РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

05.01.2022

833 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

 

Здорове харчування – здоровий гаманець

 

 

Тема харчування буде актуальною завжди. Тисячі продуктів, торгових марок, виробників виборюють право потрапити на ваш стіл. І на це йде велика частина наших з вами фінансів. Як тримати баланс між гарною їжею та мінімізувати витрати, особливо у період свят. Про це й поговоримо.

А чи варто воно того?

Картопля, олів'є, оселедці під шубою, крабовий салат, шампанське – незмінні страви на новорічному столі. У нашому суспільстві існує стереотип - чим більше їжі в себе заштовхаєш, тим краще. Чи це корисно для нашого організму? Питання спірне. Варто врахувати кількість фінансових витрат. За підрахунками експертів цього року ціна страв для середнього новорічного столу в Україні становить понад 2 тисячі гривень. Це без урахування спеціальних делікатесів.

Справа звички

Те, що ми вибираємо для їжі – питання нашої звички. Хтось не може прожити день без кави, хтось без солодкого. Ми іноді не помічаємо, як вживаємо якісь продукти щодня. Хтось п'є чай без цукру, а хтось тільки з чимось солодким, чи то печиво чи цукерки. А тепер знову звернемося до фінансової частини. Якщо випивати по склянці кави щодня, припустимо, за ціною 25 грн, то за місяць ми витратимо близько 750 грн. За рік – 9000 грн. Так, сума відносно невелика, але, наприклад, за ці гроші можна сплатити тижневу відпустку на одну особу. Навіть за кордоном.

Як на нас впливає реклама

Здорове харчування продукт маркетингу. Є золоте правило харчування, яке підтвердить будь-який лікар чи фахівець – слухайте свій організм. І пам'ятайте, що дуже важливо знати міру. Одна шоколадка зробить вас щасливим, а 10 з'їдених за раз швидше за все допоможуть вам потрапити лише до лікарні. Виходить, мало того, що ми витрачаємо гроші на самі продукти, то ще й купуємо потім в аптеці препарати для лікування. А це шкодить нашому гаманцю.

Чи потрібно заощаджувати на харчуванні?

Вживати дуже дорогі продукти можуть дозволити собі далеко не всі. Сьогодні ж ринок харчування дозволяє знаходити товари у будь-якій ціновій категорії. Але до цього слід підійти відповідально. Скласти план харчування, врахувати вартість товарів, збалансувати раціон. Це допоможе облік коштів. Економити на їжі однозначно не варто. Все залежить від ваших прибутків. За статистикою, у більшості працюючих людей йде до 50% зароблених коштів на їжу. А якщо врахувати витрати на сім'ю та дітей, то цей відсоток може бути ще вищим. У будь-якому випадку харчування – не та категорія витрат, де потрібно дуже багато економити. Все має бути в міру та за коштами.

 

Харчування – дуже важливий аспект у житті кожної людини. І чим бiльш усвідомленішим підійти до цієї теми, тим більший шанс вплинути на своє здоров'я сьогодні та в майбутньому. Крім цього, ваші фінанси скажуть вам спасибі, якщо ви зумієте оптимізувати витрати в цій галузі. Пам'ятайте, грамотний раціон у харчуванні – запорука здоров'я не лише у вас, а й у вашому гаманці. Будьте здорові та фінансово грамотними.