РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.01.2021

6741 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Ціни на квартири в Києві 2021 і статистика змін

Житло – не просто базова потреба сучасної людини, яка забезпечує йому очікуваний рівень комфорту і зручності, нерухомість в Україні розглядається як спосіб збереження капіталу, тобто інструмент для інвестування. У зв'язку з цим питання її вартості слід розглядати в динаміці, орієнтуючись не тільки на актуальні цінові показники, а й можливі і очікування щодо можливих змін.

 

 

Має значення актуальна динаміка цін на нерухомість, Київ при цьому слід розглядати як флагман українського ринку нерухомості. Саме столичне житло найбільш помітно реагує на будь-які його зміни і коливання. Вивчення статистики за цінами на первинному і вторинному ринку дозволяє визначитися з вигідною ціною купівлі-продажу на поточний момент, історія з динамікою змін допомагає скласти прогноз на майбутнє.

 

Динаміка цін на нерухомість в Україні за 20 років

Грамотний довгостроковий прогноз цін на нерухомість і прорахунок перспектив на майбутнє дозволяють відповідально підійти до питання здійснення дорогого придбання і вкладення грошей в нерухомість. У цьому питанні важлива динаміка цін на нерухомість в Україні за 20 років, при цьому ще більш значущими можна вважати цифри за минулі 10-15 років.

 

Статистика показує, що піковий рівень цін на житло припадає на 2005-2008 роки. В цей час долар, до якого прив'язаний ринок вітчизняної нерухомості, знаходився в досить спокійному стані і стимулював економічне зростання не тільки в США, але і по всьому світу. Вартість квадратного метра в Києві на вторинному ринку наближалася до 3 тисячам доларів.

 

Переломним в цьому відношенні став 2009 рік, починаючи з якого відзначається помітне просідання ринку житла. Це було пов'язано з кризою іпотечного кредитування. Чи не справляючись з виплатами, люди почали масово відмовлятися від зобов'язань і оголошувати себе банкрутами, що призвело до збільшення кількості пропозицій і зниження ринкової вартості нерухомості.

 

Тенденція до падіння цін стала стійкою і зберігалася до 2010-2012 року. Далі протягом декількох років встановилося стабільне положення, при якому ціна в Києві трималася в межах 1700-1600 доларів за квадрат житлової нерухомості. Кризовий 2014 рік спровокував нове падіння до 1100-1200 доларів. На початку 2017, як і на початку 2019 ціна досягала свого критичного мінімуму в 1000 доларів за метр квадратний.

 

 

 

Зведений графік цін на нерухомість Києві досить красномовно відображає динамічну коливання ситуації на ринку житла. За минулий рік намітилася деяка стабілізація, без різких стрибків вниз. Ціна фіксується в межах 1200-1300 доларів і зберігається в такому діапазоні і на сьогоднішній день.

 

Тенденції ринку нерухомості на 2021 рік

Багаторічна і поточна статистика цін на нерухомість в Києві спирається на курсові різницю і загальносвітові тенденції економіки. Поточний рік не стає винятком. Крім того, на ринок житла в столиці продовжать впливати процеси, що відбуваються всередині держави.

 

Експерти звертають увагу на те, що ціна нерухомості може серйозно коливатися під впливом таких чинників:

 

1. Дія карантину і пов'язані з ним заходи. Локдаун і будь-які інші обмеження природно тягнуть напруга в суспільстві, знижують зацікавленість до здійснення великих покупок, загострюють настороженість населення. У зв'язку з цим імовірним стає застій і навіть спад ринку нерухомості.

 

2. Валютні гойдалки. Традиційно закінчення зимових свят ознаменовується «стрибком» курсу долара. Таке коливання на даний момент не піде на користь для ринку нерухомості.

 

3. З огляду на дисбаланс і «невпевненість» в економіку, багато будівельних компаній тимчасово заморозили великі проекти. Як наслідок, у 2021 році буде очевидний спад пропозицій по новому житлу.

 

 

4. Тенденція останніх років, пов'язана з поділом ринку первинного житла за якістю і типом концептуального наповнення, буде продовжена і в поточному році. Очікується, що забудовники елітного житла і нерухомості преміям-класу будуть покращувати споживчу привабливість пропозицій, але в той же час збільшувати ціну квадратних метрів. На противагу зросте привабливість квартир економ-класу, при цьому забудовники будуть конкурувати між собою, що іноді буде грати на руку покупцям (багато що залежатиме від маркетингової стратегії компаній-продавців).

 

5. Очікується, що великі забудовники Києва візьмуть курс на створення великих будівельних корпорацій, що призведе до витіснення і поглинання дрібніших учасників ринку. Підсумком такого укрупнення може стати збільшення супутніх витрат, пов'язаних з ініціюванням будівництва. В цьому випадку компенсація витрат ляже на споживача.

 

Динаміка стану ринку нерухомості в Києві за минулий рік

 

Динаміка зміни цін по районах Києва

 

 

Якщо розглядати тенденцію коливань цін на житло в Києві за минулий рік, то можна відзначити, що середній показник вартості нової невидимості в Києві демонструє впевнене зростання цінового показника в межах 8-9%. Середня ціна вартості квадратного метра так само зросла в середньому з 27 до 29 тисяч гривень. Загальний обсяг зниження кількості пропозицій, що надходять від продавців нових квартир, впав на 38-39%. Динаміка змін по районам столиці в зв'язку з цим виглядає наступним чином:

 

  • Голосіївський район: відзначається зростання ціни на нове житло в межах 36-38%, вартість квадратного метра становить близько 32 тисяч гривень, але кількість пропозицій при цьому знизилася на більш, ніж 25%;
  • Дарницький район: відзначається зростання цін на 17% в поєднанні зі зниженням обсягу пропозицій на 28%, вартість квадратного метра становить близько 25-26.5 тисяч гривень;
  • Деснянський район: відзначається зростання ціни і обсягу пропозицій від забудовників на більш ніж 20%, метра житла пропонують за ціною 18-23 тисячі гривень;
  • Дніпровський район: збільшення цін на нове житло по району становить близько 10-12% до 22-25 тисяч гривень, обсяг пропозицій при цьому знизився на 30%;
  • Оболонський район: зростання ціни за рік склав понад 30% і досяг 29,5 тисяч гривень за метр, кількість пропозицій при цьому впала на 28.5%;
  • Печерський район: відзначається незначне зниження вартість метра житла з 52 до 48 тисяч гривень за метр, обсяг пропозицій по району скоротився на 80%;
  • Подільський район: вартість цін зросла значно — більш 70% (з 23 до 40 тисяч гривень), але кількість пропозицій впала на 60%;
  • Святошинський район: ціна в плюсі ​​на 17%, середній показник вартості 26-26.5 тисяч гривень метр, при цьому обсяг пропозицій знизився незначно — трохи менше 4%;
  • Ссолом'янський район: ціна житла додала близько 5% з 22 до 23 тисяч гривень за метр, при цьому пропозицій стало менше на 40%;
  • Шевченківський район: зростання ціни в новобудовах — трохи більше 7% (з 33 до 35 тисяч гривень за метр квадратний), зниження обсягу пропозицій — понад 45%.

 

Динаміка зміни ціни за типом житла

 

Динамічно змінюється ціна і попит на житло, в залежності від типу. Графік нижче відображає зростання привабливості однокімнатних квартир: з 2018 року ціна на них помітно зросла, зберігаючись на поточний момент в межах 33-36 тисяч доларів. На противагу різко просіли показники габаритного житла (4 кімнати і більше).

 

 

Вторинний ринок житла в Києві характеризує значуще зниження кількості пропозицій. З 2014 року обсяг пропозицій впав на більш ніж 40% . За минулий рік (з 1.01.2020 по 1.01.2021) пропозицій стало менше на 5%.

 

Довгостроковий прогноз цін на нерухомість в Україні

Експерти, які проводять поточну ситуацію на ринку столичного житла, сходяться на думці про те, що вартість нерухомості в Києві буде рости. Як би не змінювався курс долара, і не зростала інфляція, забудовник буде враховувати всі ці чинники, встановлюючи підсумкову ціну квадратного метра відповідно до рівня очікуваного прибутку. Очікується, що вартість житла в новобудовах буде пропорційне збільшена не менше, ніж на 10%. У зв'язку з цим варто очікувати змін ситуації на ринку вторинного житла.

 

Зроблений експертами довгостроковий прогноз цін на нерухомість в Україні також обіцяє тенденцію до зростання цін. Споживач готовий платити за кращі умови і високий рівень комфорту, а також дає про себе знати інфляція, яка заважає зниженню цін не тільки в Україні, але і в світі. В таких умовах нерухомість логічно дорожчає.

 

Чи варто говорити, що покупка житла для себе або в якості інвестиції, тягне за собою серйозні фінансові витрати. Подальший ремонт і облаштування квартири також вимагає чималих вкладень. У зв'язку з цим можливість додаткової економії на супутніх покупках стає далеко не зайвою. Соціальні мережі БистроЗайм пропонують своїм користувачам можливість отримати мікрокредит на найвигідніших умовах. Для цього на їх сторінках публікуються спеціальні промокоди на знижку, з якої позичка надається абсолютно необтяжливою.