РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

11.12.2018

2711 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Транспортний податок в Україні: як розрахувати і оплатити?

Транспортний податок в Україні в його нинішньому (поки що) вигляді застосовується вже 4 роки. При цьому його правила вже піддалися неодноразовим коригуванням. На сьогодні він не тільки є одним із складових податку на володіння майном, але і встиг вбрати в себе характерні черги податку на розкіш. Судячи по останнім тенденціям у нашому законодавстві, це буде далеко не останніми його трансформаціями та доповненнями.

Для чого ми повинні платити цей податок? Як його розрахувати і коли платити? Які «сюрпризи» ще від нього очікувати? На ці, хвилюючі для багатьох українських автовласників питання, ми сьогодні дамо вичерпну відповідь.

 

Транспортний податок в Україні: як розрахувати і оплатити?

 

Для чого ми платим транспортний податок?

У 2015 році українське законодавство поповнилось абсолютно новим податком. Він став передбачати щорічні збори на майно, яким володіють громадяни. Плати цей податок зобов'язували як комерційні організації, так і фізичні особи (тобто рядових громадян).

С тих пір гаманці підприємств и рядових українців стали полегшуватись трьома його основними підвидами:

  • податок на автотранспортні засоби;
  • податок на наявне нерухоме майно;
  • податок на наявність у власності землі.

Новий транспортний податок Україна прийшов на заміну транспортного збору (його платили при проході техогляду, а також при переобліку авто) і збору, якими обкладається автотранспорт при першій його реєстрації на території України.

Отже, якщо ви особисто або ваша фірма є власниками комфортабельних сучасних легкових автомобілів, то вам потрібно сплатити за таку можливість.

Чому саме «комфортабельних» і «сучасних» і чому саме «легкових»?

Справа в тому, що авто податком 2015 року обтяжені лише легкові автомобілі, що мають середньорічну вартість більше 375 мінімальних заробітних плат (за станом на 1 січня кожного т.г.) І віком менше 5 років з моменту випуску. На 01.01.2018 мінімальна заробітна плата склала 3723 гривень, і ви повинні поплатити транспортний податок, якщо є власником "ластівочки" 2013- го та наступного року випуску та вартості більше, ніж 1 396 125 грн.

 

Як розрахувати транспортний податок?

З огляду збільшення мінімального рівня заробітної плати до 3723 грн., З 01.01.2019 відбулися відповідні зміни та суми діючого транспортного податку. Самою ставкою оподаткуванні змін не торкнулися - всі власники авто класу «преміум», які не старше 5-ти літнього терміну з моменту випуску, як і раніше зобов'язані щорічно доповнювати українську казну на 25 000 грн. Однак було підвищено ступінь вартості таких авто і відповідно, змінився розрахунок транспортного податку . Якщо до цього податку підлягали машини дорожче 1 200 000 грн., То зараз планка податку піднялася до суми в 1 396 000 грн. І це стало самим справжнім подарунком для великої частини власників престижних іномарок.

З полегшенням вдихнули власники та покупці таких популярних в Україні іномарок як:

  • Аcura MDX;
  • BМW X3, BМW X4;
  • Jeеp «Grаnd Cherоkee»;
  • Infiniti QХ60, Infiniti QХ70;
  • Land Rovеr Range Rovеr «Evoque» 3D, Land Rovеr Range Rovеr «Defender»;
  • Mercеdes С43 Cоupe, Mercеdes GLC;
  • Toyоta «Highlаnder», Toyоta LC «Prаdo» бензиновые (с 2,8-литровым двигателем), Toyota LC «Prado» дизельные (с 4-литровым двитгателем);
  • Volkswagеn «Multivan», Volkswagеn «Touareg».

Як розрахувати транспортний податок?Пощастило звичайно, не всім власникам іномарок подібного класу, так як Міністерство економіки підраховує їх ринкову вартість по своєму досить непростому методу. Також з економили по 25 000 гривень деякі власники новеньких іномарок, які потрапили в список МЕРТ «до 1 року», середньо розрахунковим вартість яких «уклалася» в інтервал від 1,2 до 1,4 мільйонів гривень.

Якщо ви збираєтеся придбати нове представницьке авто і хочете чітко зрозуміти, чи буде це обтяжуватись податком, вам варто замислитись над питанням " як розрахувати транспортний податок з фізичних осіб ". Для цього потрібно розрахувати середньо ринкову вартість вашої іномарки по спец методикою, розробленою і затвердженою українським Кабінетом ще в 2016-му..

Для максимальної точності підрахунку ця методика ґрунтується на:

  • марка вашого авто;
  • рік його випуску;
  • об'єм двигуна;
  • типи використовуваного палива (бензин / дизель).

Окремо формула підрахунку використовує дані про новий автомобіль такої моделі, коректуючи всі коефіцієнти з урахуванням часу експлуатації, а також пробіг вашого транспортного засобу. Якщо ж даних для точного розрахунку бракує, то будуть використані: технічні характеристики подібних вашому ТЗ, вартість нового авто або діючі на нього ціни, встановлені в країні-виробнику.

Щоб ��ожен український автовласник міг розрахувати середньо ринкову вартість своєї ТС максимально точно и «прозрачно», Мін економ розвитку розробило і запустило на своєму сайте спеціальну програму. Цей онлайн- калькулятор носить назву «Транспортні засоби: розрахунок вартості» і розміщено за постійною посиланням: http://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA .

Алгоритм онлайн- калькулятора повністю відповідає методиці визначення середньо ринкової вартості заданого автомобіля. Дана методика була затверджена Кабмін від 18.02.2016 р. І дозволяє максимально точно розрахувати транспортний податок на будь-який з наявних в Україні авто преміум-класу.

В калькулятор внесенні всі необхідні параметри по кожному з марок та моделей авто, зареєстрованих в Україні. Щоб дізнатись середню ринкову вартість вашого авто, достатньо вибрати все необхідні параметри в 3 основних полях: «марка», «модель», «рік випуску». Розрахунок буде виданий моментально і ви зможете зрозуміти, платник чи податку на транспорт в нинішньому році.

Якщо  з’ясується що середня ринкова вартість вашого авто  менше 1 396 126 грн., То на оплату податку можна не турбуватися, а якщо вартість буде рівною 1 396 126 грн або навіть вище, то від оплати транспортного податку вам вже не відвернутися.

Додаткова під формою заповнення онлайн- калькулятора розміщено файл в формате « MS Exel »з повним списком іномарок (та їх основними технічними характеристиками), які підлягали податковій ставці в 2017-му році. Цей список можна завантажити в особистому користуванні, щоб вам або вашим знайомим було легше визначитися з оплатою транспортного податку цього року.

 

Читайте також: Розмитнення автомобіля в Україні

 

Як і коли платити транспортний податок?

Багато хто з тих, хто намагався стежити за хронікою всього «чехарди» за приводом транспортного податку, до сих пір знаходяться в подиві. І це не дивно: те, що його скасовують, то повертають, то знову передумають вводити, то він стає однією з складових податку на розкіш і відноситься лише до «люксових» авто. А потім з'ясовується, що сам податок ведений абсолютно не вчасно , а також з порушеннями різних процедур ...

Так коли потрібно плати транспортний податок , або ж не оплачувати його зовсім?

Як і коли платити транспортний податок?Платники діючий податку на транспорт є громадяни, які володіють легковий автотранспорт не старше 2013 р .в. і з середньо ринковою вартістю вище 1 396 126 грн. Податок при цьому стосується тільки тих авто, які мають офіційну реєстрацію в Україні та знаходяться в повній власності власника.

Згідно з українським податковим кодексом, всі платники даного податку поділяються на фізичних осіб (рядові громадяни), особи юридичних (підприємств) та приватних підприємців. Фізичні особи-платники отримують спеціальне повідомлення, в якому зазначено суму, яку вони зобов'язані сплатити як податок.

Всі автовиробники, що попадають під дію податку, в обов'язковому порядку отримують письмові повідомлення про те, що вони повинні оплатити транспортний податок . Такі повідомлення повинні бути відправлені автовласникам в кожному звітному році не пізніше 1 липня. Повідомлення направляються на поштові адреси по фактичному місці їх проживання.

В отриманих повідомленнях власники автомобілів зможуть побачити суму податку, а також банківські реквізити для її оплати. Оплачувати податок слід в ті місцеві бюджети, де було зареєстровано кожне з транспортних засобів.

Строк оплати транспортного податку для фізичних осіб складає не більше 60 днів. Якщо ви раптом замітили в повідомленні не відповідну дійсності інформацію, що стосується автовласника або його авто, то необхідно негайно звернутися в місцеву податкову та подати оригінали необхідних для виправлення помилок документів. Після уточнення інформації вам буде випущено нове (виправлене) повідомлення.

Кожен авто власник зобов'язаний пам'ятати, що неточні дані, які були вказані в повідомленні, не є причиною несплати покладеного вам податку. Це стосується і випадків, якщо раптом повідомлення не було доставлено вам вчасно або ж не доставлено взагалі.

Способи сплати транспортного податку:

  • Оплата готівкою

Виконати таку оплату можна через відповідний платіжний термінал або через касу будь-якого з українських банків, де вам буде виданий квитанція про оплату транспортного податку .

  • Банківський грошовий переказ

Його можна здійснити, скориставшись особистим банківським рахунком, на якому є достатня кількість коштів, щоб оплатити суму податку. В такому випадку вам необхідно відвідати будь-який з відділень «ваш» банку, пред'явити повідомлення і здійснити переклад з вашим рахунком по необхідному для платежу а реквізити.

  • Інтернет- платіж

Його можна здійснити через свій банківський оnline -кабінет (клиент-банк). Для цього потрібно в нього зайти під своїми реєстраційними даними і здійснити електронний переказ необхідного диму суми за вказаною формою. Обов’язково при цьому заповнивши всі необхідні реквізити і обов'язково вказати призначення вашого платежу.

Також можна здійснити оплату через будь-яку іншу електронну платіжну систему, де буде доступна оплата транспортного податку онлайн.

 

Читайте також: Оплата комунальних послуг

 

Автовласнику на замітку

Варто акцентувати увагу на тому, що безпосередньо «податкова» платежі не приймає. Її основна задача - уточнення суми оплати, а також видання повідомлень "на руки", якщо ви звернетесь до них напряму. Подібні звернення краще робити як підприємствам, так і приватним підприємцям, а ось простому жителю подібних дій абсолютно ні до чого. В деяких інших, більш зручних способів уточнення даних по о��латі ( і самих платежів ) для нього є достатньо.

Єдине, що варто пам'ятати кожному з тих, хто платить транспортний податок 2019 , це обов'язкове збереження квитанцій протягом 3 років (як мінімум). Вона дуже вам пригодиться, якщо по причині вашої оплати раптом з'являться які-небудь спірні питання. При будь-яких оригінальних квитанціях обов'язково обзаведеться її копією.

Звертаємо вашу увагу також на те, що злобне ухилення від транспортного податку може обернути для вас цілою рядом великих неприємностей. У цьому випадку «податкова» може запросити вас подати до суду позов, щоб вимагати не тільки повну суму заборгованості, але також додатково ще пільг і штраф. Саме тому доводити справу до таких наслідків небажано, адже вам доведеться не тільки повністю сплачувати податок на транспортний засіб з штрафом і пенею, але і серйозно розтратитись на виплату найрізноманітніших судових витрат.

 

Фінансово аналітичний відділ  Bistrozaim.ua

© bistrozaim.ua, 2019