РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

07.07.2020

3372 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Фінансова подушка безпеки: навіщо вона потрібна і як створити

Багато, хто втратив роботу на період карантину знають, як важливо мати фінансову подушку безпеки. Світ нестабільний і ми не знаємо, що нам принесе завтрашній день. Але будь-яку кризу можна пережити, якщо грамотно розпоряджатися своїми коштами.

 

 

Фінансова подушка безпеки — це накопичена і поміщена в безпечне місце сума, яку можна використовувати при необхідності в будь-який момент. Ці кошти можна витрачати на щоденні потреби. Їх основне призначення — допомогти людині при настанні форс-мажорів. Іншими словами, це фінансовий буфер, який допомагає пом'якшити фінансові проблеми і вирішити їх в найкоротші терміни.

Для чого потрібна фінансова подушка безпеки

В першу чергу фінансова подушка потрібна для таких непередбачених ситуацій:

 

  • нещасний випадок, серйозна хвороба, яка вимагає дорогого і тривалого лікування;
  • раптова втрата єдиного джерела доходу — роботи;
  • надзвичайні події та стихійні лиха: пожежа, потоп і т. п.
  • тимчасова непрацездатність протягом тривалого часу, наприклад, догляд за хворим або маленькою дитиною;
  • ДТП, внаслідок якого було пошкоджено автомобіль;
  • непередбачене збільшення витрат і зменшення доходів.

Розмір фінансової подушки безпеки

Розмір фінансової подушки залежить від вашого щомісячного доходу. Наприклад, якщо ваш дохід становить 13 000 гривен на місяць, то розмір фінансової подушки повинен бути 156 000 гривен. Це дозволить цілий рік прожити на них без проблем, задовольняючи всі свої потреби.

 

Відкладати гроші потрібно відразу після того, як ви отримали заробітну плату, премію, подарункові конверти з купюрами, а не з залишків після всіх витрат в кінці місяця.

 

Рекомендуємо щомісяця виділяти 10% від доходів на створення фінансової подушки безпеки. Звичайно ж відсоток ви можете встановлювати самі: це може бути і 5%, і 30%. Адже відкладаючи навіть 5% від своїх доходів це все одно краще, ніж нічого.

Де і як зберігати заощадження

Головний критерій для зберігання своїх заощаджень — це надійність. Найкращим варіантом вважається внесок у великому банку з хорошою репутацією. Проте не варто гнатися за високим відсотком, головне завдання в першу чергу — зберегти кошти від інфляції.

 

Зберігання готівки вдома складно назвати хорошим варіантом створення подушки безпеки. По-перше, їх не вдасться врятувати від повільного впливу інфляції. По-друге, гроші можуть бути втрачені через крадіжку, пожежу або затоплення. А по-третє, не завжди ви зможете захистити їх від імпульсивних витрат.

 

 

Якщо ж ваші заощадження становлять досить велику суму, то більшу частину варто конвертувати у валюту. Це набагато надійніше для довгострокових заощаджень, ніж слабка гривня. Якщо ж ваш фінансовий резерв невеликий — залиште поки в гривні, щоб не втрачати гроші за комісію при конвертації.

Як створити фінансову подушку безпеки

  1. 1. В першу чергу оцініть ваше поточне фінансове становище.
  2. 2. Візьміть під контроль всі борги.
  3. 3. Почніть вести облік доходів і витрат.
  4. 4. Чітко формулюйте свої фінансові цілі.
  5. 5. Створіть чіткий план по досягненню своїх цілей.
  6. 6. Дотримуйтеся свого створеного плану і в разі потреби змінюйте його.

Лайфхаки, які допоможуть накопичити

  1. 1. Користуйтеся різними бонусами і кешбеком. За допомогою бонусів від різних магазинів можна добре заощадити, а кешбек від банку можна перевести в гроші.
  2.  

  3. 2. Заведіть собі окремо кредитну карту, на яку ви будете відкладати частину своїх коштів. Крім того, що на залишок особистих коштів банк нараховує відсотки, так ви ще й зможете створити собі позитивну кредитну історію.
  4.  

  5. 3. Не витрачайте свій накопичений резерв. Це головне правило при створенні подушки безпеки.
  6.  

  7. 4. Грамотно плануйте покупки. Перед походом до супермаркету слід заздалегідь складати список необхідних покупок. Це вбереже вас від необдуманих і імпульсивних витрат.
  8.  

  9. 5. Витратилися на покупку квартири, здобуття вищої освіти або усиновлення дитини? Ви можете отримати податкову знижку від держави, якщо офіційно працевлаштовані.

 

Людина відчуває себе набагато впевненіше, якщо має грошові накопичення. Він не боїться старості, і його не лякає невідомість в завтрашньому дні. Усвідомлення того, що у вас є фінансова подушка безпеки робить вас незалежним, а в кінцевому підсумку щасливим.

 

Також нагадуємо, що ви без проблем можете взяти позику на потрібну вам суму від наших партнерів. Переходьте за посиланням і залишайте заявку відразу в декілька організацій. Це підвищить шанс отримати позику за зовсім короткий проміжок часу.