РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.05.2020

7306 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Позовна давність в Україні в 2020. Як її використовувати, щоб не сплачувати борги

Звертаючись до кредитної установи, будь то банк або мікрофінансових організація, з метою оформлення грошової позики, позичальник підписує кредитний договір. Документ містить не тільки дані про суму, термін грошової позики, а й іншу важливу інформацію. Наприклад, термін позовної давності по кредиту і в Україні є свої нюанси.

 

Позовна давність за кредитом в Україні

 

Так що ж таке позовна давність і хто регламентує терміни?

Позовна давність за кредитом - це термін, протягом якого, і кредитор, і позичальник можуть заявляти про свої права в рамках кредитного договору і звертатися до суду з метою їх захисту. Або іншими словами, під час даного терміну кредитор має можливість вимагати від позичальника виконання обов'язків по позиці, а позичальник може використовувати цю умову для неповернення боргу після закінчення давності.

Позовна давність за позикою працює для всіх видів кредитування. Банківські, комерційні, іпотечні, споживчі, карткові (кредитна карта), заставні - існує багато видів кредитів, але всі вони включають в свої умови дана умова.

Позовна давність в Україні регламентується законодавством і становить 3 роки з дати завершення договору. Наприклад, якщо кредитний договір закінчується 01.05.2019 року, то позовна давність буде діяти до 02.05.2022 року.

В юридичній практиці досвідчених адвокатів бували випадки, коли судді вважали, що позовна давність за кредитним договором настає з дня настання прострочення.

Якщо позичальник думає, що після закінчення позовної давності кредитор забуде про нього, то він помиляється. Кредитор має право звертатися до суду (шанси на виграш, правда, мізерні), дзвонити, писати, передати договір на обслуговування колекторської компанії, і триває це може роками. Більш того, якщо кредитор звернутися до суду, то при виникненні спірної ситуації, служителі Феміди можуть винести рішення про укладення угоди про його продовження. А якщо кредитору вдасться довести в суді, що боржник свідомо мав наміру не повертати борг, то його можуть визнати шахраєм.

Для визначення точної дати початку позовної давності кредиторської заборгованості уважно ознайомтеся з договором. У документі повинні бути присутніми окремі пункти, що описують термін давності, можливість його пролонгації і призупинення. Пролонгація може бути присутнім в умовах довгострокових кредитів (від 7 років), іпотеки.

Примітно, що передача прав вимоги по кредиту третій особі не впливає на терміни позовної давності кредиторської заборгованості. У разі реструктуризації боргу, датою початку позовної давності береться дата подачі заяви про неї і залишається колишньою - 3 роки.

 

Позовна давність кредиту: в яких випадках змінюється термін?

Позовна давність може бути припинена якщо:

Позичальник є військовослужбовцем, який служить у військовій частині, перекладеної на воєнний стан;

Існують форс-мажорні обставини, які унеможливлюють подачу позову (стихійне лихо, страйк і т.д.)

Кредитор оголошує мораторій на термін давності по причині непереборних обставин.

Відразу ж після того, як перераховані вище обставини змінюються, термін давності продовжує свою дію.

Детальна інформація про умови припинення позовної давності в цивільному праві, ст. 263.

Щодо штрафів та інших стягнень, які можуть бути передбачені в кредитному договорі, термін позовної давності буде дорівнює терміну основного договору.

 

Позовна давність за кредитом в ПриватБанку: цікавий факт

Позовна давність за кредитом в ПриватБанку: цікавий фактПозичальникам-клієнтам ПриватБанку варто бути в курсі, що позовна давність в ПриватБанку, наприклад, по кредитній карті, становить ні багато ні мало - 50 років. Дана інформація розміщена в договорі банку.

Під час оформлення кредитної картки клієнт підписує анкету-заяву, яка в даному фінансовій установі та є договором. Як ми писали вище, саме в цьому документі фінустанова може встановити свій термін позовної давності, а позичальник, підписуючи договір, погоджується із зазначеними умовами кредитування. Крім того, банк не дотримується єдиного або певного правила для обчислення ліміту позовної давності.

 

Висновки

Позовна давність за позикою поняття досить суб'єктивне і вимагає обліку безлічі чинників;

Кінець строку позовної давності не звільняє боржника від взятих грошових зобов'язань, але в суді цей факт буде на його боці;

Судові органи не встановлюють самостійно і не обчислюють термін позовної давності. Рішення приймається з урахуванням наданих учасниками процесу документів і тільки після вивчення всіх деталей ситуації;

Продовження терміну позовної давності можливо, скорочення - немає!

Якщо боржник оплатив борг після закінчення терміну позовно�� давності, то в такому випадку грошові кошти йому не повертаються.

Щоб спати спокійно і не зіткнуться з представниками колекторських фірм, які іноді діють жорстко і рішуче, рекомендуємо виконувати взяті на себе зобов'язання вчасно і в повному обсязі. Позитивна кредитна історія і хороша ділова репутація гарантують вам фінансову підтримку з боку партнерів в самих непередбачуваних життєвих ситуаціях. Хорошим прикладом такої взаємовиручки може стати сервіс онлайн кредитування від фінансової компанії «БИСТРОЗАЙМ». Швидке рішення по кредиту, мінімальний пакет документів, цілодобова підтримка клієнтів, спеціальні пропозиції відповідальним позичальникам і багато іншого роблять цей сервіс одним з лідерів серед українських фінансових компаній.