РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

14.10.2021

7135 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Пакунок маляти» в Україні у 2021 році

в каких магазинах можно расплатиться картой пакет малыша

Чи дають тепер бебі бокси? З 27 вересня 2021 року в Україні знову видають «Пакунок маляти». Відтепер батькам надали можливість вибирати між бебі боксом і матеріальною компенсацією. Гроші надходять на спеціальний рахунок і можуть бути витрачені виключно на товари для мами і новонародженого. Фінансова компенсація за «дитячу коробку» доступна не тільки новоспеченим батькам, а й тим, чиїм чадам незабаром виповниться рік. Тож які документи потрібні і скільки грошей дають замість пакунку маляти? Відповіді в статті.

Хто може отримати пакунок маляти

В Україні кожна сім'я, в якій народилася дитина, має право на отримання одноразової натуральної допомоги «Пакунок маляти». А з 1 липня 2021 року батькам надали можливість вибору: отримати допомогу в натуральному або в грошовому еквіваленті.

 

Нині подати заяву та отримати виплату можуть:

  • Батьки новонароджених.

  • Ті, чиї діти народилися до 23 жовтня 2020 року, але яким на момент подання заяви не виповнився 1 рік.

  • Сім'ї з дітьми народженими після 24 жовтня 2020 року, які не отримали належну допомогу з незалежних від них причин.

Склад бебі боксу

Пакунок маляти в Україні 2021 — це вже третя версія натуральної допомоги. Сьогодні до його складу входить:

  • упаковка підгузників, вологі серветки, пелюшки,

  • 3 шапочки на виріст,

  • 11 боді з коротким рукавом різного розміру,

  • 11 боді з довгим рукавом різного розміру,

  • 4 пари повзунків і 11 сліпів,

  • 4 сорочечки і 4 пари шкарпеток, рукавички і 2 слинявчика,

  • термометри для води і для тіла,

  • дитячі манікюрні ножиці і гребінець,

  • ковдра, підодіяльник і плед, матрац, 2 дитячих рушники,

  • 6 іграшок і килимок, м'яка книжка, креми для мами і під памперс, мило, коробка-колиска.

 

Оптова ціна бебі боксу складає близько 3400 грн. Роздрібна вартість тих самих товарів для мам — у 2,5 рази вища. Перші версії були відверто невдалими — максимально дешеві китайські товари часто не можна було використовувати для новонароджених через їх низьку якість.

 

Нинішній же пакунок наповнений товарами вітчизняного виробництва, підгузками й вологими серветками визнаних світових брендів. Український трикотаж, пелюшки, ковдра — все виготовлено з натуральних, гіпоалергенних матеріалів, в основному — бавовни. Одяг підібрано за розмірами, на виріст, у розрахунку на перший рік життя нової людини.

 

Опитування серед мам засвідчило: першими варіантами боксів були задоволені лише 30%, зараз майже 80% батьків вважають наповнення бебі боксу 2021 корисним.

Де видають бебі бокс

«Пакунок Маляти» батьки отримують у пологовому будинку. Якщо ж там його не виявилося або дитина народилася в іншому місці (наприклад, у результаті домашніх пологів), отримати допомогу можна:

 

  • у структурних підрозділах з питань соціального захисту (управління праці та соціального захисту населення за місцем проживання);

  • у виконавчих органах сільських і міських рад;

  • у центрах адміністративних послуг за місцем проживання.

 

Подати заяву на бебі бокс або компенсацію можна як особисто, так і поштою, надіславши пакет документів рекомендованим листом.

Які потрібні документи

Найбільш простий і швидкий спосіб отримати бокс — відразу у пологовому будинку. Там ви підписуєте заяву і отримуєте величезну коробку в першу добу після пологів. Навіть якщо у вас не було з собою сумки з речами, все необхідне для новонародженого можна взяти з неї.

 

Якщо ж «просто» з певних причин не склалося, доведеться зібрати невеликий пакет документів. Для отримання грошової компенсації вартості боксу знадобиться:

 

  • заява встановленої форми — можна скачати за посиланням https://bit.ly/38GwWqQ,

  • копія свідоцтва про народження дитини,

  • довідка з пологового будинку, що бокс ви не отримали,

  • копія ІПН отримувача допомоги.

 

При заповненні заяви вкажіть номер спеціального банківського рахунку, на який будуть зараховані гроші. Його потрібно відкрити особисто в будь-якому відділенні ПриватБанку.

 

Якщо ви хочете отримати бокс, пакет документів буде той самий, тільки відкривати рахунок не знадобиться і заяву потрібно буде заповнити іншу.

Як довго йдуть гроші за пакунок маляти

Звернутися за одноразовою виплатою можна лише в перший місяць після народження дитини. Крім випадків, про які ми писали вище.

 

З моменту подання заяви протягом шести робочих днів батьки отримують повідомлення про рішення щодо компенсації — нарахування або відмови у ній.

 

Через який час надходять гроші за пакунок маляти? У разі позитивної відповіді, термін зарахування грошей залежить від дати подання заяви — щомісяця до 10 числа соцзабезу формують реєстр одержувачів допомоги, який надають у Мінсоцполітики. Мінсоцполітики за один робочий день зводить реєстри воєдино і передає до Казначейства. Протягом 7 робочих днів Казначейство перераховує гроші на банківські рахунки одержувачів.

 

Таким чином, якщо ви отримали підтвердження про нарахування до 10 числа, маєте шанс отримати гроші того ж місяця. Якщо після 10-го — не раніше третьої декади наступного місяця.

 

До речі, витратити гроші в спеціальних магазинах батьки можуть протягом року з моменту отримання коштів на картку. 

Яку компенсацію можна отримати

У Постанові Кабміну України № 744 від 29 липня 2020 р. зазначається, що розмір компенсації вартості боксу має складати не менше 3-х прожиткових мінімумів для дитини до 6 років. Тобто компенсація не фіксована, а гнучка і хоча б дещо корелює з індексом цін.

 

З 1 січня 2021 року обговорена сума — не менш ніж 5000 грн. До 30 листопада 2021 року прожитковий мінімум на дитину становить 2013 грн, тож наразі зараз батьки мають отримати 6039 грн, а з 1 грудня 2021 року — 6300 грн.

У яких магазинах діє программа «Пакунок маляти»

Компенсацію за бебі бокс батьки мають витратити на дитину. Тому гроші з «дитячого» рахунку можна витратити тільки в певних магазинах.

 

Приємне відкриття — в яких магазинах діє пакет маляти. З повним переліком магазинів можна ознайомитись на офіційному сайті за посиланням pakunok-malyuka.ioc.gov.ua

 

У яких магазинах можна розплатитися карткою «пакунок маляти»? Вибір величезний! На момент написання статті — це 5818 офлайн магазини по всій Україні і 324 інтернет-магазини. Приємно, що до списку входять не тільки гіганти, такі як Розетка або Єва, але й малий бізнес, навіть Інстаграм-шопи.

 

У зазначеному переліку представлені магазини дитячого харчування, дитячого транспорту, еко-товарів для дітей.

 

На головній сторінці магазин бебі бокс робить позначку — які товари можна оплатити картою маляти. У великих ТЦ, наприклад, у мережі ЕВА, дитячими грошима за пакунок можна розрахуватися лише за товари для маляти до того, як дитині виповниться рік. У спеціалізованих торговельних точках з виключно дитячими товарами батьки можуть розрахуватися за будь-яку покупку.

Що краще: бебі бокс або гроші?

Кожен вирішує сам. З одного боку, мами первістків вважають наповнення корисним. Та якщо в родині кілька дітей? Іграшки та одяг переходять від старшого до молодшого, тож ті, у кого кілька дітей, вдячні за можливість отримати вартість пакунку грошима.

 

З іншого боку, бебі бокс наповнений українськими товарами, тож це чудовий спосіб підтримати вітчизняних виробників і познайомитися з їх асортиментом.

 

Новоспечені мами зізнаються, що в майбутньому із задоволенням купували речі та іграшки брендів, які були у «Пакунку маляти», вітчизняні виробники пропонують якісну продукцію, а ціни у кілька разів нижчі, ніж у західних аналогів.

 

В одному батьки згодні: «пакунок маляти» — прекрасна ініціатива, яка розвивається у кращий бік. У натуральному або грошовому вираженні підмога молодій сім'ї завжди до речі.