РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

01.05.2020

2127 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Якщо Ви коли-небудь користувалися послугами кредитування, тоді Вам обов'язково потрібно перевірити чи не числитесь Ви в чорному списку боржників. У даній статті ми розповімо як звернутися в бюро кредитних історій, а також підкажемо, що робити у ситуації, якщо Вас внесли в чорний список.

 

Що таке чорний список боржників?

 

Чорний список являє собою список імен ненадійних позичальників, що мали труднощі з поверненням боргів, також часто в ЧС потрапляють люди які принесли збитки банку або МФО, і з якими вони не планують працювати в майбутньому.

 

Внесення позичальника в чорний список виступає свого роду каральною мірою, яка повинна мотивувати його своєчасно повертати борг.

 

Існує кілька причини, через які позичальник може потрапити в чорний список:

 

  • спроба обманути банку;
  • використання підроблених документів;
  • витрата отриманих грошей неправомірним чином;
  • ігнорування вимог кредитора;
  • невиплачений борг;
  • порушення пунктів договору.

 

У більшості випадків кредитор додає клієнта в стоп-лист навіть без судових розглядів, і при цьому не інформує про це позичальника. Тільки в деяких випадках банківські установи для того, щоб повернути гроші, вдаються до судових розглядів.

 

В результаті добропорядний позичальник може виявитися в чорному списку випадково, через помилку самої організації або через технічну помилку також, позичальника можуть внести в ЧС через шахраїв.

 

Як перевірити себе в чорному списку боржників?

 

Існує кілька простих і безкоштовних способів перевірки себе в ЧС в різних кредитних бюро:

 

Українське бюро кредитних історій (УБКІ) - Дане бюро зберігає список фінансових зобов'язань кожного клієнта не більше ніж 10 років. Проте інформація про заборгованості зберігається назавжди. База УБКІ знаходиться у відкритому доступі, подати заявку онлайн або надіслати запит, можуть всі охочі. Також потрібну інформацію Ви можете отримати на сайті ПриватБанк або в спеціальному додатку "Кредитна історія".

 

Перше всеукраїнське бюро кредитних історій (ПВБКІ) - це бюро зберігає дані що отримують від більшості банків, навіть тих які знаходяться на стадії ліквідації. Щоб заощадити час, Ви можете подати заявку онлайн, вартість 50 грн, також Ви можете подати запит безкоштовно в офісі.

 

Міжнародне бюро кредитних історій (МБКІ) - База даних МБКІ містить в собі 20 млн фінансових зобов'язань, які вони отримують від різних фінансових компаній і банків. Раз на рік Ви можете отримати звіт по своїм кредитним зобов'язанням безкоштовно звернувшись в офіс бюро. Також є можливість подати заявку на сайті, дана послуга платна - 25 грн.

 

Українське кредитне бюро (УКБ) - це бюро зберігає 4 млн кредитних історій отриманих від десяти найбільших банків і фінансових організацій. УКБ також дає можливість раз на рік отримати звіт по своїй кредитній історії в їхньому офісі абсолютно безкоштовно, наступний запит буде коштувати 36 грн.

 

 

Єдиний реєстр боржників по кредитах

Даний реєстр являє собою відкриту базу даних про всіх боржників, які відмовляються оплачувати свої зобов'язання такі як: аліменти, кредити і позики, комунальні платежі, штрафи та інше. Якщо Ви потрапили в ЕРБ у Вас не буде можливості продати транспорт або ж нерухомість, також Ви не зможете виїхати закордон.

 

До Єдиного реєстру боржників можна потрапити тільки за рішенням суду, якщо судовий вирок про виплату боргу не буде виконано протягом 10 днів.

 

Перевірити чи людина або організація знаходяться в базі боржників можна дуже просто, онлайн на сайті "Єдиний реєстр боржників" по кредитах, для цього Вам знадобиться:

 

  • для фізичної особи: прізвище, ім'я, по батькові, дата народження та ІПН;
  • для юридичної особи: назва організації та ЄДРПОУ

 

Також за рішенням суду і після сплати всіх боргів інформація про заборгованості буде видалена виконавчою службою.

 

Як погасити заборгованість по кредитах і при цьому нічого не платити

 

На жаль у Вас немає можливості видалити свою кредитну історію, але при цьому Ви можете грунтовно її покращити. Існує ряд компаній які допомагають реструктуризувати і погасити борги. У свою чергу ми можемо порекомендувати одну з найбільш надійних компаній Bezdolgoff, дана компанія є номером один в своїй галузі, і допоможе Вам з легкістю позбутися боргів, отримати хорошу кредитну історію і підвищити шанси на отримання майбутніх кредитів.