РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

03.08.2020

1554 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як пережити кризу українцям: покроковий план дій

Пандемія коронавірусу вплинула на економіку всіх країн світу. Експерти прогнозують, що фінансову криза українці почнуть відчувати восени. Падіння гривні, подорожчання комунальних послуг, медикаментів і продуктів харчування — вагомі приводи почати діяти прямо зараз. БистроЗайм підібрав актуальні поради про те, як пережити кризу. Економити — не означає у всьому собі відмовляти, просто можна навчитися купувати звичне дешевше.

 

1. Намагайтеся економити на звичних речах

  • Одяг та взуття
  •  

    Звичайно ж у важкий економічний період ми не рекомендуємо купувати дорогі речі. Але відмовляти собі в потрібних речах також не варто. Експерти прогнозують спад імпорту в найближче майбутнє, а значить брендові речі піднімуться в ціні. Вигідніше буде купувати взуття і одяг українського виробництва. Таким чином ви ще й зможете підтримати вітчизняний бізнес в кризовий час.

     

     

    Рекомендуємо заздалегідь придбати в свій гардероб базові речі — штани, кілька футболок, джинси, жакет і т. п. У наш час, купуючи в інтернеті, у вас є можливість вибрати речі за найнижчою ціною.

     

  • Транспорт
  •  

    На транспорті можна заощадити найбільше. Якщо ви постійно їздите на своєму власному автомобілі, то можна на період кризи пересісти на автобус, трамвай і метро. Також можна ще більше заощадити, купуючи проїзний на громадський транспорт.

     

     

    Якщо ж ваше місце роботи знаходиться недалеко від будинку, то можна добиратися пішки або на велосипеді, таким чином ви заощадите ще й на спортзалі.

     

  • Продукти харчування
  •  

    За висновком аграріїв урожай часнику і цибулі постраждав через високу вологість, а значить ціни на них будуть високі. Також варто запастися картоплею влітку, адже ціни на овочі будуть рости після настання осені, особливо в кризовий час.

     

     

    Радимо також зробити запас з таких продуктів, як крупи, борошно, цукор і придбати все це оптом, що обійдеться вам значно дешевше.

     

  • Комунальні платежі
  •  

    Тарифи на комунальні послуги будуть зростати, а значить потрібні дії для економії. Кращий варіант — установка лічильників, але цей варіант не підходить для тих випадків, коли в квартирі прописана одна людина, а проживають в ній більше двох.

     

     

    Кілька простих порад для економії на комунальних послугах:

     

    • встановіть розпилювач для води;
    • замість електричного чайника почніть використовувати звичайний;
    • змініть все лампочки в квартирі на енергозберігаючі;
    • відразу відключайте техніку від мережі після того, як перестали нею користуватися;
    • закручуйте крани з водою, коли голитеся або чистите зуби.

     

  • Відпочинок
  •  

    Якщо ж ви звикли щороку відпочивати біля моря то не варто собі відмовляти навіть під час кризи. Для того, щоб заощадити досить вибрати бюджетне напрямок (Єгипет, Туреччина чи Болгарія) і постійно стежити за наявністю гарячих пропозицій на їх сайтах. Також чим раніше ви придбаєте путівку, тим дешевше вона вам обійдеться.

     

    Найбюджетніший варіант — спланувати відпочинок на території України (Лазурне, Затока, Залізний Порт та інші). Можна вкластися до 2000 гривень за пару днів, якщо вибрати при цьому недорогий готель без харчування.

     

    Детальніше про те, де можна провести відпочинок в бюджетних місцях України в статті:

     

    "Де недорого і безпечно відпочити цього літа"

2. Навчіться планувати бюджет

Для того, щоб зрозуміти на чому можна заощадити, необхідно почати планувати бюджет. Для цього необов'язково використовувати паперові блокноти, адже тепер можна завантажити безкоштовний зручний додаток з ведення доходів (Monefy, KeepFinance і т.п.).

 

  1. 1. Розпочніть регулярно вносити всі свої витрати, навіть найдрібніші.
  2. 2. Розділіть доходи на обов'язкові платежі (кредит, комунальні послуги, їжа, проїзд і інше), планові (придбання побутової техніки планове медичне обстеження, відпочинок) і разові (одяг, кафе, розваги). З останнього подивіться, що ви можете виключити.
  3. 3. Відкладайте 10% від своєї заробітної плати.
  4. 4. Гроші, що залишилися розділіть на 4 частини. Це буде вашим тижневим лімітом, який не можна буде перевищувати.

 

Детальніше про те, як планувати сімейний бюджет можете знайти в статті:

 

"Сімейний бюджет за правилами: як зменшити витрати"

3. Створюйте фінансову подушку безпеки

Дуже важливо регулярно відкладати гроші. Таким чином в разі скорочення, втрати працездатності або хвороби ви зможете нормально прожити без видимих ​​змін.

 

В ідеалі розмір фінансової подушки повинен бути, як 6 ваших заробітних плат, щоб ви змогли без проблем прожити півроку в разі втрати джерела доходу.

 

Детальніше про те, як створити фінансову подушку безпеки ви зможете дізнатися, прочитавши нашу статтю:

 

"Фінансова подушка безпеки: навіщо вона потрібна і як створити"

 

А в непередбачених випадках, коли вам може терміново знадобиться фінансова допомога, ви можете розраховувати на БистроЗайм в будь-який час. Сума до 15 000 гривень строком до 30 днів видається на банківську карту всього за кілька хвилин. Просто переходьте за посиланням та залишайте заявку на позику.