РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

28.08.2020

1670 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як розпочнеться новий навчальний рік в умовах карантину

Новий навчальним рік не за горами, і ні для кого не секрет, що такий, як раніше він, вже не буде. У деяких регіонах вчителі повинні носити захисні екрани для обличчя, а в інших, наприклад, взагалі залишать дистанційне навчання. Все це залежить від епідеміологічної ситуації в тому чи іншому регіоні України. Що та як буде функціонувати, як мінімізувати ризики зараження своїх дітей і коли почнеться освітній процес в університетах — все це ви знайдете в нашій статті.

 

 

Раніше вчені дотримувалися думки, що діти не беруть активну участь в поширенні коронавірусної інфекції. Масштабне дослідження в Південній Кореї, в якому взяли участь 65 тисяч людей, показує, що діти і підлітки віком 10-19 років розповсюджують вірус не менш ефективно, ніж дорослі. А в деяких випадках навіть більше.

 

Діти, молодші 10 років, мають менше шансів інфікуватися і передати коронавірус. Але слід пам'ятати, що "менше шансів" не означає "нуль шансів”.

Чи продовжать дистанційне навчання в Україні?

Цього року школи та вищі навчальні заклади будуть на дистанційному режимі в регіонах з "червоним" рівнем епідемічної небезпеки. В інших зонах — "зеленій", "помаранчевій" та "жовтій" — школи працюватимуть в масочному режимі.

 

Які будуть умови навчання в школі?

В обов'язковому порядку всі навчальні заклади необхідно забезпечити дезінфікуючими та миючими засобами, а також засобами індивідуального захисту. Директори шкіл зобов'язані підібрати і обладнати спеціальні місця для обробки рук і збору використаних масок та рукавичок. А також по можливості уникати великого скупчення дітей.

 

Під час уроку в класі дозволяється зняти маски як учням, так і вчителям. А ось в регіонах з "помаранчевою" зоною епідемічної ситуації вчителі повинні носити захисний екран для обличчя.

 

Закладам освіти рекомендують:

 

  • Вимірювати температуру тіла безконтактним термометром і не допускати до занять тих, у кого 37.2 і вище. Адже температура 37 може бути абсолютною нормою для дитини шкільного віку і навіть дорослого.
  •  

  • Збільшити відстані між партами.
  •  

  • По можливості і якщо дозволяють погодні умови, то проводити заняття на свіжому повітрі. Також учням рекомендується під час великих змін виходити на вулицю.
  •  

  • Для різних категорій учнів встановити гнучкий розклад початку занять.
  •  

  • За допомогою розмітки організовувати рух по коридорах. Це допоможе збільшити дистанцію між учнями на перервах.
  •  

  • Регулярно провітрювати приміщення, створюючи чисте, прохолодне і вологе повітря. Це потрібно для того, щоб дихальні шляхи могли функціонувати належним чином. Адже спеціальні ворсинки, які знаходяться в носоглотці, виштовхують бактерії, віруси і частинки пилу назовні.
  •  

  • За кожним класом закріпити один кабінет для того, щоб мінімізувати пересування по коридору, і скоротити контакт учнів.

 

Тепер і не буде батьківських зборів? Звичайно ж, ніхто зборів скасовувати не буде, але тепер батьки будуть комунікувати з учителями дистанційно.

Що робити, якщо у одного з групи або класу виявили ознаки захворюваності?

 

1. Вчителю, куратору або вихователю необхідно подзвонити черговому адміністратору і медичному працівнику і проінформувати його.

 

2. Медичний працівник забирає хворого в ізолятор і повідомляє відповідальному по господарській частині про необхідність дезінфікування приміщення. Решту дітей з групи або класу необхідно ізолювати і припинити рух всіх учнів по закладу. Якщо є така потреба, то медичний працівник викликає медичну швидку допомогу.

 

3. Далі технічний працівник проводить дезінфекцію приміщення. Черговий адміністратор інформує батьків і РУО про захворюваність дитини і обмежує вхід в приміщення.

 

4. Учитель чи вихователь проводить інструктаж для учнів, які контактували з дитиною з ознаками хвороби. Також вони переходять на самоізоляцію до того моменту, поки не дізнаються результати лабораторних досліджень.

 

5. Якщо тест не підтверджує наявність COVID-19, то всі діти повертаються на навчання. У зворотному ж випадку, тобто якщо коронавірус виявлений, то всі учні переходять на дистанційне навчання (2 тижні).

Поради батькам: що робити в таких умовах

 

1. Людей, які знаходяться в групі ризику (з хронічними захворюваннями або старше 65 років) слід ізолювати від дітей.

 

2. Якщо у вас немає можливості ізолювати людей, які входять до групи ризику, або ж сам дитина знаходиться в групі ризику, то ви можете перевести його на дистанційне навчання. У серпні 2019 року набуло чинності "Положення про індивідуальну форму здобуття загальної середньої освіти". Будь-яка школа може це організувати за письмовою згодою батьків учня.

 

3. Якщо у дитини або членів його сім'ї присутні симптоми ГРВІ, не дозволяйте йому відвідувати школу.

 

4. Навчіть своїх дітей правильно і регулярно мити руки після вулиці, контакту з людьми, після поверхонь, яких часто торкаються люди. А коли вода і мило недоступні, необхідно правильно користуватися антисептичними засобами.

 

5. При першій же можливості вакцинуйте дітей та інших членів сім'ї від грипу та інших хвороб, від яких можна захиститися таким чином. Це допоможе уникнути коінфекції (поєднання декількох вірусних захворювань) і знизити навантаження на систему охорони здоров'я в країні.

 

6. Якщо ж дитина захворіла, не можна виключати можливість COVID-19. У такому випадку рекомендуємо бути на зв'язку зі своїм лікарем.

 

З якого числа і якою буде навчальний рік в університетах України?

ВНЗ в Україні мають право самі визначати, як і коли починати навчання в цьому році. Адже відповідно до закону, у вищих навчальних закладах такий рівень автономії і незалежності, що можуть самі визначати формат навчання і організації освітнього процесу.

 

 

Міносвіти рекомендує почати новий навчальний рік по такому графіку:

 

  • з 1 по 15 вересня — для студентів 1-го курсу, хто тільки вступив в цьому році;
  • з 1 вересня — для студентів курсів, починаючи з другого;
  • з 11 по 15 вересня — для студентів першого року навчання в магістратурі.

 

Не готові до нового навчального року? Не проблема! Адже у нас зараз діють найвигідніші умови на позику. Сума до 15 000 гривень в будь-який час доби. Миттєве надходження грошей на карту. Що для цього потрібно? Просто перейти за посиланням та залишити заявку на позику. Далі заповнити дуже коротку анкету зі своїми основними даними, а з документів необхідний тільки паспорт і ідентифікаційний код. І на це все ви витратите не більше 7 хвилин! Так просто отримати гроші на карту.