РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

27.02.2020

3246 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Заробітної плати не вистачає майже ні на що? Втомилися від постійних боргів і виплати відсотків по кредитах? Тоді настав час щось вирішувати. Ми підготували топ порад від реальних банкірів, які допоможуть остаточно розпрощатися з кредитами.

Чому люди вважають за краще збирати борги?

Питанням, чому ж люди воліють збирати борги, замість життя на зароблені кошти, стає каменем спотикання протягом багатьох років.

 

Експерти виділяють велику кількість причин, за якими люди накопичують все більше боргових зобов'язань. Але, основними є всього дві.

Людина не звик планувати власне майбутнє

Хтось живе в звичному ритмі життя і досить впевнений у своєму майбутньому. Сьогодні у людини є робота, що приносить регулярний дохід, друзі і близькі, які, в разі чого, завжди прийдуть на допомогу. Саме тому замислюватися про щось більш масштабне немає особливої ​​необхідності.

 

Але, припустимо, через пару днів ситуація кардинально змінилася: фірма, яка виплачувала стабільний дохід, збанкрутувала, або ж виникли масштабні непередбачені витрати. У терміновому порядку люди починають шукати способи швидкого заробітку або беруть кредит.

 

На жаль, не кожен думає про довгострокові перспективи і можливості щомісячної виплати.

 

Є й інша категорія людей, які займають у знайомих, щоб погасити борг. А з новими позиками вони збираються розібратися якось потім. Варто зазначити, що даний підхід також далекий від ідеалу.

Позичати, враховуючи доходи майбутнього

Це один з найбільш безвідповідальних вчинків щодо фінансів. Як правило, такі позичальники вірять в диво і появу незліченних багатств.

 

Саме тому борги є наслідком необдуманих дій. Щоб не потрапляти в боргову яму слід передбачити можливі надзвичайні обставини і грамотно розраховувати власні фінанси.

Які дії тільки збільшать борги?

Люди, які мають певні боргові зобов'язання, досить часто припускаються помилок, через які не можуть вибратися з кабали протягом тривалого періоду. Найбільш поширеними помилками можна назвати наступні:

  1. Надмірні витрати. Замість того, щоб завзято працювати і поступово виплачувати позики, люди «живуть невідповідно до своїх достатків». Боржники продовжують ні в чому собі не відмовляти. При цьому сума позики важко контрольована. Вільних коштів у щомісячному бюджеті практично немає, а значить і виплачувати борг нема з чого. Тому, для початку рекомендується оптимізувати витрати і вести їх облік.

  2. Позичати гроші для повернення боргу. Це досить нерозумний спосіб, так як фактично змінюється лише особа, якій необхідно повернути кошти.

  3. Небажання змінити ситуацію. Є окрема категорія людей, який цілком спокійно живуть з усвідомленням того, що комусь винні гроші. Їх абсолютно не напружують дзвінки колекторів, поява приставів і інші неприємності. Як правило, такі боржники звикли жити «одним днем». Але рано чи пізно вони зіткнуться з проблемами, які доведеться вирішувати.

З чого почати зміни?

Перш за все слід визнати свої борги. Перед тим, як шукати шляхи вирішення ситуації, що склалася, усвідомте, що грошові кошти потрібно повертати.

 

Перестаньте картати себе за необдумані покупки, спонтанні витрати і час прострочених платежів. На початку шляху буде важко це зрозуміти, але зовсім скоро все стане на свої місця.

 

Далі необхідно скласти відомість, в якій ви будете вести всі звіти по будь-яким заборгованостях. Створіть документ або таблицю в будь-якому зручному для вас форматі і почніть її заповнювати.

 

Оптимальною є система із зазначенням імені кредитора, процентної ставки, загального балансу грошових коштів, а також терміну позики і суми мінімального платежу. Обов'язково необхідно включити в цей список кредит на навчання, ведення кредитних карт і інші обов'язкові витрати.

 

Наступним кроком є ​​нумерація боргів. Це допоможе розібратися в якій послідовності слід повертати гроші і з чого, власне, почати.

Яким чином розставити пріоритети?

Дуже важливо розуміти, що є кілька видів фінансових зобов'язань. На наступному етапі необхідно розділити весь спектр боргів на погані і хороші.

 

Погані борги стають розплатою за швидкоплинні захоплення. Як правило це покупки, зробити які захотілося спонтанно. Звичайно, в деяких випадках бувають і надзвичайні події, коли без кредиту неможливо обійтися. Але в більшості своїй ці витрати мають надмірний характер. Всі погані борги можна розділити на три категорії:

  • кредити на покупку автомобіля;

  • кредити споживчого характеру;

  • заборгованість по кредитних картах.

Згідно соціальним опитуванням, кількість поганих боргів становить близько 65% від загальної суми всіх виданих позик за останні 5 років.

 

Гарні борги представляють інвестиції у власне майбутнє. Їх також можна розділити на три категорії:

  • позики на отримання освіти;

  • кредит на розвиток бізнесу;

  • іпотека.

В першу чергу слід «закривати» погані борги, будь то витрати по кредитці або ж позику на покупку автомобіля. Намагайтеся за короткий термін виплачувати кредит з високою процентною ставкою. Так є можливість заощадити більше коштів.

 

Ще однією хитрістю є оплата понад мінімальної суми. У разі дотримання зазначеної суми, левова частка ваших коштів йде на погашення відсотків і комісійних внесків.

Перестаньте придумувати відмовки

Сформувати відомість контролю зовсім не важко, так само як і розставити пріоритети виплат. Набагато складніше не піддатися спокусі і не відкласти «на потім». Щоб розквитатися з боргами, скористайтеся порадами банкірів.

Поставте нагадування

Як відомо, управляти виходить тільки тим, що можна виміряти. Борги, подібно результатами виконаної роботи необхідно вимірювати і постійно зменшувати.

 

Почати можна з щотижневого сигналу, встановленого на смартфоні. За сигналом слід заходити в таблицю і звіряти або ж вносити зміни.

 

Згідно з дослідженнями, регулярний моніторинг картини заборгованості є однією з кращих мотивацій. Зниження загальної суми заборгованості буде викликати гордість за самодисципліну і ставати причиною відмінного настрою.

 

Грамотно розставлені цілі протягом тижня і місяці допоможуть удосконалювати досягнення і спостерігати динаміку змін.

Позбавтеся від кредитних карт

Саме заборгованість за кредиткою стає причиною головного болю. Щоб позбутися від спокуси витратити зайві кошти краще прибрати кредитні карти з гаманця або «закрити» зовсім. Такий крок сприяє відвикання від не лімітована бюджету і виплати постійних боргів.

В першу чергу - обов'язкові платежі

Економісти радять автоматизувати всі регулярні витрати протягом місяця. По-перше, так ви не забудете нічого оплатити, а по-друге, кошти, що залишилися і стануть тим бюджетом на місяць. Як правило, автоматизація виплат не тільки дисциплінує, а й дозволяє розраховувати на частину коштів від усього доходу.

Почніть заощаджувати

Одним з перевірених способів розрахуватися з боргами є економія. Так, для цього доведеться принести в жертву шкідливі звички і спонтанні покупки, зате підсумок безсумнівно порадує.

 

Важливо продумати, на чому краще зекономити і як грамотно перерозподілити фінанси. Наприклад, можна замінити поїздки на таксі громадським транспортом або пішими прогулянками; готувати самостійно, а не харчуватися напівфабрикатами; знизити процентну ставку кредиту.

 

Важливо! Чим вище відсоток за позикою, тим довше і складніше доведеться вибиратися з кабали. Спробуйте вжити заходів щодо її зниження.

Як назавжди покінчити з боргами?

Самодисципліна, регулярне планування і постійне скорочення витрат представляють тільки половину шляху до фінансової свободи. Набагато важливіше не розпрощатися з усіма боргами, а не наступити на ці граблі знову. Для цього досить дотримуватися декількох простих правил:

  1. Постійний контроль. Не давайте собі розслабитися і відійти від антикризової програми. При необхідності змінюйте її відповідно до зовнішніх обставин.

  2. Знайдіть додаткове джерело доходу. Замість того, щоб у всьому себе обмежувати і полювати за знижками в великих торгових мережах спробуйте знайти альтернативні джерела коштів. Це може бути заробіток на хобі або розробка джерела пасивного доходу.

  3. Підкріплюйте мотивацію. Щоб сувора дисципліна не була обтяжливою, заохочуйте себе невеликими сюрпризами або розвагами. В іншому випадку зрушити з мертвої точки буде нереально.

Підводимо підсумок

Розробивши детальний план з виплати боргів, приступайте до дій. Встановіть чіткі цілі, щоб було до чого прагнути. Розумна економія, відмова від кредитної картки і раціональні витрати грошових коштів зробили фінансово-незалежними не одну тисячу осіб. Головне діяти і у вас все вийде.