РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

27.08.2021

52894 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Дія ЕЦП: як отримати ключ і перевірити цифровий підпис

 Отримати ЭЦП онлайн на Дія

У травні 2021 року Міністерством цифрової трансформації була запущена нова послуга — «Дія.Підпіс». За заявами міністра цифровий трансформації Михайла Федорова, тільки за перші 3 дні Дія ЕЦП підключило більше 32 тис. українців.

 

«Дія.Підпіс» — кваліфікований електронний підпис (КЕП) або, як його раніше називали, електронний цифровий підпис (ЕЦП). Він необхідний для ідентифікації особи людини в цифровому просторі, наприклад, для підписання електронних документів, авторизації на сайтах державних послуг і отримання електронних держпослуг.

Отримати Дія ЕЦП онлайн

Щоб почати користуватися КЕП спочатку потрібно встановити додаток «Дія» на свій смартфон через AppStore, Google Play або Huawei AppGalery. Якщо воно він встановлений, переконайтеся, що ви використовуєте версію не нижче 3.0.1, в іншому випадку оновіть додаток до актуальної версії.

 

Отримати ЕЦП онлайн і перевірити на Дія простіше простого. Для цього потрібно:

1. Увійти в додаток;

2. Перейти в «Меню» і вибрати пункт «Дія.Підпис»;

3. Підтвердити особистість за допомогою фото (використовується технологія PhotoID);

4. Придумати і вказати захисний код, що складається з 5 цифр;

5. Отримати сертифікат ЕЦП.

 

Для перегляду створеного сертифікату потрібно перейти в розділ «Дія.Підпіс». Отримати цифровий підпис безкоштовно може будь-який користувач, за умови наявності паспорта в додатку.

Як використовувати і перевірити цифровий підпис

Зараз Дія ЕЦП доступна для використання всередині екосистеми «Дія», тобто на офіційному порталі і в мобільному додатку. Також за допомогою КЕП вже можна увійти в електронний кабінет державної податкової служби України. Для цього достатньо вибрати спосіб авторизації через «Дію» після чого відсканувати QR-код за допомогою мобільного додатку.

 

Надалі Мінцифри обіцяє, що за допомогою КЕП можна буде авторизуватися і користуватися послугами інших держпорталів і сервісів.

 

Щоб перевірити ЕЦП на документі досить скористатися спеціальним сервісом перевірки електронного підпису. Для цього достатньо:

  • перетягнути файл-документа в форматі p7s в спеціальну форму або обрати його на пристрої;

  • натиснути кнопку «Перевірити» після чого система перевірить чи є на ньому КЕП.

 

В ході перевірки файл-документа залишається на пристрої і нікуди не передається, що забезпечує його захищеність і безпеку.

Зручність отримання і використання Дія ЕЦП

Раніше отримати кваліфікований електронний підпис можна було в податковій, деяких банках і спеціалізованих центрах, що надають адміністративні послуги для українців. Причому в більшості випадків для цього б знадобилося прийти особисто і принести необхідний пакет документів, наприклад — в місцеве відділення фіскальної служби.

Процес отримання КЕП в «Дії» максимально простий, інтуїтивно зрозумілий і займає не більше кількох хвилин. Також це абсолютно безкоштовно. Після отримання цифрового підпису ним відразу можна починати користуватися: отримувати доступ до державних порталів і електронних сервісів, а також підписувати електронні документи прямо зі смартфона.

 

«Дія.Підпис» зберігається в спеціальному захищеному середовищі, що гарантує високий рівень захисту. До того ж, сам додаток «Дія» використовує власний пароль, що забезпечує подвійний захист даних.