РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

22.02.2021

2302 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як успішно пройти співбесіду: секрети, які допоможуть отримати роботу мрії

 

Можливість влаштуватися на оплачуванішу і перспективнішу роботу – це завжди гарний шанс. Одне з головних завдань – показати себе з найвигіднішого боку майбутньому роботодавцю. Найпопулярніше питання – як пройти співбесіду. Є кілька секретів, про які ми і розповімо в цьому матеріалі.

 

Як вести себе на співбесіді

Перед самою співбесідою рекомендуємо провести невелику підготовку. Дізнайтеся про компанію більше інформації: як давно на ринку, чим активно займається, які її пріоритети. Вкрай корисно буде знати рік заснування фірми та ім'я директора. Також багато роботодавців просять прийти з документами прямо на співбесіду, наприклад, взяти дипломи, різні сертифікати і так далі.

 

Багато претендентів прекрасно знають, як вести себе на співбесіді, але через перенапруження губляться. Обов'язково ляжте раніше за день до інтерв'ю – охайний вид багато може сказати про вас. Дихайте рівно, не нервуйте, намагайтеся тримати погляд завжди на своєму співрозмовникові. Руки можна покласти на коліна або безпосередньо на стіл, але не варто ховати їх в кишенях.

 

Один хороший прийом – уявити, що ви вже пройшли співбесіду. Так створюється ілюзія, що подія вже відбулася, тому можна розслабитися і вести себе спокійно і розмірено. Також прямо перед співбесідою можна прочитати якусь смішну ситуацію або анекдот, який задасть позитивний настрій.

 

Питання, з якими ви найчастіше зіткнетеся на співбесіді

Майже всі претенденти запитують, що потрібно говорити на співбесіді. Тут все залежить від питань, які вам буде задавати інтерв'юер. До числа найпопулярніших відноситься:

 

  • Розкажіть про себе. Перевірка на те, що зі свого життя і особистих якостей ви виділяєте найбільше. Також дозволяє оцінити мову кандидата, рівень комунікабельності. Дайте характеристику себе як в резюме, але більш докладно.
  • Назвіть свій головний недолік. Тут краще відповісти чесно, але при цьому не брати якийсь критичний недолік. Наприклад, можна сказати, що ви погано працюєте в команді, але робите все необхідне, щоб впоратися з цим мінусом.
  • Назвіть вашу сильну сторону. Відповідь має бути чіткою, при цьому бажано також навести приклад з життя, де ваша сильна риса використовувалася і дала позитивний результат.
  • Де ви бачите себе через п'ять років. Питання багато в чому творче, але якщо ви націлені на роботу, то можна відповісти, що «в штаті вашої компанії».
  • Де ви побачили цю вакансію. Компаніям потрібні фахівці, які націлені на роботу конкретно у них. Варто відповісти, що ви регулярно відстежували вакансії кількох фірм, в числі яких і опинилася ця.
  • Чим вас не влаштовує попередня робота. Головний принцип – не поливайте брудом своїх колишніх колег і роботодавця. Зосередьтеся на тому, що на попередньому місці не могли розвиватися і реалізовувати свій потенціал.

 

Це лише невелика частина того, що вас можуть запитати. Як правильно пройти співбесіду – відповідайте правдиво і щиро, роблячи упор на бажанні розвиватися і вдосконалюватися.

 

Питання роботодавцю, які варто задати

Класична співбесіда проходить в два етапи. Спершу з вами ведуть інтерв'ю, але після ви маєте повне право поставити ваші запитання вже представникам компанії. Питання роботодавцю не тільки покажуть рівень вашої зацікавленості, але і допоможуть більше дізнатися про саму фірму.

 

Уточніть робочий графік. У деяких фірмах день починається о 7:00 або навіть 7:30, що для деяких досить рано, особливо, якщо ви сова. Дізнайтеся, чи можна пересувати свою «зміну», скільки виділено на перерву, чи часто бувають переробки, і які бонуси роботодавець може запропонувати за додаткові години.

 

Оснащеність гаджетами. По-перше, частина фірм обмежує використання смартфонів, планшетів або ноутбуків. Це може бути зроблено з точки зору безпеки. По-друге, варто дізнатися, чи пропонують роботодавці в особисте користування майно фірми. Наприклад, робочий ноутбук, телефон або планшет.

 

Обов'язково дізнайтеся про медичне страхування, наявність угоди про нерозголошення (що в неї входить), чи будуть відрядження, чи передбачений випробувальний термін. Якщо це можливо, попросіть вивчити докладніше список посадових обов'язків для вашої вакансії.

 

З приводу відповіді варто уточнити тільки терміни, а також контакти, за якими слід зв'язатися з менеджерами в разі форс-мажорних обставин. Не зайвим буде дізнатися, як ще можна поліпшити своє резюме.

 

Секрети, які допоможуть отримати роботу мрії

 

Тепер ви знаєте, як пройти співбесіду, але перед цим доведеться ретельно пошукати саму роботу, а це ще більша складність. Ми розповімо про декілька секретів:

 

  • Шукайте те, що дійсно подобається. Звичайно, це не так просто, але за рішенням цікавих завдань час буде йти набагато швидше. До того ж, у вашій улюбленій справі можна досягти на одному ентузіазмі куди більших висот.
  • Розсудливо і самокритично оцінить свої вміння і навички. Не варто стрибати вище голови, вашу некомпетентність швидко виявлять вже через кілька тижнів. Чим точніше ви оціните свої можливості, тим простіше буде підібрати підходящу вакансію.
  • Постійно займайтеся самоосвітою. Навіть невеликі додаткові знання у вашій професії будуть вкрай корисні і можуть навіть здивувати роботодавця. Так ви зможете виглядати набагато привабливіше серед інших претендентів.
  • Знайдіть тематичні спільноти в соціальних мережах. За багатьма спеціальностями в Інтернеті можна знайти групи, в яких часто публікують поради та іншу корисну інформацію, в тому числі і гарячі вакансії.

 

Найголовніше, не зупиняйтеся в пошуках. Регулярно переглядайте якомога більше джерел. Удача вам усміхнеться, і ви обов'язково знайдете одну або кілька дійсно «соковитих» пропозицій.

 

Причини, які заважають знайти роботу

Як пройти співбесіду на роботу і не облажатися? Важливі не тільки настрій і підготовка, а й знання типових помилок претендентів.

 

Ніколи не запізнюйтесь на співбесіди, пунктуальність в таких справах понад усе. Завжди майте охайний зовнішній вигляд, адже «зустрічають по одягу». Переконайтеся, що від вас не несе сигаретним димом або алкоголем.

 

При співбесіді не можна бути байдужим або гордовитим. Це ви прийшли шукати роботу, тому найкраще виглядати зацікавленим. Залиште за дверима і свою сором'язливість. На співбесіді ви продаєте себе як фахівця, тому потрібно акцентувати увагу на своїх сильних сторонах.

 

Часто претенденти отримують відмову через свою зацикленість на грошах. HR-менеджери в першу чергу шукають професіонала, якому буде цікаво вирішувати поставлені завдання якісно. Звісно, вони готові за це платити. Однак якщо ви показуєте зацікавленість тільки у високій зарплаті, то до розгляду ваших навичок може просто не дійти.

 

І найголовніша помилка – брехня в розмові або резюме. Вона завжди розкривається, тому нахвалювати себе немає сенсу.

 

Поки ви в пошуках роботи мрії, жити можна на кошти від компанії «БистроЗайм». Всього за 10-20 хвилин, не відходячи від комп'ютера, ви можете оформити кредит за вигідною ставкою. Після розгляду заявки грошові кошти надійдуть прямо на вашу карту – швидко і зручно.