РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

13.07.2021

5984 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Забув пін-код від картки: що робити

что делать, если забыл пин-код от карты

Втрата картки — один з найстрашніших снів користувачів, водночас мало хто замислюється про те, що втрата PIN-коду до карти призведе до не менших проблем і обмежень на її використання. Наприклад, власник карти не зможе здійснювати великі покупки і знімати гроші в банкоматі, оскільки для виконання цих операцій необхідно вводити ПІН-код. Що робити в такому випадку, розповімо в цій статті. Та спочатку трохи теорії.

Що таке PIN-код

PIN-код (personal identification number) — це аналог пароля або захисний код, що складається виключно з цифр. Пін-код картки складається з 4-цифр, які видаються її власнику разом з карткою для його ідентифікації при виконанні розрахункових операцій або знятті готівки в банкоматі. 

 

PIN-код має триматися в найсуворіший таємниці і в жодному разі його не можна передавати третім особам, оскільки за його допомогою зловмисники можуть отримати доступ до рахунків і коштів.

 

"БистроЗайм" нагадує: нікому не повідомляйте пинк-код від вашої карти. Також, як і пароль у смс-повідомленнях, що надходять від нас під час оформлення онлайн-кредиту. Таким чином ви самі віддаєте зловмисникам доступ до ваших грошей!

 

Захисний код карти генерується в автоматичному режимі і ніде не зберігається, тож його неможливо дізнатися в жодного співробітника банку. Разом з тим, фінансові організації, коли видають конверт з карткою і пін-кодом, рекомендують знищити останній відразу після прочитання і за жодних обставин не записувати захисний код на карті.

Чим загрожує втрата PIN-коду

Треба розуміти, що при збереженні картки на руках втрата пін-коду жодним чином не позначається на безпеці грошових коштів на банківському рахунку.

 

! Якщо ви забули PIN, у вас буде три спроби його введення в банкоматі і якщо жодна з них не буде успішною, карту буде вилучено і автоматично заблоковано.

 

Це один з механізмів захисту, що не дозволяє шахраям дізнатися код захисту шляхом перебору, у тому числі і з використанням спеціального обладнання.

Забувши PIN-код, картою можна продовжувати розраховуватися за невеликі покупки в більшості торгових мереж і магазинах, а ось про зняття грошей з банкомату і великих покупках доведеться забути.

Що робити, якщо забули пін-код від картки

Якщо ви забули PIN-код від своєї кредитної або дебетової картки, насамперед згадайте, чи знищули ви конверт з пін-кодом або ж досі зберігайте його в секретному місці у себе вдома. Якщо конверт знаходиться вдома — вважайте, проблема вирішена, але якщо PIN-код був знищений — швидше за все доведеться звертатися в банк, який видав картку.

Перевипуск PIN-коду

Також ви можете змінити PIN-код на той, який ви точно запам'ятаєте: наприклад, день народження мами або пам'ятну для вас дату. Більшість банків  вже давно надають таку можливість для фізосіб. Зробити це можна в банкоматі або в мобільному додатку.

 

А Приватбанк пропонує зробити це таким чином: відправити SMS-повідомлення з текстом PIN + AAAA на номер 10060 з телефону, який прив'язаний до аккаунту користувача карти, або через Мобільний додаток Privat24 (слід перейти в меню карти, пін-код від якої був забутий, і вибрати підпункт "зміна пін-коду"). Після цього на телефон власника картки прийде SMS з новим захисним кодом.

 

Дізнатися про те, чи пропонує таку послугу ваш банк чи ні, можна, якщо зателефонувати на гарячу лінію і уточнити цю інформацію у співробітників контакт-центру.

Перевипуск картки

Якщо банк не підтримує можливість зміни ПІН-коду, єдиний спосіб вирішення проблеми — відправитися в найближче відділення свого банку і написати заяву про перевипуск картки. При собі обов'язково слід потрібно мати паспорт, необхідний для ідентифікації особи.


У разі перевипуску неіменної картки, нова може бути видана протягом декількох хвилин, а ось якщо картка була іменною (на лицьовій стороні вказано ім'я та прізвище власника) — перевипуск займе від 3 до 5 днів. Цей час необхідний для виготовлення і доставки карти у відділення банку, при цьому багато фінансових установ дозволяють користувачеві самостійно вибрати найбільш зручне відділення для її отримання.  

 

Деякі банки дозволяють замовити перевипуск картки через Мобільний додаток або систему інтернет-банкінг. У такому випадку навіть при випуску іменної картки відвідувати відділення банку доведеться тільки один раз — щоб отримати нову дебетову або кредитну картку.

Як мінімізувати ризик втрати PIN-коду

LastPass

Щоб завжди мати можливість пригадати PIN-код від карти, його можна записати в блокнот і заховати в сейф. Якщо сейфа немає — не біда, вам допоможуть спеціалізовані мобільні додатки, які називаються password-менеджерами. Там можна зберігати будь-яку секретну інформацію, незалежно від того, чи це пін-коди карт, паролі або номери банківських рахунків за кордоном.

 

Один з таких додатків — LastPass. Він має понад 10 мільйонів завантажень в Play Маркет. Утиліта має безкоштовний тариф, що дозволяє зберігати необмежену кількість паролів, а також можливість багатофакторної аутентифікації.

 

Який спосіб підходить особисто вам, вибирайте самі. Головне —  тепер ви знаєте, як діяти, якщо раптом забули PIN-код. Віримо, що ці прості поради допоможуть зберегти ваші гроші в безпеці!