РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.02.2019

11444 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Єдиний податок в Україні в 2019 році

Два роки тому, в рамках податкової реформи, в Україні скоротилася кількість груп єдиного податку. З існуючих на той час шести, їх залишилося чотири.

 

 

Єдиний податок в Україні в 2019 році

 

Ми присвятили дану публікацію особливостям оподаткування даних груп, а значить, поговоримо про те, ч то таке єдиний податок, які строки його сплати і ставки в поточному році, що таке податкова декларація платника єдиного податку та багато іншого.

 
Що таке єдиний податок?

 Почнемо з того, що сьогодні в Україні працюють паралельно дві системи оподаткування:
●        загальна - в основі даної системи лежить поняття оподатковуваної бази, яка визначається шляхом вирахування із суми доходів суми витрат. Система застосовується тоді, коли в процесі реєстрації фізособи як суб'єкта підприємницької діяльності не було надано заяву, яке передбачає застосування спрощеної системи оподаткування.
●        спрощена - це і є єдиний податок, який сплачується із загальної суми доходу. В такому випадку, базою для оподаткування є виручка підприємства. В про біходе даний вид податку називають «спрощенка».
Правила єдиного податку в 2019 році не зазнали значних змін. Оскільки ставки спрощенки для 1 і 2 групи залежать від рівня мінімальної заробітної плати та прожиткового мінімуму в Україні, а вони в поточному році збільшилися в порівнянні з 2018, то відповідно в 2019 році розмір податку за даними групам виріс теж. Про актуальні ставках єдиного податку поговоримо в наступних розділах.
З раніше прийнятих нововведень можна також відзначити наступні пункт и:
- список суб'єктів господарювання, які тепер не можуть працювати по 4 групі спрощеного оподаткування, поповнився підприємствами, що виробляють куряче м'ясо, субпродукти і яйця;
- введення податку на репатріацію виплат єдинників на користь не резідентів.


Реєстр платників єдиного податку

Цей реєстр складається з інформації про підприємства, які є платниками єдиного податку. Для підтвердження того, що підприємство працює за спрощеною системою оподаткування, йому видається (за бажанням і біс платно) документ - витяг з реєстру платників єдиного податку. Після внесення змін до реєстру, попереднє витяг втрачає свою актуальність. А значить, саму «свіжу» інформацію про ФОП, яке знаходиться на спрощеній системі, можна знайти саме в Реєстрі. Доступ до даного сайту відкритий для всіх користувачів, реєстрація в реєстрі безстрокова.
Виняток з цього реєстру відбувається тоді, коли платник подає заяву про відмову від спрощеної системи оподаткування та переходить на інший вид оподаткування, а також у разі припинення діяльності або з інших причин. 

 

Групи платників єдиного податку

А зараз більш детально розглянемо групи платників єдиного податку: які види діяльності можуть входити, їх особливості та соціальне значення.
Єдиний податок 1 група
Входять фізичні особи підприємці, які продають свої послуги населенню або здійснюють діяльність, не привертаючи трудових ресурсів з боку. Максимальний річний дохід таких підприємств - 300 000 грн.
Єдиний податок 2 група
Сюди входять ФОП, що надають послуги населенню в ресторанному бізнесі, продаж і виробництво продукції. Їх головні критерії:
- максимальна сума доходу - 1   500   000 грн;
- штат співробітників понад 10 осіб.
Єдиний податок 3 група
До групи входять, як ФО П, так і юридичні особи (різних організаційно-правових форм) з сумою грошових коштів до 5   000   000 гривень. Тут є обмеження по виду діяльності, які описані в ПКУ (Податковий кодекс України).
Єдиний податок 4 група
Тут мають право перебувати лише ті підприємства, які займаються виробництвом сільськогосподарської продукцією і частка такого виробництва не менше 75%.
Виходячи з перерахованого вище, для приватного підприємця єдиний податок доступний в групах 1, 2 і 3.

 

Єдиний податок для юридичних осіб

 
До третьої групи спрощеної системи оподаткування можуть ставитися, крім приватних підприємців, і юридичні особи. В 4 групі знаходяться тільки юридичні особи, які працюють в сільськогосподарському секторі. Крім того, тут немає обмеження за кількістю співробітників.
Але існують обмеження за видами виробництва, наприклад, до цієї групи не входять підприємства, що займаються виготовленням підакцизних товарів: алкоголь і тютюн. Виняток зробили для виробників виноматеріалів з винограду, які є виручкою я сировиною для виготовлення алкогольних напоїв. Є й інші особливі умови, і правила.


Терміни оплати та ставки єдиного податку

Терміни сплати єдиного податку в 2019 році не змінилися і складають:
●        1 і 2 група - пізніше 20-го числа кожного місяця. Рекомендуємо чітко стежити за робочими / неробочими днями місяця, щоб не пропустити крайню дату оплати. Для зручності прописуємо помісячний графік на 2019 р .: січень - 18-е число, лютий - 20, березень - 20, квітень - 19, травень - 20, червень - 19, липень - 20, серпень - 20, вересень - 20, жовтень - 18, листопад - 20 і грудень теж 20-е число. Сплата єдиного податку здійснюється шляхом авансового платежу, при цьому можливий авансовий платіж за весь рік.
●        3 група - термін для оплат податку настає на 50-й день після закінчення кварталу. А якщо конкретно, то за останній квартал 2018 року розрахункова дата - 19 лютого 2019 року, а за 4 кварталу 2019 року - 20.05.2019, 19.08.2019, 19.11.2019 та 19.02.2020.
●        4 група - дані підприємства своїми силами проводять обчислення суми податку за станом на 1 січня і подають податкову декларацію не пізніше 20 лютого поточного року. Сплата податку проводиться щоквартально протягом 30 кал. днів. Розміри податків: перший і другий квартал - 10%, третій - 50% і четвертий - 30%.
На початок 2019 року ставки єдиного податку по різних групах платників складають:
●        1 група - до 10% від розміру національного прожиткового мінімуму. У грошовому еквіваленті це дорівнює 192,10 грн.
●        2 гру ППОС - до 20% від розміру мінімальної зарплати. У грошовому еквіваленті це дорівнює 834,60 грн.
●        3 група - в свою чергу ділиться на платників і неплатників ПДВ. Перші платять 3% від доходу, другі - 5%. Також в даній групі виділяють СПД, які працюють в ювелірному бізнесі, для них ставка 5%.
●        4 група - тут ставка податку залежить від кількості використовуваних земельних ресурсів.
Важливо! Для 1 і 2 груп ставка, фіксована і не залежить від доходу. Визначають ці ставки місцева влада на кожен календарний місяць. У деяких регіонах ставка може бути менше 10%, це залежить від роду діяльності або регіону реєстрації. Якщо місцева влада не практикують регулярне встановлення ставок, діятиме максимальна ставка, так само, як і в тому випадку, якщо діяльність підприємства поширюється на території декількох об'єднаних територіальних громад.
Далі поговоримо про те, як платити єдиний податок. А проводиться оплата шляхом заповнення платіжного доручення на оплату податків. Для цього можна скористатися сервісами електронних платежів (Portmone, Приват 24 та ін.) Або звернутися до відділення найближчого банку. Для заповнення по доручень потрібно уважно і правильно вказати реквізити.


Реквізити для сплати єдиного податку


Всі необхідні реквізити для оплати податків можна знайти на сайті УКРІНФОРМ. На окремих сторінках можна знайти рахунки для оплати ЄСВ і як дізнатися номер свого ПДВ-рахунок а. Всі файли розбиті по областям, що спрощує пошук. Крім того, більше інформації про реквізити та іншої інформації можна знайти на профільних сайтах.
Важливо! Особливу увагу при заповненні доручення потрібно приділити рядку «Призначення платежу». Дане поле в більшості випадків має виглядати так:
*; 000; 11111111; текст призначення у вільній формі ;;;
де
* І; - обов'язкові символи,
000 - код виду оплати відповідно до Наказу Мінфіну №666 від 24.07.15 р,
11111111 - код платника (ІПН для фізособи і ЄДРПОУ для юридичної особи).
При заповненні реквізитів не допускаються пропуски між символами і обов'язковими знаками. Потрібно використовувати всі шість символів «;». Уважно заповнюйте номер ІПН або ЄДРПОУ!


Податкова декларація платника єдиного податку

Податкова декларація платника єдиного податкуПодаткова декларація служить звітністю по нарахуваннях обов'язкових платежів і виробленим або запланованим оплатах в бюджет держави. Для юр і фіз осіб, котрі знаходяться на спрощеній системі дана декларація - це звіт за єдиним податком.
Звертаємо вашу увагу на те, що форма бланка досить часто може змінюватися, тому перш, ніж заповнювати та подавати бланк в податкові держоргани рекомендуємо уточнити наскільки він старий. Актуальні форми бланків декларації єдиного податку в 2019 можна взяти в самій податковій або завантажити на спеціалізованих інтернет-сайтах. На цих же сайтах можна знайти приклади заповнення бланка.
Заповнена декларація може подаватися в податків на паперовому носії або в електронному вигляді, для цього потрібно зареєструватися в програмі iFin.
А щоб самому не заплутатися в термінах подачі, бланках документів і т.д. можна вдатися до допомоги «приходять» бухгалтерів або до послуг бухгалтерських кому паній, які будуть вести бухгалтерію вашого підприємства чітко і правильно.

 
Штраф за несплату єдиного податку

 У законодавстві України передбачена адмін і фін відповідальність ФОП за несвоєчасну оплату єдиного податку, який складає 20% від неоплачений суми. Крім того, на суму недоотриманих коштів нараховується пеня - 0,1% від суми недоплати за кожний кал. день прострочення. Першим днем старту нарахування пені є наступний день після закінчення терміну сплати податку, а закінчується в де нь погашення заборгованості.
Передбачено й інші штрафні санкції, наприклад, за несвоєчасну оплату внеску на суму, яка не перевищує 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - можна отримати адмін штраф в розмірі від 40 до 80 цих же мінімум в. За заборгованість, яка буде перевищувати 300 мінімумом від 80 - 120. Повторна несплата спричинить ще більш істотний штраф - від 150 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
Отже, з даної статті ви дізналися все про єдиний податок, його розмірі, строках і способі оплати. Сподіваємося, що інформація, яку ми постаралися викласти в доступній та зрозумілій формі, стане в нагоді вам для успішного ведення бізнесу. А в будь-який незрозумілою фінансової ситуації завжди допоможе Бистрозайм.