РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

25.01.2019

13601 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Як оформити заповіт в Україні? Оскарження заповіту

У наш час дуже часто можна почути історії про те, що цілком доброзичливі родичі перетворюються на запеклих ворогів після смерті одного з заможних членів сім'ї. І чим більше заможним була людина, тим більше проблем приносять його гроші всьому сімейству. 

 

 

Як оформити заповіт в Україні? оскарження заповіту

 

Кожен хоче отримати своє, а іноді - і чуже. Якщо немає документально оформленою волі покійного, то в справу йдуть найхитріші і неприємні шляху отримання спадщини. Але якщо вона заздалегідь зафіксована і підтверджена, це вирішує все, ну або майже все.

 

Як скласти і оформити заповіт

Заповіт - це законний документ, в якому зафіксовано нотаріально завірене побажання людини з розподілу його рухомого і нерухомого майна у разі його відходу в інший світ. На відміну від дарчим, він починає діяти з моменту офіційної констатації смерті. Існує спадкування за законом і за заповітом.

 

Заповіт в Україні – які типи існують?

1. Відкрите - коли людина у відкритому вигляді запевняє папір у нотаріуса і не приховує її вмісту;

2. Закрите - коли про вміст дізнаються тільки під час офіційного відкриття конверта з папером, після смерті заявника;

3. Згода двох подружжя - коли двоє людей розпоряджаються спільні м майном на користь третьої особи. У будь-який момент другий з подружжя може відмовитися від такої «угоди» і зафіксувати свою відмову у нотаріуса;

4. Оформлення заповіту в Україні з умовою - коли в спадок можна вступити тільки в разі виконання умови, прописаного автором.

 

Зміст і оформлення заповіту

Як транслює цивільний кодекс України (спадщина), є перелік даних, які фіксуються в обов'язковому порядку - це час і місце створення акту, прізвище-ім'я-по батькові, координати народження заявника, а також його вказівки щодо розподілу майнових одиниць між нащадками.

Так як написати заповіт - це означає проявити свою волю, то можна вказати побажання за місцем поховання, особливості ритуального процесу або список запрошених гостей. Також існуючи т можливість зобов'язати одержувача спадщини продовжувати благодійну діяльність або утриманні е осіб, які раніше користувалися цією послугою від недавно померлого.

Вміст не повинно порушувати волі українського громадянина і законодавство, інакше його пункти будуть визнані пріоритетними по відношенню до тексту. Ось як скласти заповіт правильно.

 

Які вимоги до заповідача?

• Людина, старше 18 років;

• дієздатний;

• якщо автор призна н недієздатним, то повинні бути запрошені люди, які мають право поставити підпис замість нього (не ті, які вказуються наследство держателямі). Нотаріус повинен внести інформацію про представників і пояснити причину, чому заявник не зміг розписатися власноручно.

 

Як оформити заповіт і що для цього потрібно?

• Особисто присутній завіщатель (в ситуації визначення повної його недієздатності, представники);

• Медсправка про стан здоров'я заявника - для тих випадків, коли він знаходиться в пенсійному статус або на лікуванні в медичному закладі;

• Свідки (не менше двох - їх данні теж будуть відображені);

• Нотаріус з ліцензією на ведення відповідної діяльності;

• Набір документів, що підтверджують особу заповідача, свідків і спадкоємців: ідентифікаційний код + для українців - звичайний цивільний паспорт, для іноземців - дипломатичний, іноземний або службовий паспорт, посвідка на проживання.

Так як оформити заповіт в Україні - не кінцевий процес, папери, що підтверджують право власності на спадкове майно, НЕ потрібні.

 

Як перевірити, чи є заповіт (Україна)?

Це зробити зовсім не складно, тому що кожний документ з волею померлого обов'язково декларується в Спадковому реєстрі. Тому, будь-який з потенційних спадкоємців, маючи при собі свідоцтво про смерть, може подати відповідний запит в будь-яку нотаріальну контору. Вартість такої послуги - 51 грн.

 

Як оформити заповіт на квартиру?

Воно має ті ж особливості процедури створення, що і інші типи подібних паперів. Покроковий алгоритм дій, як оформити заповіт на квартиру:

1. Підготовка необхідних документів заявника і спадкоємців: код платника податків, паспорт (аналог паспорта), додаткові довідки (при необхідності);

2. Звернення до нотаріальної компанію державного або приватного зразка;

3. Вибір типу документа;

4. З залишення тексту на заповіт на квартиру (Україна), вказуються всі вищеописані вимоги. 

Повинна бути вказана така інформація:

• ПІБ власника нерухомості;

• Дата і місце його народження;

• Повні дані з паспорта;

• ПІБ і повні паспортні дані спадкоємців;

• Опис нерухомого об'єкта;

• Час і локація здійснення угоди.

5. Скріплення підписом (власника майна або його представниками);

6. Засвідчення печаткою нотаріуса, передача одного примірника спадкоємцям.

Ось як оформити заповіт на квартиру в Україні. Під час складання текстової частини потрібно бути особливо уважними, якщо є кілька законних спадкоємців. Це допоможе виключити оспорювання заповіту, наступні суди і неприємні з'ясування.

 

Скільки коштує оформлення заповіту?

Є два шляхи вирішення питання (від цього залежить вартість оформлення заповіту): офіційне звернення щодо ня і робота з приватником. У першому випадку, вартість оформлення заповіту у державного нотаріуса становитиме 0,05 безподаткових мінімумів доходів громадян, це близько 0,85 грн. (кажуть, що в реальності це все-таки 200-300 грн.) При цьому, від оплати звільнені зазначені категорії громадян: хто переписує все на користь держави, інваліди 1-2 груп, постраждалі від Чорнобильської катастрофи та інваліди війни.

Приватний нотаріус самостійно встановлює, скільки коштує заповіт, і, звичайно, ціна набагато вище, ніж в першому варіанті. Але є і свої плюси: індивідуальний підхід і відсутність великих черг. На початок 2019 року вартість становить від 200 до 600 гривень, з урахуванням різниці цінової політики в різних регіонах країни. Якщо говорити про комплексні у слуги юридичних контор на оформлення спадщини, вартість на їх сайтах вказується ціна в розмірах від 3000 до 3500 гривень.

 

Чи можна оскаржити заповіт?

Так можна. Хто може заперечити заповіт? Подають в суд для відновлення справедливості можуть тільки ті учасники процесу, які безпосередньо постраждали від описаних пунктів. Найчастіше, до таких заходів вдаються спадкоємці, яких позбавили їх частини успадкованого майна, належних їм за законом або в ситуаціях з повторними пере заповітами, виключивши пункти первинного бажання померлого.

В рамках цієї теми, юридичні документи поділяються на два типи:

• Нікчемні - які апріорі недійсні:

• Заповідач не володів повною цивільною дієздатністю під час під писання акта;

• Фігурірует майно, яке описано в спадковому договорі;

• Порушені положення українського законодавства в процесі запевнення уповноваженою особою;

• Засвідчення відбува��ося за відсутності належного кіль кості свідків.

• Оспорювані - всі інші, які можуть бути оскаржені в суді.

Головним порушенням в процесі в сучасній юридичній практиці відзначається тиск і обмеження можливості виявляти свою волю заповідачем.

 

Які дії потрібно зробити, щоб оскаржити?

Для початку, варто добре проаналізувати, чи можна в суді довести хоча б один з факторів, що впливають на волевиявлення заповідача. І якщо шанс все-таки є, то варто діяти наступним чином:

• Зібрати необхідний пакет документів (посмертна експертиза, медичні довідки та висновки, засвідчують особу і зв'язок з заповідачем);

• Зібрати доказову базу з конкретними фактами і доказами (аудіо записи, відео файли, рукописні записи, свідоцтва знайомих або рідних);

• Найняти хорошого адвоката і отримати у нього консультацію на предмет поточної ситуації;

• Подати позов до суду, брати участь в судових засіданнях і отримувати відповідне рішення найвищого судового органу.

Загальний термін давності подання позову становить 3 роки. У рідкісних випадках цей часовий період дозволяють продовжити.

 

Коли суд може при знати акт незаконним?

Чи можна оскаржити заповіт на квартиру? Так, можна, якщо буде встановлено, що:

• Воля померлого розподілити саме таким чином та якщо спадщину не була вільною;

• На людини було надано емоційний або фізичний тиск, в наслідок чого, було складено фіктивний акт;

• Покійний перебував в стані, коли не усвідомлював значення своїх дій і не міг ними повноцінно керувати;

• Складання акту було вимушеним, в наслідок перебування в небезпечному для життя, хворобливому стані;

• В папері відсутній запис про тих наслідниках, які обов'язково повинні претендувати на спадщину (неповнолітні діти, повнолітні недієздатні діти, непрацездатні подружжя і батьки).

Як і будь-який інший важливий документ, заповіт несе в собі серйозну смислове навантаження, і кожне слово, написане в ньому, може бути максимально значним за підсумком завершення всієї історії. Тому, краще скрупульозно ставитися до кожного пункту вирішення питань із спадком і зберігати людські відносини навіть тоді, коли на кону стоять великі гроші!