РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.11.2017

1841 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

5 порад з пошуку роботи в іншому місті

5 порад з пошуку роботи в іншому місті

Від місця працевлаштування повністю залежить якість життя людини. Чим більше ми отримуємо грошей - тим більше можемо собі дозволити.

Саме тому пошук хорошої роботи - завдання відповідальна і важлива. Залежно від ситуації на пошуки може піти різну кількість часу, і результат теж буде різним. Наприклад, якщо ви хочете влаштуватися кудись без досвіду - доведеться шукати якісь «рядові» посади. А якщо ви вузькопрофільний фахівець з значним послужним списком - роботодавці самі можуть вибудовуватися до вас в чергу.

Як знайти надійну і перспективну роботу - розглянемо нижче.

 

 

Як знайти хорошу роботу в Україні?

Середня зарплата в Україні за січень 2019 року, за даними Work.ua - близько 11 тисяч грн.

Звичайно, на практиці такі доходи мають тільки мешканці великих міст (Харкова, Одеси, Києва, Дніпра). Але і в інших населених пунктах теж реально отримувати зарплату набагато більше МРОТ.

Наведемо загальні поради, які допоможуть вам швидко знайти роботу мрії:

  1. Оцініть себе, як працівника. Що ви вмієте? Який у вас є досвід? Яку освіту? Скільки вам років? Який стан здоров'я? За першими двома пунктами вже стане зрозуміло, в якому напрямку потрібно шукати.
  2. Проаналізуйте ринок праці в вашому місті. Які професії у вас затребувані, а які - ні? Якщо за вашою спеціальністю немає пропозицій, вам варто подумати або про переїзд, або про віддалену роботу, або про освоєння е якийсь затребуваною спеціальності.
  3. Оцініть свою ситуацію. Скільки грошей вам потрібно на життя щомісяця? Які у вас амбіції? Якщо у вас є своє житло, немає сім'ї (або сім'я є, але все заробляють) - то жертвувати всім заради максимально можливої зарплати вже не обов'язково. Якщо ж витрати у вас великі, то варто шукати роботу з великим доходом, заради якої можна і в інше місто переїхати.
  4. Якщо ви вже працюєте, і шукаєте підробіток - складіть графік своїх вільних днів. Якщо він ненормований або дуже завантажений, ви можете спробувати роботу в Інтернеті, або витрачати вільний час на навчання якоїсь нової професії, або почати свою справу, яке не вимагає постійного контролю.
  5. Чи хочете ви залишатися в своїй країні, або готові виїхати? За кордоном зарплати все-таки вище, ніж в Україні, навіть якщо це будуть прості посади. Але є і мінус: дуже часто робота в іншій країні не оформлюється офіційно. Тобто у вас не буде пенсійних відрахувань.

 

Нюанси пошуку роботи закордоном

Шукати робо ту в своєму місті чи в своїй країні - легше, ніж працевлаштуватися за кордоном.

Спочатку наведемо кілька загальних порад для тих, хто зібрався їхати в іншу країну:

  1. Обов'язково почитайте особливості її законів. Речі, які можна робити у нас - там міг ут бути заборонені (або як мінімум привернуть увагу).
  2. Навіть якщо вам не доведеться спілкуватися з місцевими (таке поширене, якщо ви їдете вахтою на якийсь об'єкт, де працюють українці) - вивчіть про всяк випадок хоча б основні побутові слова і фрази. «Як пройти», «Допоможіть», «Спасибі-ласка», «Скільки коштує», і інші поширені.
  3. Якщо знайдуться - почитайте відгуки тих, хто вже їздив туди ж, куди зібралися ви.
  4. По можливості шукайте роботу над одиночній тюремній камері, а в компанії співвітчизників.
  5. Знайди ті в соціальних мережах групу з нашими співвітчизниками - на всякий випадок. Їм можна буде і питання задати якісь, і попросити про щось на крайній випадок.

Нижче розглянемо докладніше, як знайти роботу за кордоном.

 

Як знайти роботу в Європі?

Найнижча зарплат а в країнах ЄС - близько 500-600 євро. У більш розвинених країнах середні доходи знаходяться на рівні 1200-1500 євро, в найрозвиненіших - 2000-3000.

Звичайно, приїжджий українець буде отримувати кілька тисяч євро, тільки якщо буде працювати офіційно, і на якійсь більш-менш важливої посади.

Великий вибір вакансій для різних країн їсть на таких сайтах:

  • Eurabota;
  • Euro- rabota;
  • Workmarket.

 

Як знайти роботу в Польщі?

За різними даними в Польщі постійно працюють близько 500-700 тисяч українців. Здебільшого це жителі прикордонних регіонів, яким їхати найближче. Але і з інших областей приїжджих теж вистачає. Причому попит на українських заробітчан стабільно високий: самі поляки в свою чергу їдуть на заробітки в інші країни ЄС (найчастіше в Німеччину).

Де найчастіше працюють українці в Польщі:

  1. На складах (пакувальниками, вантажниками, сортувальниками).
  2. На виробництві (зазвичай це проста робота на конвеєрі).
  3. У сільському господарстві (якщо немає досвіду - різноробочими, якщо є досвід - можуть взяти і з якоїсь спеціальності).

Найпростіше працевлаштуватися через фірми, які набирають співробітників. За таку допомогу доведеться заплатити - зазвичай в межах 200-1000 євро, в залежності від умов і місця роботи. Але зазвичай це окупається в перший же місяць.

 

Як знайти роботу в Німеччині?

Шукати роботу в Німеччині - складніше, ніж в Польщі, тому що:

  • менталітет німців більш віддалена від української (на відміну від більш близьких поляків);
  • в Німеччині більш жорстко контролюється виконання всіх норм і правил (якщо в Польщі вас можуть взяти на роботу нелегально, то в Німеччині це рідкість);
  • якщо роботодавець не забезпечує вас житлом, харчуванням та проїздом - обходитися це буде дорожче;
  • в Німеччину далі їхати (зі Львова до кордону з Польщею - близько 2 годин на автобусі, а з Києва до кордону Німеччини - близько доби).

Але є і великі плюси:

  • зарплати в Німеччині - одні з найвищих в ЄС;
  • ставлення роботодавця до приїжджих працівникам - краще (менше свавілля, обманів, зловживань становищем).

Кому варто шукати роботу в Німеччині:

  • студентам, які навчаються в німецьких освітніх установах (тобто вже знаходяться в країні на легальних підставах);
  • українцям, які мають затребувані в Німеччині спеціальності (няні, електрики, сантехніки, інженери, водії спецтехніки, медсестри, кухаря).

Шукати роботу в Німеччині - вже складніше. Фірми, які працевлаштовують українців - є, але їх менше. Можна звернутися в них, а можна пошукати знайомих, які мають такий досвід.

 

Як знайти робіт у в Італії?

Італія не дуже підходить для поїздок на заробітки. Середня зарплата в країні трохи вище, ніж в Польщі, але економіка знаходиться в кризі. До того ж Італія знаходиться далеко від України, і «наших» там трохи - то є не у кого спитати про працевлаштування, все доведеться проходити самому.

Ким можуть працювати українці в цій теплій країні:

  • хатніми робітницями;
  • нянями;
  • кухарями;
  • офіціантами, покоївками;
  • доглядальницями;
  • домогосподарками, помічницями по дому;
  • прибиральниками.

Найбільше вакансій пропонується для жінок, які мають потрібний досвід.

Для чоловіків вакансій набагато менше, але теж є. Хто затребуваний: автомеханіки, фахівці з меблів, інженери, робітники в сільському господарстві, а також обслуговуючий персонал на сезонні курорти.

 

Як знайти роботу в Чехії?

Зарплати для українців в Чехії цікавіші, ніж в сусідній Польщі - вони вище приблизно на третину. На найпростіших роботах цілком можна отримувати по 800-900 євро.

До 2016 року легально працювати в Чехії українцям було важко - робочі візи видавали тільки вузькопрофільних спеціалістів. Але з 2016 року це змінилося, і нашим громадянам стало набагато легше їздити туди на заробітки офіційно. А нелегалів - стали активно шукати і депортувати.

Поїхати до Чехії найпростіше або через фірму-посередника, яку ви знайдете в Україні, або знайшовши вакансію на сайтах Prace.cz або Sprace.cz.

Кого хочуть бачити чеські роботодавці:

  1. Будівельники: бетонники, електрики, обробники.
  2. Робочі спеціальності: зварювальники, авто механіки, теслі, токарі, столяра.
  3. Фахівці з виробництва та збирання меблів.
  4. Текстильна промисловість: ткачі, шевці, кравці.
  5. Оператори спецтехніки: вантажних автомобілів, кранів, навантажувачів, екскаваторів.
  6. Різноробочі, прибиральники, середніх ярусів, комірники, працівники на склад.

 

Як знайти роботу в США?

Влаштуватися на роботу в Америці нелегко буде навіть професіоналам в якийсь затребуваною сфері, тому що:

  • наші дипломи там не котируються (можна зробити підтвердження диплома, але вас можуть зобов’язати скласти іспити з якихось предметів);
  • на хорошій посаді обов'язково потрібно добре знання мови.

Працювати на якихось простих посадах - теж буде складно, тому що:

  • в якості дешевої робочої сили - є велика кількість мексиканців;
  • в відрізни е від європейських роботодавців американці не поспішають надавати проживання та харчування.

Після того, як Президентом США став Дональд Трамп - в країні почали активно боротися з нелегальними працівниками. Тому зараз там можна працювати тільки офіційно. А для цього є 2 варіанти:

  1. У вас є знання мови, ви маєте якусь затребувану професію, і вас наймає якась американська компанія. Вона ж висилає вам запрошення, оформляє робочу візу, якщо пощастить - оплачує переїзд.
  2. Ви приходите в країну по туристичній візі, шукаєте роботу на місці, і намагаєтеся оформити робочу візу. Процедура дуже складна (якщо це проста робота - на неї простіше взяти місцевого, і не возитися з документами) і дорога (тільки квиток в 1 сторону обійдеться в 300-400$, не рахуючи страховок, оформлення візи, проживання та харчування).

 

Як знайти роботу в Канаді?

У Канаді діють державні програми, за якими роботодавцю простіше наймати іноземців. Однак працівника з іншої країни готові взяти, тільки якщо на вакансію бракуватиме охочих з місцевих жителів. Тому найпростіше буде влаштовуватися на:

  • Низко кваліфікаційні царювати працю;
  • висококваліфіковану працю;
  • в компанії, які працюють в маленьких містах.

Тобто на непогану, але поширену посаду в великому городе - влаштуватися навряд чи вийде.

Єдиний простий спосіб виїхати на роботу в Канаду - е то звернутися до фірми, яка займається працевлаштуванням. Коштувати такі послуги будуть від 500-800 $. У цю суму зазвичай входить консультація, оформлення робочої візи, підготовка документів і пошук роботодавця. Організація поїздки (вибір маршруту, придбання квитків, консультація щодо перших дій в країні) - оплачується додатково.

Влаштуватися реально по 2 варіантами:

  • робота за контрактом (оформляється зазвичай на 1-3 роки);
  • сезонна робота.

За контрактом найчастіше шукають програмістів, медпрацівників, будівельників, водіїв, інженерів.

На сезонні роботи шукають покоївок, домробітниць, нянь, працівників на ферми, будівельників.

 

Як знайти роботу в Ізраїлі?

Ізраїль охоче приймає етнічних євреїв. За питайте: якщо серед найближчих родичів у вас такі були - ви можете переїхати в цю країну без проблем.

Але до працівникам-іноземцям в Ізраїлі ставлення жорстке і суворе. Нелегалом тут працювати практично нереально. Легально - можна влаштуватися таким і способами:

  1. Отримати робочу візу В1. Видають її тільки кваліфікованим фахівцям. Наприклад - будівельникам. В цьому випадку ви подаєте заявку в службі зайнятості України, а вже вони - самі пере дадуть її ізраїльським роботодавцям, які можуть в вас зацікавити.
  2. Брати участь в соціальних програмах. Це догляд за людьми похилого віку, інвалідами та маленькими дітьми. Приймуть туди не всіх: в першу чергу потрібні лікарі і медперсонал.
  3. Отримати статус біженця (віза А5), який дозволяє працевлаштуватися. На практиці на це можуть розраховувати тільки жителі з території ДНР і ЛНР.
  4. Через єврейське коріння.