РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

18.10.2021

1851 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як не стати жертвою банкоматних шахраїв

нові види шахрайства з банківськими картами

З кожним роком шахраї стають все більш винахідливими в питаннях крадіжки грошей з банківських карток українців. Хоча зловмисники вигадують нові види шахрайства з банківськими картами 2021 Україна, одним з найпоширеніших була і залишається крадіжка карткових даних за допомогою банкоматів. Найчастіше вдаються до кеш-треппінга, скіммінгу та установки прихованих відеокамер. Що це таке і як захиститися від подібних махінацій з банківськими картами, розповімо у статті.

Що таке скімінг

Скіммінг — вид шахрайства, при якому зловмисник перехоплює дані вашої банківської картки. Для цього на картоприймач банкомату або у нього встановлюється спеціальне шахрайське обладнання. За його допомогою злочинець копіює дані платіжної картки, необхідні для створення її дубліката. 

 

Останнім часом стали почастішали випадки використання прозорих скіммінгових вкладок, які практично непомітні при візуальному огляді, навіть якщо заглянути безпосередньо в слот картоприймача.

 

Та копіювання даних картки — лише половина справи. Щоб реалізувати задуману крадіжку коштів, шахраям потрібно ще дізнатися захисний PIN-код картки. Для цього на банкомат або у безпосередній близькості до нього встановлюються приховані відеокамери, що дозволяють підглянути введений власником картки ПІН-код.

Що таке кеш-треппінг

Якщо після введення PIN-коду ви чуєте, що банкомат відрахував, але не видав гроші — ви зіткнулися з кеш-треппінгом. Суть шахрайства полягає в тому, що в отвір для видачі готівки встановлюється спеціальна планка зі смужкою двостороннього скотча. Зняті з рахунку купюри приклеюються до скотчу і не доходять до рук власника платіжної картки. Після того, як розгублений власник картки відходить від банкомату, до нього підходить злочинець, знімає планку з приклеєними грошима і поспішно залишає місце злочину.

 

Якщо ви зіткнулися з такою ситуацією — в жодному разі не відходьте від банкомату. 

 

Відразу набирайте номер гарячої лінії свого банку і повідомте про те, що сталось. Можна також спробувати самостійно зняти планку, для чого зазвичай не потрібно докладати великих зусиль.

Інші види шахрайства з картами

Крім шахрайства з банкоматами, зловмисники все частіше використовують інструмент соціальної інженерії — телефонні шахрайства з банківськими картами, які передбачають отримання дзвінка від фіктивної служби безпеки банку або фейкових продавців і покупців. Під час таких дзвінків злочинці просять розкрити реквізити банківської картки та її захисний CVV-код, пропонують перевести гроші на карту або поїхати до банкомату, щоб "підвищити безпеку", змінити "скомпрометований" ПІН-код або підтвердити отримання / відправлення грошового переказу. Зрештою власник картки, не розпізнавши підступу, розкриває конфіденційну інформацію про свою банківську картку або навіть самостійно перераховує кошти на рахунок злочинців.

Як вберегтися від шахраїв

Будемо відверті, відсоток розкриття шахрайства з банківськими картами з використанням банкоматів залишає бажати кращого. Тому рекомендуємо дотримуватися наступних рекомендацій, які мінімізують ризик зіткнутися з банкоматним шахрайством:

 

  • За можливості знімайте гроші тільки з банкоматів, розташованих всередині відділень банку — встановити там фальшивий банкомат, скіммер або інше чужорідне обладнання практично неможливо.
     

  • Не використовуйте банкомати, зовнішній вигляд яких викликає сумніви — кнопки затерті, вид картоприймача відрізняється від зображеного на екранній заставці, корпус банкомату має пошкодження або облуплену фарбу.
     

  • Оглядайте банкомат перед використанням на наявність сторонніх пристроїв та відео-пристроїв.
     

  • Введіть PIN-код, обов'язково прикривайте рукою або гаманцем клавіатуру, щоб запобігти його крадіжці шахраями через приховані камери.

 

Не зайвим буде встановити добовий ліміт на зняття готівки. Тож навіть у разі крадіжки інформації з банківської картки та її PIN-коду, зловмисники не зможуть зняти всі наявні на рахунку гроші. Багато банків дозволяють управляти лімітами не тільки через дзвінок на гарячу лінію, а й через систему інтернет-банкінгу або мобільний додаток.