РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

22.07.2021

1273 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як зберігати гроші в Україні: чотири поради від фінансистів

как хранить деньги в Украине

У цій статті ми розповімо, як змінюється розмір фінансової подушки з віком, чому цю суму не варто переводити в валюту і як зберігати гроші.

 

Розмір фінансової подушки

Для початку потрібно розібратися, що таке накопичення. Це сума, що перевищує розмір так званої фінансової подушки. Ось тоді накопичення можна кудись вкладати. Фінансова ж подушка - сума на випадок форс-мажорів (лікування, звільнення, скорочення). Вона повинна бути у кожної людини, залежить від її віку і повинна зберігатися вдома, щоб бути завжди під рукою. 


 

Так, для молоді до 30 років фінподушка - це три місячних зарплати, для 40-річних - шість, для 50-річних - дев'ять. Той факт, що чим старша людина - тим більше «подушка», викликаний тим, що людям у віці «за» складніше знайти нову роботу з бажаним окладом, у всякому разі, не так швидко.


 

Втім, експерти не рекомендують переводити фінансову подушку в іноземну валюту. Якщо Вам терміново знадобляться кошти, скажімо, на дороге обстеження, то при конвертації Ви втратите частину грошей.


 

Зараз, коли банки лопаються один за іншим, здається, що зберігання накопичень вдома - менший ризик їх втратити. Але ніхто не відміняв ні інфляції, ні квартирних злодіїв.


 

Способи заощадження коштів експерти пропонують обирати в залежності від наявної суми. Так, якщо у Вас не більше 20 тис. грн, краще купити золоті злитки, а якщо маєте більше 100 тис., то купувати навскладки квартиру або автомобіль.


 

То як же правильно зберігати гроші, щоб вони НЕ знецінилися, а в ідеалі - примножилися?

Золото

Якщо у Вас 10 000 - 20 000 грн., зберігайте гроші в золоті.

 

Ця сума при відкритті депозиту не принесе великого доходу. А якщо вкласти її в покупку золота, Ви нічого не втратите - ціна на нього з року в рік зростає і через 10 років, зазвичай, збільшується вчетверо. Т. е. Дохід складе 400%.

сколько стоит золото в Украине

Депозити

Якщо у Вас є більше 30 000 грн. і Ви хочете примножити суму або щомісяця мати додатковий дохід у вигляді %, почніть з банківських вкладів. Для мінімізації ризиків, якщо Ви все ж не довіряєте банкам, але % заробити хочете, відкривайте депозити на короткий термін. Експерти радять звертатися в національні фінустанови і банки з іноземним капіталом, що не обіцяють захмарних ставок. Депозит принесе Вам стабільний щомісячний дохід.

Нерухомість

Якщо Ваша сума від 200 000 грн. або навіть від 100 000 грн., купуйте нерухомість. Бракує грошей на покупку квартири - купіть її навскладки і оформіть відповідним чином.

Як захистити кошти від інфляції

Якщо у Вас є гроші і Ви не знаєте, куди їх вкласти, розгляньте перевірені часом варіанти.

Валютні вклади на тривалий період

Головне - обирати надійні банки, навіть якщо вони пропонують нижчу ставку. В цьому випадку кошти будуть захищені державою, і їх вдасться повернути й після втрати ліцензії банком.

Купівля нерухомості

Зазвичай, ціна останньої зростає на рівень інфляції. При цьому деякі експерти радять купувати квадратні метри за кордоном (підійде житловий та нежитловий фонд), а потім здавати їх в оренду.

Купівля облігацій та єврооблігацій

Це облігації, номіновані в гривнях і доларах відповідно. Випускаються державою або компаніями, мають прибутковість до 3-5% на рік.

Купівля дорогоцінних металів

Якщо не знаєте, як зберегти гроші під час кризи, інвестуйте в золото. Воно оцінюється в доларах, тому при падінні національної валюти можна буде уникнути втрат.

 

А щоб напевно захистити свої кошти, краще використовувати декілька варіантів їх вкладення. Для цього треба розділити заощадження на 3-4 частини і одну з них залишити в гривнях (в ідеалі готівки повинно вистачати на життя на 6-9 місяців), іншу - перевести у валюту, третю - покласти на доларовий депозит, четверту - вкласти в золото.

как сохранить деньги при девальвации

Як відбити девальвацію

Девальвація - це знецінення нацвалюти по відношенню до інших, більш стійких (найчастіше це долар, євро). Про девальвацію кажуть, коли росте курс долара. Не варто плутати її з інфляцією - падінням купівельної спроможності гривні (коли зростає ціна товарів), хоча ці процеси взаємопов'язані.

 

Девальвація може навмисно проводитися державами для вирішення фінансових труднощів, наприклад, якщо вони продають вугілля або газ і їм не вистачає грошей в бюджеті. Завдяки девальвації влада домагається зростання цін на імпорт, а слідом за цим підвищується і вартість товарів, які виробляються вітчизняною промисловістю. Щоправда, це тягне за собою падіння рівня життя, зростання інфляції. Але навіть в таких умовах можна зберегти свої заощадження і примножити їх.