РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

20.07.2017

2652 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Кредит без паспорта по біометричним даним

Кредит без паспорта по біометричним данимЧас паспортів минає. В найближчому майбутньому фінансові установи будуть перевіряти клієнта по біометричному шаблону. Експерти відзначають: використання біометричних даних скорочує час і спрощує обслуговування клієнтів.

Чи можна сьогодні отримати кредит без паспорта?

Українцям найчастіше спадає на думку, що це практично неможливо. Паспорт необхідний для ідентифікації особи та отримання банком важливої інформації про потенційного клієнта.

Чи можна оформляти займи без паспорта в мікро-фінансових установах? Існує ряд мікро-??редитних організацій, які проводять більш лояльну політику. При подачі заявки достатньо надати будь-який документ, що ідентифікує особу. Наприклад, водійське посвідчення, закордонний паспорт, військовий або студентський квиток, ідентифікаційний номер або пенсійне посвідчення. Це дає можливість клієнту отримати кредит без необхідності пред'являти основний папірець.

Так само кредит без паспорта можна оформлювати, надаючи спеціальну довідку з відповідних органів. Її видають при втраті основного документу допоки не завершиться його відновлення. Довідка володіє такою ж силою, що і оригінал. Якщо ж в Україні почнуть активно використовувати біометрію, це дозволить отримувати кредити за допомогою обличчя та голосу.

 

Читайте також: Кредит за паспортом

Національна біометрична платформа в Росії

10 липня 2017 року в Москві був встановлений перший банкомат з функцією розпізнавання обличчя. У цьому ж місяці російські банки розпочали перевірку рішень для єдиної біометричної бази. Про свою участь в програмі вже повідомили чотири фінансові установи. До жовтня "Ростелеком" и Мінкомзв’язку надали кредитним організаціям своє рішення по збору біометричних шаблонів: запису голосу та сканування обличчя громадян.

Що надає створення єдиної біометричної системи, а особливо використання банками біометричних даних потенційних та нинішніх клієнтів? З боку позичальників - це можливість не надавати папірець для ідентифікації особистості. В теорії можна буде оформляти кредити, відкривати вклади та здійснювати інші фінансові операції без використання паспорту. Вже сьогодні експерти називають такий підхід дуже перспективним і не виключають, що зовсім скоро банки і взагалі перестануть вимагати паспорти при оформленні кредиту. Замість цього потенційному клієнту буде досить вимовити перед камерою спеціа??ьне слово або фразу.

Для кредитних організацій використання біометричних даних дає можливість знизити фінансові ризики. Сьогодні МФО часто стикаються з помилкою з боку клієнтів, зокрема, з наданням підроблених документів, які важко перевірити в режимі онлайн. У цьому випадку біометрія обличчя - найбільш правильне рішення. З її допомогою фінансові установи зможуть швидко і максимально точно ідентифікувати людину без проведення додаткових перевірок.

 

А що в Україні?

Наша країна також активно впроваджує біометричні технології. Так, у січні 2016 року почалося оформлення внутрішніх біометричних паспортів (з електронними чіпами та без). Старий паперовий зразок буде діяти до 2020 року. За словами організаторів процесу, ID-карта відкриє перед українцями доступ до нових державних служб і найближчим часом замінить багато важливих паперів.

 

Читайте також: Біометричний паспорт

 

Що уявляє з себе паспорт нового зразку? Він здатен вмістити більше 400 Кбайт даних, серед яких:

  • фотографія;

  • ПІБ;

  • дата і місце народження;

  • громадянство;

  • оцифрований підпис;

  • відбитки пальців;

  • ДНК;

  • розпізнання обличчя;

  • долонь руки;

  • Сітківка ока.

Заплановано, що на карті також будуть зберігатися медичні дані, іде??тифікаційний код, податкова історія, інформація про наявність водійських прав та соціального страхування. Всі дані пропис????ні в двох мовах: українська та англійська.

Тут треба зауважити, що введення чіпа здійснюється за бажанням. Той, хто по релігійному чи іншому віруванню відмовляється від паспорта з електронним носієм, має право оформляти ID-карту без чіпа. У такому випадку документ матиме спеціальну позначку.

Впровадження біометричних документів - перший крок до створення єдиної біометричної системи, як це відбувається зараз в Росії. І, хто знає, можливо, через кілька років кредитні установи України теж розпочнуть оформлення позики зі штампами та голосу. А як це вплине на кожного українця, чи стане їх життя простіше або, навпаки, ускладниться - покаже час.