РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.07.2021

1463 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Що потрібно знати про споживчий кредит

микрокредиты в Украине

Хочете оформити споживчий кредит в Україні в 2021 році? Отримати гроші на карту пропонують багато організацій. Та як обрати варіант, який підходить саме вам? Ми підготували кілька простих порад, як вибрати кредитну організацію і на які пункти звернути увагу перед підписанням кредитного договору.

 

Споживчий кредит — це гроші, які ви берете в борг, щоб оплатити товари або послуги для себе або своїх близьких. Іншими словами, це кредит на будь-які цілі для покриття поточних витрат. Такі позики видають в основному мікрофінансові організації (далі — МФО). Споживчі кредити іноді дають і банки, хоча вони вважають за краще видавати карти з кредитним лімітом.

 

З 1 липня 2021 року діяльність МФО, як і банків, регулюється Національним банком України. Тож, яка між ними різниця?

 

Критерій порівняння

Банк

МФО

Сума кредиту

Значна, до 500 00 грн

Невелика, як правило, до 15 000 грн — гроші до зарплати

Тривалість

Довгостроковий, 1-2 роки

До 1 місяця з можливістю продовження (пролонгації) до року

Спосіб отримання

На карту, яку скоріш за все потрібно буде оформити в тому ж банку

Готівкою, якщо у вас немає картки або ви більше довіряєте готівковим.

Або на будь-яку зручну для вас карту

Час оформлення 

У робочий час, 2-3 години залежно від суми кредиту, пакету документів і черги в самому банку

5-10 хвилин, цілодобово в будь-який зручний для вас час

Нарахування відсотків

% нижче, але потрібно враховувати страховку, комісію та інші супутні платежі

Максимально просте. Тільки % за дні користування грошима, без прихованих платежів і комісій

Особливості видачі

На суми від 30 000 грн необхідно надати довідку про доходи, для отримання кредиту потрібно мати ідеальну кредитну історію, для оформлення великих сум потрібні поручителі

Тільки паспорт і код. Кредитна історія може бути не дуже хорошою. Якщо ви своєчасно оформляєте і повертаєте кредит в МФО, то таким чином поліпшуєте свою кредитну історію

 

Як бачите, взяти споживчий кредит в мікрофінансової організації куди простіше й швидше, ніж у банку. Сьогодні гроші на картку пропонує безліч організацій.

Як вибрати надійного партнера

кредит до зарплаты в «БыстроЗайм»

1. Один з показників надійності — тривалість існування компанії. Наприклад, «БыстроЗайм» працює в Україні понад 10 років, а це означає, що компанія успішно пережила кілька фінансових криз.

 

2. Ступінь захисту особистої інформації. Оформляючи мікрокредит ви надаєте компанії персональні дані — паспорт та ІПН. Серйозні компанії інвестують у захист ваших персональних даних від шахраїв, в тому числі й витоку даних в кіберпросторі. Маленькі та нові організації не завжди піклуються про це.

 

3. Партнери вашого партнера. Зверніть увагу на те, з ким співпрацює кредитор, якого ви обрали. Наприклад, «БыстроЗайм» співпрацює з Новою Поштою. Для клієнтів це не тільки зручно — отримати/погасити кредит готівкою можна в будь-якому відділенні Нової Пошти, але й показово. Якщо компанії довіряє лідер вантажоперевезень, можете довіряти і ви.

 

4. Ставлення до постійних клієнтів. Багато компаній активно залучають нових клієнтів, пропонуючи вигідні умови першого кредиту. Але що ж далі? Зверніть увагу на ті організації, які також пропонують вигідні умови постійним клієнтам.

 

5. Дізнайтеся, чи можна отримати довідку про закриття кредиту. Надійні фінансові організації, які не збираються займатися фінансовим шахрайством, без проблем видають такі довідки. Так ви убезпечите себе від можливих фінансових домагань. Якщо таку довідку отримати неможливо або дуже складно — краще візьміть кредит в іншому місці.

Золоті правила позичальника

взять потребительский кредит

Отже, ви вибрали надійного партнера. Що ще потрібно знати, перш ніж підписувати кредитний договір? Ми зібрали для вас золоті правила позичальника.

 

1. Порівняйте умови і виберіть для себе найкраще. Якщо ви берете кредит не перший раз, уважно порівняйте умови, які пропонують різні МФО. Значення має тільки денний відсоток за користування грошима, цей параметр легко порівняти. Пошукайте знижки та акції. Наприклад, «БыстроЗайм» публікує в соцмережах промокоди, які дозволяють знизити відсоток по кредиту. Промокоди, акції, кешбек за покупки — все це дозволяє постійним клієнтам заощадити до 80% і заплатити мінімум за користування грошима.

 

2. Беріть у кредит саме ту суму, яка вам потрібна. Так, саме 5337 грн, якщо вам стільки потрібно. Не варто округляти до більшого числа — ви платите за кожен день користування цими грошима, тож навіщо тоді переплачувати?

 

3. Уважно прочитайте кредитний договір. У МФО він простий, без купи пунктів дрібним шрифтом. Зверніть увагу на відсоткову ставку вдень, штрафи і пені за прострочення. Особливо, якщо є сумніви, що ви зможете погасити всю суму вчасно. Прострочення платежу не буває безкоштовним. Договір може передбачати одноразовий штраф або зміну відсоткової ставки на всю суму боргу, тож уважно вивчіть ці пункти — ніхто не буде інформувати вас двічі.

 

4. Платіть, скільки можете. Якщо у вас немає грошей закрити всю суму кредиту, найгірший варіант-взагалі нічого не платити. Закрийте частину боргу. Ви платите тільки за ті гроші, якими користуєтеся, а значить зменшивши борг заплатите менше. Зв'яжіться з МФО, зателефонувавши за номером гарячої лінії і попередьте про свою ситуацію. Стабільні компанії, такі як «БыстроЗайм», завжди йдуть назустріч клієнтам у складній ситуації. Важливо внести хоча б мінімальну суму в термін і попередити про затримку платежу.

 

5. Подбайте про свою кредитну історію. Багато хто не може отримати кредит у банку через погану кредитну історію. Сьогодні навіть деякі роботодавці переглядають кредитну історію кандидатів при прийомі на роботу. МФО лояльні до тих, у кого в минулому були складнощі з банками. Але якщо ви не збираєтеся повертати мікрокредит, в майбутньому зайняти гроші до зарплати зможете тільки у знайомих. А ось повернувши кредит в МФО, ви зможете поступово поліпшити свою кредитну історію. 

 

6. Візьміть довідку про закриття кредиту. Напевно ви чули безліч історій про те, що люди помилилися на 10 грн, не закрили кредит повністю і через рік були винні величезну суму. Після погашення заборгованості по кредиту просто візьміть довідку про його закриття. «БыстроЗайм», наприклад, просто надсилає вам таку довідку поштою. В Україні термін позовної давності за кредитними зобов'язаннями становить 3 роки, зберігайте її протягом цього часу. Так ви убезпечите себе від будь-яких претензій по кредиту.

 

7. Працюйте з тим, з ким вам зручно. Всі мікрокредитні організації надають можливість погасити кредит онлайн, платежем за реквізитами. Але якщо ви отримуєте гроші готівкою та не бажаєте морочитися під час поповнення картки, а далі — переказом грошей і переплаченням комісії на кожному кроці, — працюйте зі зручними партнерами. Наприклад, кредит до зарплати в «БыстроЗайм» ви можете погасити готівкою в будь-якому відділенні Нової Пошти. Або готівкою через термінал. Або безготівковим платежем. Швидко і зручно.

 

Вибираючи правильного партнера і дотримуючись золотих правил позичальника, ви легко вирішите свої фінансові питання і переконайтеся, що мікрокредит — це ще один фінансовий інструмент, який працює на вас!