну покласти на гривневий рахунок, щоб отримати більший відсоток. Другу - перевести в долари або євро, і відкрити валютний депозит. Прибутки він принесе менше, але якщо курс погіршиться - ви втратите менше.