РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

19.10.2021

1501 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як легалізація криптовалюти позначиться на житті українців

легализация криптовалюты в Украине что это значитМи вже повідомляли, що 8 вересня 2021 року Верховна Рада України підтримала законопроект про віртуальні активи та прийняла відповідний Закон. Чимало ЗМІ написали, що Україна визнала Bitcoin офіційною валютою і незабаром цифровими грошима можна буде розрахуватися за квартиру, автомобіль, та й просто за продукти у супермаркеті. Чи так це насправді так і як вплине легалізація криптовалюти на життя пересічних українців, розглянемо далі.

Чи потрібна криптовалюта українцям

Платіжна платформа Trilple A у жовтні 2021 року зафіксувала новий рекорд – приблизно 5,5 млн українських громадян володіють криптовалютою та інвестують у цифрові монети. Тобто кожен сьомий житель нашої країни має активи у цифровій валюті, багато хто встиг стати успішними інвесторами із солідною сумою на банківському рахунку. Таким чином, Україна посідає впевнене перше місце у світовому рейтингу. Росія та Венесуела замикають трійку лідерів.

 

Також новий закон дозволяє переглянути стратегію розвитку енергетичного сектору України. Майнінг (видобуток криптовалюти) неможливий без споживання електроенергії. Відтак криптоіндустрія може сприяти залученню нових інвестицій для розвитку атомних електростанцій.

 

Головний інтерес українців – це чудовий спосіб накопичення і проведення операцій з криптовалютою. Раніше питання зберігання цифрових грошей жодним чином не було врегульовано на законодавчому рівні, тепер же українські громадяни можуть навіть відкрити рахунок у банку і покласти туди Біткоїни або іншу крипту.

 

Підвищена увага до цього питання в Україні з часом стане імпульсом для запуску криптовалютних бірж та інших суміжних компаній, що забезпечують діяльність криптобірж. Офіційно зареєстровані компанії будуть змушені «засвітити» свою діяльність перед податковими органами й зробити свій внесок до державного бюджету України (як податки).

Чи буде Bitcoin використовуватися так само, як гривня

Ми вже згадували про новий правовий статус криптовалюти і про можливість зберігати цифрові гроші на банківських рахунках. Однак це не означає, що Bitcoin або його аналоги стають новою українською валютою і ми будемо ними розплачуватися за хліб або комунальні послуги. В Україні все ще не вистачає багатьох нормативно-правових актів, які остаточно врегулюють сферу обігу криптовалюти. Наприклад, терміново потрібні зміни до чинного Податкового кодексу України, але депутати ще не розробили механізм начислення податків з операцій з віртуальними активами.

 

Україна потребує мінімум рік, щоб закон почав працювати, і тоді практика покаже його сильні та слабкі місця. Водночас представники Нацбанку нагадують, що гривня залишається єдиним платіжним засобом у країні. Та можливо, з часом банки почнуть випускати криптовалютні картки. Тоді громадяни зможуть оплачувати товари або послуги за допомогою карти і автоматичної конвертації криптовалюти у гривню.

 

До речі, не всі експерти оптимістичні у питанні про розвитку ринку криптовалюти в Україні. Наприклад, депутати фракції «Голос», вважають: едина перевага нового Закону «Про віртуальні активи» полягає у тому, що тепер Європа і США дізнаються про Україну як про країну, яка легалізувала цифрову валюту.

Чи можна сьогодні створювати ферму для майнінгу

Ані минуле, ані чинне законодавство України жодним чином не регулює процес «видобутку» цифрових грошей. Тож майнінг залишається поза законом, хоча правоохоронці з усіх куточків Україні раз у раз повідомляють про розкриття нелегальних майнінгових ферм.

 

Якщо заглибитися у поняття, потрібно сказано, що майнінг – це не жива ферма у прямому сенсі, а певні математичні дії, які виконує потужна комп'ютерна система.  І хоча українська правова база не забороняє цю діяльність, поліція заявляє про незаконне підключення майнерів до електромереж. Саме ці претензії небезпідставні.

 

Водночас, слід дати правильну правову оцінку правопорушень і залучати винних не за майнінг, а за активні дії, спрямовані на розкрадання електричної енергії шляхом її самовільного використання (стаття 188-1 Кримінального кодексу України).

Наслідки 

Якщо у вас немає віртуальних активів, новий закон жодним чином не вплине на ваше життя. Якщо ж ви є власником Bitcoin або інших цифрових грошей, відчуєте наступні зміни:
 

  • Скасування конфіденційної верифікації. Усі власники криптовалюти будуть зобов'язані розкрити своє ім'я.

  • Транзакції на біржі проходитимуть відкрито.

  • Обмін криптовалюти буде здійснюватися після верифікації користувачів.

  • Перехід криптобірж і обмінників цифрової валюти у легальну площину.

  • Доступ до банківської системи.

  • Держава планує поповнити казну шляхом легалізації криптовалюти. Дохід фізичних осіб, отриманий від операцій з криптовалютою, буде обкладатися податком 18% на прибуток + 1,5% військового збору.

 

Власникам криптовалюти слід заздалегідь подумати, чи зможуть вони підтвердити законне походження своїх віртуальних активів. Світова практика, якою слідує Україна, свідчить: криптобіржі блокують транзакції, якщо знайдуть підстави вважати їх підозрілими.