РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

24.02.2021

2039 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Бюджетний ремонт квартир: лайфхаки, які допоможуть заощадити і зробити якісно

Ремонт квартири або приватного будинку – це трудомістке і недешеве завдання. Залежно від обраних матеріалів і складності вартість здатна доходити до сотень тисяч гривень. Можна заощадити, якщо робити ремонт своїми руками, але тут важливо знати безліч нюансів і тонкощів, про які ми і поговоримо.

 

Як заощадити на ремонті квартири

 

Найбанальніша рада – купити квартиру з повним або частковим ремонтом. Як правило, в новобудовах вже виконана обробка стін і виведені всі необхідні комунікації, тому від мешканців буде потрібно мінімум зусиль. Однак цей варіант не підходить для тих, хто хоче зробити оновлення у вже наявному житлу.

 

Щоб мінімізувати витрати на ремонт квартири, можете скористатися кількома важливими порадами:

 

  • Зробіть детальний план майбутніх робіт. Часта помилка – матеріалів куплено занадто багато або мало. У першому випадку це виллється в додаткові витрати, а в другому – до необхідності витрачати час і шукати аналогічні шпалери, плінтуси або інше.
  • Не вибирайте дорогий стиль.Багато хто прагне оформити квартиру в класичному або східному стилі, баухаус, мінімалізмі або інших. Для цих стилів зазвичай потрібна спеціальні меблі і безліч інших декоративних елементів, які непомірно роздмухують бюджет.
  • Розділіть роботи. Навіть якщо у вас багато досвіду в ремонті, завжди будуть специфічні операції, з якими впораються тільки фахівці. Наприклад, при капітальному ремонті оновлення електрики, а також систем опалення краще довірити професіоналам, оскільки навіть незначні помилки дорого обійдуться.
  • Дослідіть стіни. Левова частка робіт під час ремонту зводиться до вирівнювання поверхонь. Якщо для вашої квартири це не потрібно, то ви заощадите не тільки гроші, але і час.
  • Використовуйте сучасні матеріали. При заміні трубопроводу можна вибрати поліпропіленові труби. Вони міцні, легкі, зносостійкі і мають скромний цінник.

Ці невеликі рекомендації допоможуть зменшити підсумкові витрати аж до декількох разів.

 

З чого почати ремонт квартири

Одне з перших питань – з чого почати ремонт. Незалежно від того, чи плануєте ви капітальне або косметичне оновлення кімнат, першим кроком завжди йде складання кошторису.

 

Необхідно визначитися з дизайном, оскільки від стилю залежить не тільки кількість необхідної меблі, а й особливості ілюмінації, оздоблення, покриття для підлоги і так далі. Дизайн-проект можна зробити самостійно – достатньо взяти звичайний аркуш паперу і на ньому намалювати передбачуваний план з усіма елементами. У мережі також можна знайти масу безкоштовних програм, які в 3D дозволять зробити орієнтовний зовнішній вигляд вашої кімнати.

 

За складеним планом можна приблизно порахувати, скільки буде потрібно матеріалів і яких конкретно. Після цього вам належить ретельно вивчити ринок. Багато речей можна дешевше купити в інтернет-магазинах, але шпалери і інші елементи декору краще купувати наживо, щоб на власні очі побачити, як вони виглядають на світлі.

 

Залишається тільки підрахувати підсумкову ціну з урахуванням обсягу необхідних матеріалів і зробити закупівлю. Майстри радять брати все необхідне з запасом в 10-15%, щоб у разі помилок або форс-мажорних обставин мати резерв.

 

Як зробити ремонт своїми руками

 

Якщо ви зібралися заощадити, то більшу частину робіт бажано зробити самостійно. Рекомендуємо вивчити детально – як клеїти шпалери. Це одне з найпростіших завдань, з яким цілком можна впоратися і поодинці. Однак для зручності і прискорення ремонту радимо покликати родича чи друга на допомогу.

 

При поклейці шпалер обов'язково зачистіть стіни, а також відключіть електрику. Якщо останнє виконати не можна, то слід обережно заізолювати всі струмопровідні частини в місцях під освітлення, розетки і вимикачі. Попередньо може знадобитися грунтовка стін. Обрізки від шпалер не варто відразу викидати – вони стануть в нагоді в важкодоступних місцях. Звукоізоляція стін в квартирах зазвичай не потрібна, але ви можете додатково поставити звукопоглинальні плити. Для їх використання зазвичай зводиться металевий каркас.

 

Самостійно можна зробити і утеплення балкона. Найпопулярніший і загальнодоступний матеріал – екструдований пінополістирол. Він довговічний, легко протистоїть корозії, а також характеризується достатньою еластичністю. Закласти невеликі щілини допоможе поліуретановий герметик. Для підлогового покриття рекомендується використовувати гідро- і пароізоляцію. Саме підлогове покриття можна зробити з фанери, плит ДСП або аналогічних матеріалів, покладених на спрямовувачі. Більш надійний, але складний варіант – бетонна стяжка.

 

Чи варто економити на майстрах?

Для специфічних робіт краще відразу ж викликати майстрів. Наприклад, прокладка нової електрики – одна з найскладніших операцій в ході капітального ремонту. Тут важливо правильно скласти план, чітко слідувати правилам ГОСТу і ПУЕ. Помилки в монтажі проводки або автоматів можуть стати причиною пожежі або вивести з ладу техніку.

 

Також вибрати допомогу фахівців варто при монтажі або ремонті водопровідних комунікацій. По-перше, це трудомістка робота, яку не завжди можна зробити навіть удвох. По-друге, для з'єднання поліпропіленових або металопластикових труб потрібно спеціалізоване обладнання. Купувати його для разової операції вам не буде сенсу, а щоб брати напрокат, необхідно мати навички у використанні.

 

Погана герметизація стиків або неправильний монтаж запірної арматури загрожують протіканнями аж до повного прориву. В цьому випадку постраждає не тільки ваша квартира, а й сусіди знизу. У підсумку економія обернеться ще більшою витратою на виплати компенсацій. Якщо ви не знаєте як класти плитку, то краще викликати спеців. З огляду на вартість кожної плитки, тренуватися на цьому матеріалі недозволена розкіш.

 

Тверезо оцініть свої вміння з вартістю послуг майстрів і визначте, в яких конкретно роботах вам вигідніше найняти професіоналів, а де можна впоратися без сторонньої допомоги.

 

Економний ремонт у ванній

Ремонт ванної кімнати завжди пов'язаний з труднощами, особливо, фінансовими. Частина бюджету йде на покупку якісної сантехніки, тому на все інше залишається мало коштів. Ми розповімо про декілька порад, які допоможуть зробити ремонт у ванній і заощадити кілька зайвих тисяч гривень:

 

 

  • Матеріали для труб. Для ванної цілком підійдуть металопластикові або поліпропіленові труби. Перші дорожче, як і фітинги до них, але при певній вправності і наявності труборіза ви можете виконати монтаж самостійно. Поліпропіленові моделі дешевше, але для установки вам буде потрібен спеціальний паяльний апарат.
  • Купіть класичний унітаз. Інсталяції хоч і вбудовуються в стіну, але коштують зазвичай дорожче звичайних унітазів. При цьому продукція від перевіреного бренду буде однаково надійною. Якщо у ванній кімнаті достатньо місця, то немає сенсу переплачувати за інсталяцію.
  • Застосування ПВХ. В якості альтернативи плитці оздоблення в ванній можна зробити пластиковими панелями. Вони випускаються самих різних кольорів і легко монтуються. Рівні стіни можна просто пофарбувати в бажаний колір.
  • Для підлогового покриття можна використовувати вологостійкий ламінат. Бюджетне рішення для стелі – фарбування або обробка ПВХ-панелями.

 

Рекомендуємо вкласти кошти в якісну запірну арматуру і труби, оскільки вони встановлюються на десятиліття.

 

Економний ремонт кухні

 

Дорого обходиться ремонт кухні – ми також можемо запропонувати кілька цікавих рішень для економії.

 

Плитка відмінно підходить для кухні, але це далеко не бюджетний варіант. Вигідна альтернатива – шпалери, що миються на флізеліновій або вініловій основі. Вони набагато дешевше, але при цьому чудово підходять для кухні, оскільки легко відмиваються від невеликих плям і бруду.

 

Кухонний гарнітур можна взяти з ламінованого ДСП. Цей матеріал досить міцний і виглядає стильно. Пожертвувати доведеться тільки інтер'єром, оскільки ДСП не терпить тонкої обробки.

 

Навісні шафи для посуду та іншого начиння можна замінити практичними полками. Їх вартість істотно нижче, тому вам не доведеться шукати кухонний гарнітур з полками і виділяти під них вільний простір на стінах. Оптимальний варіант – зібрати набір вручну, оскільки готові комплекти коштують дорожче за все.

 

Бракує коштів для ремонту – скористайтеся послугами компанії «БистроЗайм». Ми пропонуємо, не відходячи від комп'ютера, взяти кредит за 10-15 хвилин. Потрібні тільки паспорт та ІПН, а гроші надійдуть прямо на вашу банківську карту.