РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

12.03.2021

5821 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як вибрати телевізор в 2021: те, про що вам не скажуть в магазинах

Вирішили оновити свій старенький телевізор – купити новий не так просто, враховуючи численні характеристики. Якою має бути матриця, чи є сенс підбирати діагональ під кімнату, що потрібно знати про роздільну здатність і які функції найважливіші – це одні з найпопулярніших питань серед покупців. Чим точніше ви на них зможете відповісти, тим більше зручностей в результаті запропонує новий телевізор. Ми постараємося відповісти на найпопулярніші питання, що стосуються вибору ТВ.

 

 

Як вибрати телевізор по діагоналі екрану

Для домашнього використання випускаються моделі з дисплеєм від 19 до 85 дюймів. Діагональ телевізора – це один з найважливіших критеріїв при покупці. На маленькому ТВ у вітальні картинка буде занадто дрібною. Якщо поставити занадто великий телевізор на кухні, то дивитися його буде незручно, не кажучи про додаткове навантаження на очі.

 

Розмір телевізора обов'язково потрібно погоджувати з тим, наскільки далеко знаходитимуться глядачі. Наприклад, в залі від ваших очей до екрана відстань може доходити аж до 5-8 метрів, особливо, якщо ТВ розташовується на іншому кінці кімнати. У кухні або спальні техніка може стояти набагато ближче – всього в 1-2 метрів від очей. Це обов'язково потрібно враховувати при підборі.

 

Формула вибору діагоналі

 

Як швидко вибрати телевізор – купити його можна з урахуванням однієї формули. Щоб визначити відстань від очей до екрана, діагональ в сантиметрах потрібно помножити на коефіцієнт 2,5. Наприклад, вам сподобалася модель на 50 дюймів, але як далеко її ставити від глядачів? Скористаємося нашої формулою – 127 см (50 дюймів * 2,54) * 2,5 = 317 см або 3,17 метра. Таким чином, рекомендується дотримуватися дистанції не менш трьох метрів.

 

Ця формула працює і у зворотний бік, коли потрібно з урахуванням кімнати підібрати оптимальну діагональ. Наприклад, ви порахували, що від дивана до тумби всього два метри. Тоді 200 сантиметрів розділимо на коефіцієнт 2,5 і отримаємо 80 сантиметрів або 31,5 дюйма. Ці результати умовні, тому допускаються відхилення в 1-4 дюйма в залежності від ваших уподобань.

 

Фахівці LG в свою чергу пропонують такі рекомендації:

 

Діагональ, дюйми Оптимальна відстань, метри
50-60 1,5-3,5
43-49 1,3-3,0
32-42 1,2-2,6

 

Чому шкідливо ставити телевізор занадто близько до очей

 

Близьке розташування дисплея має кілька негативних факторів. По-перше, вам доводиться постійно бігати очима по зображенню, особливо, якщо йде досить динамічний фільм. Це веде до підвищеного перенапруження, а в перспективі здатне стати причиною розвитку короткозорості і погіршення зору.

 

По-друге, при низькій роздільній здатності глядачі бачитимуть окремі пікселі, з'явиться ефект «москітної сітки». Зображення втрачає в точності, що сильно позначається на сприйнятті. Частковим рішенням може стати покупка ТВ високої роздільної здатності, але це не скасовує додаткове навантаження на очі.

 

Ціна до діагоналі: який вибір оптимальний

Тепер ви знаєте, як вибрати телевізор з урахуванням діагоналі і відстані від глядачів. Однак слід враховувати інший важливий фактор – вартість. Чим довше діагональ, тим більше доведеться заплатити за техніку. Багато що залежить від розширення екрану, бренду, додаткових функцій і так далі. В цілому ви можете купити телевізор в Україні за наступними цінами:

 

Діагональ екрану, дюйми Діапазон цін, тисяч гривень
24 4-6,5
28 5-7
32 5-8,5
32 5-8,5
40 6-10,5
42 7-10
43 8,5-15
45 7-12
49 9-17
50 13-30
55 17-45
60 18-30
65 18-30
75 30-140

 

Деякі діагоналі, наприклад, на 45 і 60 дюймів користуються меншою популярністю і представлені невеликим асортиментом. Через це вартість на такі телевізори вибивається із загальної тенденції. Найдорожче купити телевізор 4К або 8К – це надвисока роздільна здатність, тому ціна на такі моделі в рамках однієї діагоналі найвища.

 

Що дає функція SmartTV

 

Якщо вам необхідно від ТВ більше, ніж перегляд телеканалів, то варто подивитися в бік моделей з SmartTV. Як вибрати Смарт ТВ – ретельно вивчіть можливості вбудованої операційної системи, способи підключення до інтернету і стандартні сервіси. Наприклад, зверніть увагу на наступні параметри:

 

  • можливість встановлювати і завантажувати додатки;
  • робота з внутрішньою файловою системою;
  • підтримка передачі даних по локальній мережі або Bluetooth;
  • перегляд IPTV з завантажених плейлистів;
  • регулярність оновлення ОС з боку розробників;
  • наявність YouTube, браузера і інших додатків;
  • можливість підключення смартфона і інших гаджетів.

 

Перетворити телевізор в Smart зможе ТВ-приставка, але її доведеться підключати і налаштовувати окремо.

 

Як розширити функціонал телевізора смарт приставкою

Якщо ви не можете купити смарт телевізор, то не варто засмучуватися – функціонал можна збільшити за рахунок TV-приставки. Це невеликий міні-комп'ютер з власним процесором, оперативною пам'яттю і операційною системою. Як правило, ТВ-приставка працює на базі Android. Вона підключається до мережі Інтернет за допомогою мережевого кабелю або Wi-Fi. Зображення на ТВ зазвичай виводиться через HDMI.

 

ТВ-приставка пропонує користувачам наступні можливості:

 

  • установка практично будь-яких додатків з Play Market: програвачі, ігри, файлові менеджери і так далі;
  • можливість дивитися фільми з USB-накопичувача або мережевого сховища;
  • серфінг через вбудований або скачаний браузер;
  • доступ до медіатеці;
  • робота з плейлистами і IPTV;
  • можливість використання телевізора для відеоконференцій і дзвінків.

 

Фактично приставка перетворює будь-який телевізор в SMART і навіть пропонує ще більші можливості. Єдиний нюанс – вам буде потрібно підключити її до інтернету. Якщо Wi-Fi не підходить, то від роутера доведеться протягувати окремий кабель.

 

Розбираємося з маркуванням: LED і LCD

Ці абревіатури будуть перше, що ви зустрінете на етикетках та упаковках різних моделей TV. Однак порівнювати ЛСД і ЛЕД телевізори некоректно, оскільки друге є підкатегорією першого. Простіше кажучи, це все одне що порівнювати «автомобілі» і Mercedes – поняття не рівнозначні.

 

LCD – це загальна назва для всієї групи телевізорів на основі рідких кристалів. Зазвичай ми називаємо такі моделі рідкокристалічними (РК-телевізори). У свою чергу LCD підрозділяється на кілька підгруп: за типом матриці і підсвічування. LED якраз і позначає тип використовуваної підсвітки – світлодіодна. Вона вважається найбільш просунутою і економічною в порівнянні з лампами розжарювання або газорозрядними лампами.

 

Світлодіоди можуть розташовуватися по периметру або по всій площі екрану, але незалежно від їх розташування всі такі телевізори будуть входити в групу LED. Таким чином, LED телевізор входить в групу LCD пристроїв.

 

Технології OLED і QLED: що краще

Ще одна плутанина, яка ускладнює вибір телевізора, виникає в інших суміжних поняттях – OLED і QLED. У цих абревіатурах можна зустріти вже відому вам частину – LED. За своєю суттю обидві підкатегорії відносяться до телевізорів з підсвічуванням, але на основі органічних світлодіодів.

 

Organic Light-Emitting Diode (OLED) – в конструкції дисплеїв використовується тонка органічна плівка на базі карбону, яка під дією електрики випромінює світло. Головна особливість на відміну від звичайного LED – кожен піксель здатний підсвічуватися окремо. Це дає ряд переваг:

 

  • насичений чорний колір;
  • висока різкість за рахунок окремої роботи кожного пікселя;
  • менша товщина телевізора у порівнянні з LED;
  • широкі кути огляду;
  • термостійкість – робочий діапазон температур становить від -40 до +70 градусів Цельсія.

 

До недоліків відноситься вигоряння пікселів, малий рівень яскравості і висока ціна.

 

Розвитком технології OLED стала поява QLED (термін від Samsung). Ключова відмінність – використання наночасток, які в залежності від свого розміру під дією світла можуть випромінювати різні кольори. Ця технологія є і у інших виробників: LG – NanoCell, Hisense – ULED, SONY – Triluminos і не тільки.

 

QLED мають поліпшену яскравість, відтворення кольорів і велику економію енергії. Головний недолік – наявність звичайного підсвічування з світлодіодів, через що немає насиченого чорного, а також моделі ТВ ширше, ніж OLED. Чим з цього ви готові пожертвувати – вибирайте самі.

 

Яка матриця краще і в чому різниця

Який телевізор краще – LED, OLED або QLED? Вибір непростий, тому ми дамо кілька корисних рекомендацій.

 

Якщо бюджет дозволяє, то звузьте список до OLED і QLED, оскільки це найдосконаліші на даний момент технології. Для погано освітлених кімнат рекомендуємо брати QLED, оскільки вони можуть забезпечити найвищий рівень яскравості до 2000 ніт, в той час як OLED зазвичай мають обмеження в 700-800 ніт. Якщо яскравість не пріоритетна і хочеться маленької товщини екрану, то робіть вибір на користь OLED.

 

Моделі з середнього і низького цінового сегмента зазвичай входять в групу LCD LED. Тут існує класифікація за типом матриць:

 

Тип матриці TN IPS VA
Час відгуку Низький Середній Середній
Кут огляду Малий Середній Відмінний
Передача кольору Низька Середній Нижче середнього
Контрастність Середній Вище середнього Вище середнього
Глибина чорного Низька Вище середнього Відмінна
Вартість Низька Вище середнього Середній

 

Матриця TN найдешевша, тому за більшістю характеристик поступається іншим типам. Найбільшою популярністю користуються IPS дисплеї, які поєднують демократичну вартість і непогані параметри.

 

Яку роздільну здатність телевізора вибрати

Роздільна здатність телевізора безпосередньо впливає на чіткість картинки, відсутність змащеного зображення, а також частково на рівень контрастності. Чим вище роздільна здатність, тим краще. Рекомендуємо купувати моделі не менше FullHD – 1920 на 1080 пікселів. Така роздільна здатність буде оптимальна для дисплеїв на 32-45 дюймів. Для моделей менше 32 дюймів допускається 1366 x 768 пікселів, але тільки якщо ваш бюджет сильно обмежений.

 

Для ТВ з екраном більше 45 дюймів підійде роздільна здатність 4К – 3840 x 2160 пікселів. Формат 4К забезпечує найвищу чіткість картинки. Для найдосвідченіших покупців з необмеженим бюджетом можна порекомендувати 8К UHD – 7680 × 4320 пікселів. Це найдорожчі пристрої діагоналлю аж до 90 дюймів.

 

4К проти FullHD: чи варто переплачувати

Актуальне питання – чи варто переплачувати за телевізор 4К? Середня ціна за пристрої з FullHD (1920 × 1080) становить 8-12 тисяч гривень. 4К вже обійдеться в середньому 12-24 тисячі гривень. Різниця зазвичай більше, ніж в два рази. На великих відстанях побачити відмінності буде досить складно. Переплатити за 4К варто в тому випадку, якщо:

 

  • ви хочете ТВ діагоналлю від 55 дюймів;
  • вважаєте за краще дивитися тільки цифрове телебачення і фільми з високою роздільною здатністю;
  • хочете взяти техніку з запасом на майбутнє.

 

У всіх інших випадках переплачувати за 4К немає сенсу, FullHD забезпечує високу якість картинки. Зекономлені кошти краще витратити на більш дорогий тип матриці.

 

Все про частоту оновлення

Частота оновлення екрану – це те, як швидко один кадр змінюється іншим. Висока частота кадрів забезпечує плавність картинки, проте багато що залежить від запису трансляції або відео. Типові показники 50 і 60 Гц. У динамічних сценах глядачі можуть бачити невеликі посмикування.

 

Телевізори з високого цінового сегмента мають частоту оновлення екрану в 100 і 120 Гц. Ідеально підходять для перегляду гонок і бойовиків, але коштують ці моделі дорожче, причому іноді в два рази.

 

Особливості моделей із зігнутим екраном

Преміальні моделі ТВ мають вигнуту форму. У порівнянні з плоскими моніторами такий підхід дає кілька практичних переваг:

 

  • ефект занурення, якщо телевізор розташовується близько до глядачів;
  • підвищення глибини, особливо відчувається на 4К телевізорах;
  • збільшення кута огляду за рахунок вигнутої форми.

 

На тлі цього у вигнутих моделей є вагомі недоліки. Перший і найголовніший – їх практично неможливо повісити на стіну. Також через кривизну з’являються відблиски Відхилення від центровий лінії перегляду супроводжується спотвореннями картинки, тому вигнуті моделі не найкраще рішення для перегляду кіно в компанії друзів.

 

Покриття дисплею: глянсове проти матового

Роблячи порівняння телевізорів, обов'язково потрібно згадати тип поверхні екрану. Матові поверхні не відображають навколишні об'єкти, а також більш рівномірно розподіляють відблиски. Це актуально, якщо в кімнаті багато вікон і світло падає прямо на екран. З іншого боку глянсова поверхня краще передає кольори – вони виходять більш насиченими і яскравими.

 

Для телевізорів зазвичай краще матова поверхня. Вона дозволяє виключити відблиски від освітлення, а також знижує навантаження на очі. LED, OLED і QLED зі своїм рівнем яскравості легко компенсують недоліки матового покриття в перенесенні кольорів.

 

Що таке і чим корисний DVB тюнер телевізора

Для перегляду цифрового ТБ техніка повинна мати спеціальний перетворювач. Він може бути зовнішнім, як T2-приставка або її аналог, так і внутрішнім. У характеристиках це найчастіше називається DVB тюнером. Він дозволяє приймати цифровий сигнал, перетворювати потік у сумісний формат і відтворювати вміст на екрані.

 

З урахуванням того, що цифрове ТБ стає повсюдним, рекомендується шукати телевізор з підтримкою DVB. Так вам не доведеться купувати зовнішній ресивер. Самий просунутий стандарт – DVB-S / S2. Він дозволяє дивитися цифрове ТБ за допомогою супутникового сигналу.

 

Вага, габарити і товщина

При купівлі телевізора це другорядні параметри, оскільки техніка стаціонарна. Вага найбільших моделей може доходити до 50 кілограмів. Його потрібно узгоджувати з тумбою або підставкою, на якій буде встановлено техніку. Особливу увагу слід приділити вазі в тому випадку, якщо ви хочете повісити пристрій на стіну. Вам доведеться дізнатися несучу здатність стіни і кронштейнів.

 

Габарити враховують в тому випадку, якщо техніку планують поставити в нішу, наприклад, у стіні або серед меблів. Тут же буде корисно знати товщину. Зверніть увагу, що в комплектацію зазвичай входить ще і підставка, яка додатково займає вільний простір і додає до загальної маси до 10 кілограмів.

 

Рейтинг виробників: яким брендам довіряти

Якої марки телевізор вибрати – покупцям доступні кілька десятків брендів. В першу чергу орієнтуйтеся саме на характеристики, а тільки потім з решти варіантів придивляйтеся до брендів:

 

  • Sony. Велика японська компанія, в асортимент якої входять першокласні телевізори. Техніка відрізняється безпрецедентною якістю картинки і надійною збіркою. Додаткова перевага – висока якість звуку, оскільки бренд має великі напрацювання у створенні аудіотехніки.
  • Samsung. Фірма отримала велику популярність не тільки завдяки великому асортименту. Телевізори Samsung відрізняються функціональністю, а також пропонують технологію QLED на квантових точках.
  • LG. Фірма пропонує цікаві моделі з середнього цінового сегменту за доступними цінами. У преміум-лінійці є відмінні OLED телевізори Super Ultra HD з фірмовою технологією Nano Cell, що підвищує якість картинки.
  • Panasonic. Бренд має давню історію, але кращими моделями можна назвати тільки продукцію з високого цінового сегмента. У таких телевізорах Panasonic поєднується якість картинки, функціональність і надійність.
  • Philips. Варто придивитися до недорогих моделей. Техніка має одне з кращих співвідношень за ціною-функціональністю, різні дизайнерські рішення і вибір діагоналей. Однак Smart TV не завжди працює стабільно в порівнянні з ПО від інших брендів.
  • Xiaomi. Бренд, який стрімко набирає популярність, вийшов і на ринок телевізорів. Головна особливість – можливість недорого купити моделі з 4К розширенням. Додатково є фірмові сервіси від Xiaomi і інтеграція з іншою технікою. Однак остерігайтеся на ринку підробок.

 

У категорії бюджетних телевізорів ви можете зустріти фірми Hyundai, HARPER і російську Polar. Такі моделі мають найскромніші ціни, тому найкраще підійдуть для кухні, на дачу або навіть в гараж, де якість картинки не пріоритетна. Перед покупкою рекомендуємо також подивитися огляд телевізорів і почитати відгуки. Так ви зможете дізнатися про недоліки, які виявляються тільки після тривалої експлуатації.

 

Де купувати і як можна заощадити

Що робити, якщо з урахуванням особливостей кімнати вам потрібен телевізор певної діагоналі екрану, але на нього не вистачає? Є кілька шляхів вирішення проблеми:

 

  • Вибрати модель з меншою діагоналлю. Як правило, 2-3 дюйми не грають вагому роль в сприйнятті картинки, але зате в новій категорії з'являються вигідніші варіанти.
  • Скористатися спецпропозиціями. Чорна п'ятниця, новорічні знижки, розпродаж від бренду, накопичувальна знижка і так далі – все це допоможе купити бажаний ТВ з економією до 10%.
  • Розстрочка. Якщо сума занадто велика для одноразової виплати, то її можна розділити на кілька місяців без переплат. Однак не всі магазини пропонують цей спосіб оплати.
  • Позика в МФО. Актуально, коли не вистачає буквально кількох тисяч. Сервіси пропонують скромний відсоток і суми до 15 тисяч гривень.

 

Щоб не переплачувати за телевізор, обов'язково вивчіть весь функціонал. Вибір магазину можете робити на свій розсуд, але в першу чергу вивчіть асортимент інтернет-магазинів. Так ви отримаєте орієнтовну ціну і зможете її порівнювати з точками продажу у вашому місті.

 

Висновок: який телевізор краще вибрати

То який же телевізор купити – вибирайте моделі з екраном не менше 1920х1080 пікселів, переважно з матрицями LED IPS, OLED або QLED. Для моделей з великою діагоналлю екрану рекомендуємо шукати роздільну здатність 4К.

 

Якщо накопичень не вистачає, то кілька тисяч гривень можна взяти в кредит. Тут ідеально підходить сервіс «БистроЗайм». Ми пропонуємо швидке оформлення протягом 10-15 хвилин по паспорту та ІПН. Гроші можна отримати, не виходячи з дому прямо на карту, після чого оформити покупку в будь-якому інтернет-магазині.