РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

27.02.2020

2547 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Величезна кількість відомих, а головне, успішних людей розповідають, що найважливішою інвестицією їхнього життя є внесення коштів в саморозвиток. Хтось вважав за краще спорт, хтось обрав точні науки, хтось пройшов курси й став оператором.

 

Успішною людиною можна бути практично в будь-якій галузі, але варто пам'ятати, що для досягнення поставленої мети необхідно довго і наполегливо працювати. А також не шкодувати на це ані часу, ані фінансів.

 

Поява інтернету в широкому доступі надала величезній кількості людей справді великі можливості, однією з яких і є самоосвіта.

 

Тепер можна не дотримуватися правила вищого навчального закладу, не відвідувати часом нудні лекції й не перейматися через постійні дедлайни. Крім того, вчені відзначають, що самоосвіта в деяких аспектах значно перевершує стандартне навчання.

Що таке самоосвіта?

Самоосвіта як форма навчання має на меті самостійний пошук і подальше вивчення певних матеріалів. Як правило, і матеріали, і ресурси спрямовані на вивчення конкретної теми або галузі.

 

Займатися самоосвітою можна за допомогою книг, відеороликів, різних статей та інших наукових праць. Варто відзначити, що велику популярність самоосвіта набула з моменту широкого поширення інтернету, адже знання стали більш доступними.

 

Дана методика має цілий перелік переваг, серед яких можна відзначити:

  • Зручний графік. Людина має право самостійно вибудовувати графік навчання відповідно до розкладу інших занять або роботи. Навчання в коледжі або вищому навчальному закладі навпаки передбачає певний розклад, встановлений нормами освіти. У випадку з самоосвітою можна складати персональний графік, змінювати його відповідно до обставин або ж особистих переваг.

  • Вибір програми та педагога. Підбираючи той чи інший курс навчання, людина може самостійно підібрати програму, коригувати її відповідно до своїх знань або навичок. Є можливість працювати з тим чи іншим викладачем, в той час як у всіх навчальних закладах навчання ведеться за затвердженою міністерством освіти програмою. Крім того, індивідуальні заняття або уроки в малих групах є набагато ефективнішими, ніж пари, що проводяться для великої кількості людей.

  • Умови навчання. Вибираючи той чи інший курс, є можливість підібрати певні умови для отримання освіти. Якщо у вишах це громіздкі аудиторії з поганою акустикою і юрбою студентів, то вдома можна займатися в більш комфортних умовах: організувати робоче місце, заварити смачний чай або включити тиху музику. Якщо погодні умови дозволяють, то «вбирати знання» можна і на свіжому повітрі. Варто відзначити, що самоосвіта дозволяє вибрати ту чи іншу методику навчання в залежності від сприйняття і засвоєння інформації.

  • Тільки потрібна інформація. Найчастіше програми технікумів або університетів передбачають вивчення не тільки вузькоспеціалізованих дисциплін, а й цілого спектра додаткових предметів. Як люблять говорити викладачі: «Ці предмети потрібні для розширення кругозору». Але при працевлаштуванні може знадобитися тільки 10-а частина від отриманої інформації. При самоосвіті людині надається вибір інформації. Варто відзначити, що з приводу підбору навчальної програми слід звернутися за порадою до спеціалістів або ж скористатися інтегрованим курсом.

Попри велику кількість переваг, самостійне здобуття освіти має і свої недоліки:

  • Відсутність диплома. Якщо ви вирішите освоїти ту чи іншу професію самостійно, то каменем спотикання може стати відсутність офіційного документа під час працевлаштування. У сучасному світі держава приділяє величезну увагу паперам, а наявність документа про освіту є чи не єдиною вимогою роботодавця. Але, як показує практика, наявність диплома — лише формальність в співвідношенні з реальними знаннями.

  • Інформаційний дисбаланс. В процесі навчання надходить велика кількість інформації, яку важко сприймати з першого разу. Але, вивчивши те чи інше питання більш детально, можна у всьому розібратися.

  • Самоконтроль. Під час отримання середньої або вищої освіти відразу кілька факторів є стимулюючими: покарання від батьків за невиконані уроки або ж нерозуміння з боку однолітків. При отриманні самоосвіти є тільки один стимул, який сприяє більш детальному вивченню теми. Бажання відкласти навчання «до понеділка» може звести нанівець всі старання здобути нові знання, адже лінь — це головний ворог самонавчання.

Чи варто інвестувати гроші в самоосвіту?

Питання про те, чи варто витрачати гроші на самонавчання, щодня постає перед колосальною кількістю людей. Хтось вважає, що витрачати кошти на освіту зовсім не раціонально, а всі необхідні знання можна отримати безкоштовно. Інша категорія людей переконана, що витрати на власну освіту є інвестицією в успішне майбутнє. І та, і інша точка зору мають право на існування.

 

Серед величезної кількості інформації, що надходить щодня з потоком новин, переглядом соціальних мереж, а також при самостійному вивченні тих чи інших джерел, можна з легкістю отримати необхідну кількість знань. Але основною проблемою самоосвіти може бути надмірний потік інформації.

 

Серед безлічі фактів, схем і графіків, тверджень і спростувань дуже легко загубитися і заплутатися. Крім того, зараз інтернет перенасичений фейковими джерелами, інформація в яких є далекою від істини. Саме тому потрібно вкладати гроші в самоосвіту. Інвестуючи кошти, людина сплачує не за безперервний потік фактів, а за чітко структурований обсяг корисних знань.

Можливі форми самоосвіти

В умовах сучасного ринку освіти найбільше знань можна отримати з мережі Інтернет, а тому досить популярними стали такі форми навчання:

  • Онлайн-програми ВНЗ. Це програма-курс, яка є практично у всіх респектабельних університетах. Як правило, такі програми побудовано для різних профілів і спеціальностей. Вся інформація розміщується на певних платформах або ж поширюється шляхом електронної розсилки. Варто відзначити, що більшість таких програм є безкоштовними, але вони можуть бути розміщені на різних мовах. Лінгвістичний бар'єр стає однією з ключових причин відмови від даного виду навчання.

  • Різні конференції та тренінги. Останнім часом популярність живих тренінгів неухильно зростає. Люди готові відвідувати тематичні лекції, спілкуватися наживо з лектором, ставлячи питання. Тут можна поліпшити професійні якості, а також знайти корисні знайомства. Однією з найбільш привабливих рис є атмосфера, що сприяє самовдосконаленню.

Яку методику освіти ви б не обрали, пам'ятайте, що ніколи не запізно вчитися улюбленій справі.