РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

10.10.2019

1465 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Виведення дрібниці з обороту, нова система пільг на субсидії, нагадування для водіїв від патрульної поліції, впровадження IBAN, початок осіннього призову в армію - все це і ще багато чого іншого чекає українців з початком жовтня поточного року. Про найважливіших нововведення і діючих законах поговоримо докладніше в статті.

Що зміниться в Україні з 1 жовтня

Монетизація від держави

З 1 жовтня поточного року Мінсоцполітики вирішило почати процес монетизації пільг для громадян, які оформили субсидію.

Всі бажаючі мають право написати заяву і подати його на розгляд соцзахистом. Документ буде розглянутий службою для подальшого нарахування коштів для виплати пільг.

Формування реєстрів буде проходити щомісяця до 25 числа, після чого списки будуть передаватися до Міністерства. Мінсоцполітики будуть повинні обробляти надійшли списки і перенаправляти їх для подальшої обробки Ощадбанком.

Тим часом банківські структури повинні перераховувати на баланси банківських установ, які вказувалися в заявити, гроші для виплат субсидій. Надійшли на рахунок грошові кошти можна перевести в готівку в будь-який момент.

Крім монетизувати субсидії, збережеться автоматичне оформлення безготівкової форми нарахування пільгових коштів. Таку форму субсидування було вирішено зберегти для людей похилого віку, які вже звикли до виробленої системі.

Для клієнтів, які користуються безготівковою формою нарахування пільгових коштів банківської установи, буде заведено індивідуальний рахунок, кошти з якого автоматично переводяться на баланс компаній, що займаються обслуговуванням будинків мешканців.

Кому не призначена субсидія в опалювальному сезоні

Кабінетом Міністрів був прийнятий законопроект, який обмежує коло осіб, які мають право на отримання коштів. До них відносяться:

  • люди, житлоплощу яких перевищує 120 квадратних метрів (для квартир) і 200 квадратних метрів (для приватних будинків). Правило не поширюється на житло багатодітних сім'єю, а також на сім'ї, де є прийомні діти;
  • власники транспортних засобів, що знаходяться на держреєстрацію і випущеними менше 5 років тому;
  • повнолітні особи, що приховують від Податкової служби наявність доходів;
  • особи, які придбали протягом останніх 12 місяців землю, будинок, квартиру, машину, будматеріали або оплатив будь-яку послугу одноразовим платежем, який перевищив суму в 50 000 грн;
  • громадяни, які не повернули надлишки від суми нарахованої або виплаченої субсидії за попередні сезони;
  • батьки, які не виплачують аліменти більше 3 місяців. До даної категорії не належать алко- і наркозалежні, які можуть підтвердити свої статки лікарського висновку.

Правила про аліменти не стосуються тих, кого офіційно відсторонили від виконання обов'язків на роботі, а також тих, хто перебуває під домашнім арештом або під вартою.

Висновок Нацбанком дрібних монет з обігу

Монети, номіналом 1,2 і 5 копійок виходять з обороту і більше не будуть прийматися в касах магазинів. До 31 вересня наступного року українці можуть здати дрібниця в будь-якому з відділень вітчизняних банків. Натомість співробітники нададуть суму паперовими купюрами або монетами, які є платіжним засобом.

До 30 жовтня 2022 року обмін дрібниці можливо відтворити тільки в відділенні Національного банку або за допомогою ще деяких інших фінансових установ.

Виведені монети будуть підготовлені Національним банком до процедури переплавки.

Як проводиться розрахунок в Україні

У зв'язку з виведенням монет в супермаркетах, магазинах, аптеках та інших структурах будуть діяти такі принципи:

  • коли сума покупки буде закінчуватися на кратне число до 4 (включно), то касир округлити її в сторону зменшення (наприклад, сума 27,44 грн округляється до 27,40 грн);
  • якщо сума покупки буде закінчуватися на 5,6,7,8 мул 9 копійок, то касир округлити її в бік збільшення (наприклад, сума 109,88 грн округляється до 109,90 грн).

Якщо клієнт використовує безготівковий розрахунок в якості платіжного засобу, то сума розрахунку не округляється.

Правила дорожнього руху

З 1 числа поточного місяця водії повинні стежити за тим, щоб під час їзди за межами міст був ввімкнено ближнє світло фар або денні ходові вогні. Правило є дійсним протягом 7 місяців - до 1 травня наступного року.

Співробітники правоохоронних органів мають право зупинити машину порушника і виписати водієві штраф до 430 гривень.

Строкова служба в ЗСУ

З 1 жовтня на території України починається новий заклик строковиків на армійську службу, який закінчиться в кінці грудня.

У рамках кампанії планується поповнення армійських поруч 15 200 службовців: 9 000 осіб - до Збройних Сил України, 4 400 осіб - в Національну гвардію, 1 000 - у Державну прикордонну службу, 800 осіб - в Спецслужбу транспорту України.

Молоді люди від 20 до 27 років, які отримали повістку, зобов'язані протягом 7 днів з'явиться в військкоматі. Всі особи чоловічої статі, які не можуть пред'явити поважну причину для отримання відстрочки і є придатними, зобов'язані нести службу в ЗСУ.

Кому дозволяється не служити в армії

У законодавстві чітко прописані права тих, хто може отримати відстрочку від армії. Отримати звільнення від строкової служби можна по декількох категоріях.

За сімейними обставинами:

  • чоловіки з непрацездатними батьками;
  • молоді люди, у яких є неповнолітні або непрацездатні брати або сестри, яких більше нема кому утримувати;
  • особи з одним з батьків і з двома або більше неповнолітніх братів або сестер;
  • чоловіки з дитиною до 3 років (якщо немає матері);
  • батьки двох і більше дітей;
  • батьки дітей-інвалідів;
  • чоловіки, у яких дружини-інваліди;
  • чоловіки вагітних жінок
  • молоді люди, які є сиротами

За станом здоров'я:

  • люди, яких визнали тимчасово непридатними

У зв'язку з отриманням освіту:

  • молоді люди до 21 року, які навчаються за денною формою навчання у загальноосвітніх навчальних закладах;
  • люди, які здобувають освіту в вищих навчальних закладах або духовних семінаріях;
  • інтерни, аспіранти, докторанти;
  • студенти, які навчаються в іншій державі.

Відстрочити заклик можна тільки 1 раз за весь час навчання.

Банківські рахунки за міжнародними стандартами

Дане розпорядження стосується українських банків. Всі фінансові установи будуть зобов'язані дотримуватися міжнародний стандарт позначення номерів банківських рахунків, тому з 1 жовтня банки переводять кредитні та дебетові рахунки користувачів на IBAN.

Свій персональний міжнародний номер можна буде дізнатися у відділенні свого банку: він складається 29 символів-комбінацій з букв і цифр.

З 1 числа Держказначейство і Державна податкова інспекція будуть користуватися міжнародними номерами при проведенні грошових транзакцій.

Для клієнтів це означає, що у всіх реквізити для сплати податків буде вказано номер IBAN. Для впровадження нових стандартів банкам дали місяць - з 1 листопада 2019 року всі рахунки клієнтів повинні бути переведені на міжнародні стандарти.

Припинення використання жетонів і паперових квитків

З 1 жовтня по 1 листопада 2019 року в українській столиці планується повне припинення використання пасажирами жетонів для проїзду в метро і паперових квитків для проїзду в трамваях і тролейбусах.

Після перехідного періоду кияни та гості столиці зможуть скористатися виключно єдиним електронним квитком для проїзду. Альтернативою e-ticket для оплати проїзду є "картка киянина", яка може бути оформлена жителями Києва для пільгового проїзду.