РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

24.01.2019

3056 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Бюджет України в 2019 році: основні статті державного бюджету

23 листопада минулого року в ВРУ відбулося друге (в цілому) читання проекту №9000, в результаті якого 240 депутатських голосів «За» схвалили нині діючий бюджет України 2019. Не можна при цьому не помітити істотний прогрес в своєчасному прийнятті цього закону. У цей т раз уряд вклалося в терміни, які вимагали прийняти бюджет до 01.12.2018 (в минулі ж роки Рада стабільно затягував а терміни прийняття до 7-25 грудня).

Прем'єр-міністр поспішив зазначити, що прийняття бюджету у встановлені терміни є сигналом українському бізнесу, промисловості в цілому і міжнародним партнерам про те, що економіка країни стабільна і викликає довіру.

 

 

Бюджет України в 2019 році: основні статті державного бюджету

 

Що являє собою державний бюджет України і з чого він складається

Держбюджет є найважливішим фінансовим документом України, який визначає її життя протягом всього наступного року. За своєю суттю цей документ об'єднує в собі всілякі кошторису держорганів, різних установ, державних програм, а також всі інші витрати, необхідні для нормального функціонування держави й соціального забезпечення її громадян.

Окремими пунктами бюджет України щороку позначає поточні розміри державного боргу. У бюджеті викладаються плани дій, спрямованих на його зменшення (або збільшення) в кожному звітному році.

Всі нюанси бюджету встановлює спеціальний щорічний закон, які розробляє Кабмін, а розглядає і приймає (шляхом голосування більшості депутатів) ВРУ. Кожен такий закон має бути розглянутий і прийнятий перед початком наступного (тобто нового) «бюджетного» року, який ідентичний році календарному (з 01.01 і до 31.12).

Як і всі попередні, бюджет 2019 Україна був прийнятий в результаті «бюджетного процесу» - всієї діяльності депутатів, міністерств та інших структур української влади, в результаті якої приймається кожен закон про новий бюджет країни на наступний рік. Незважаючи на широке коло державних структур, що мають відношення до бюджету, чіткими термінами по його прийняттю Конституція обмежує тільки Кабмін і Верховну Раду.

 

На які статті поділиться бюджет України в 2019 році

На які статті поділиться бюджет України в 2019 роціПрем'єр-міністр представив проект бюджету на 2019 на засіданні Уряду 14 вересня минулого року, назвавши його не інакше як «бюджет розвитку країни». У наступні 2 місяці в нього було внесені безліч правок (аж до самого прийняття). Тепер же самий час подивитися, який бюджет України ми отримали в результаті, які ключові показники були в нього закладені і як він відіб'ється на українцях в поточному році.

За словами Прем'єр-міністр а України, представлений проект можна сміливо називати «бюджетом розвитку країни», оскільки він складений таким чином, щоб забезпечити курс на економічне зростання України через свою збалансованості та реалістичності. Високим показником має стати зростання ВВП в 3 -7%. Рівень інфляції уряд закладає менше 10%. Йдеться про стабілізацію доходів і уповільнення темпів зростання цін.

Як би не називали поточний річний бюджет України, інфляція в ньому все ще перевищує зростання економіки. Причому це буде відбуватися на тлі зростання боргу - а його показник вже склав 1,3 трлн UAH. За словами Прем'єра, в 2019-му уряд планує скорочення боргу по відношенню до ВВП. Частково в цьому допоможуть і транші з Європи, які надаватимуться Україні фактично під нульову ставку.

Пріоритетними в поточному році для бюджету стануть:

  • Витрати на соціальний захист.

Вони складуть 198 млрд UAH. У цю суму увійде підтримка ПФУ (167,5 млрд UAH), підвищення мінімальної з / п (до 4173 UAH з січня) і прожиткового мінімуму (з 1853 UAH з січня до 2027 в грудні).

Про субсидії, втім, теж не забули - на них буде виділено цілих 20 млрд UAH.

  • Витрати на оборону.

Відзначиться поточний бюджет рекордно збільшеними витратами на оборону (Разом з безпекою). Військовий бюджет України в цілому склав (ні багато ні мало) 211,92 млрд UAH. Така сума не тільки покриває з лишком очікувану інфляцію, але і дасть можливість суттєво збільшити фінансування кожного силового відомства (спецслужби, Нацгвардія, державна прикордонна служба, апарат РНБО).

Із загальної суми військового фінансування буде витрачено 112 млрд UAH (зарплати військовослужбовцям і поліції), 30,2 млрд UAH (воєнна техніка і озброєння) і 1,8 млрд UAH піде на придбання житла для наших захисників.

  • Витрати на охорону здоров'я.

На питання охорони здоров'я в поточному році буде виділено 95,7 млрд UAH. Причому в цю суму входить 1 млрд UAH, який допоможе в розвитку системи екстреної медичної допомоги (пілотний проект) в Києві, а також у Вінницькому, Донецькому, Полтавському, Одеському регіонах і на Тернопільщині. Крім цього, 15,2 млрд UAH буде витрачено на програму Медгрант по отриманню громадянами первинної лікарської допомоги.

Окремою увагою витрати бюджету України не оминули й такі сфери як:

  • Освіта і наука (242,1 млрд UAH). При цьому згадується, що витрати на заклади з профтехосвіти, які не є окремими юридичними особами і підпорядковані ВНЗ, які не мають статусу «Національний», будуть покладені на місцеві бюджети. Тобто подібні заклади стають вже комунальною власністю, а не державної.
  • Дороги та інфраструктура (55,6 млрд UAH підуть на відновлення і ремонти трас)
  • Енергетичний сектор, енергозбереження і традиційна промисловість (модернізація шахт, підтримка Фонду енергоефективності та видача «теплих» кредитів).

В цілому ж бюджетом передбачає витрати порядку 1,112 трлн UAH, а доходи складуть при цьому приблизно 1,026 трлн UAH. Таким чином, поточний дефіцит бюджету України очікується на рівні 90 мільярдів. Слід зазначити, що хронічний дефіцит бюджету в нашій країні, не є особливою новиною ні для кого, адже він присутній у нас на протязі е останніх 8 років.

 

Надходження до бюджету по областям України

На фінансову підтримку державою українських регіонів в поточному році закладено про на понад 30 мільярдів (проти 25,4 млрд UAH бюджету-2018).

Надходження до бюджету по областям УкраїниНа розвиток всіх українських регіонів однойменним держфонду (ГФРР) в бюджеті передбачили понад 7, 5 млрд UAH. Завдяки цьому стане можливим розвивати «нове освітній простір »в дитячих садках і школах, а також очікувати поліпшень умов роботи медичних закладів на регіональному та місцевому рівнях.

Новий бюджет по областям України передбачає використання виділених коштів наступним чином:

  • Проведення заходів щодо підвищення енергоефективності освітніх і медичних закладів (10% від загальної суми).
  • Будівництво (або реконструкція) спортивних об'єктів (10% від загальної суми).
  • Будівництво (або реконструкція) культурної, медичної та соціальної інфраструктури.

Також новий бюджет України по регіонах передбачає підтримку від ГФРР різних регіональних і міжрегіональних проектів.

Підтримка буде здійснюватися на основі:

  • Субвенцій (спеціальних посібників), що забезпечують утримання (будівництво, реконструкція, ремонт) українських «місцевих» автодоріг, вулиць та доріг, що входять в комунальну власність (14,7 млрд. UAH).
  • Посібників, орієнтованих на забезпечення економічного і соціального розвитку на окремих територіях (4,7 млрд UAH).
  • Посібників, спрямованих на інфраструктурний розвиток в територіальних об'єднаних громадах (2,1 млрд. UAH), що значно заощадить деякі бюджети областей України.
  • Посібників, які допомагають розвивати охорону здоров'я в селах (1,0 млрд. UAH). Вже зараз по всіх українських СМТ, селах і селищах будується 517 амбулаторій, які будуть допомагати в наданні первинної медичної допомоги.
  • Програми Євросоюзу, що підтримує так звану «Секторальну» політику в Україні (0,5 млрд. UAH). Тільки в минулому році з її допомогою почали реалізовуватися 70 нових проектів, обраних на конкурсній основі.

Щоб повністю зрозуміти загальний внесок регіонів у бюджет України (тут мова їде про місцеві бюджетах), варто навести цифру їх загального фінансового ресурсу - а це понад 573 мільярдів !!!

На даний момент дохідна частина бюджету 2019 розподілена таким чином:

  • 339 млрд. UAH (майже 1/3 всіх очікуваних надходжень) повинна бути забезпечена за рахунок ПДВ на імпорт;
  • трохи більше 106 млрд. UAH очікується від ПДФО;
  • майже 95 млрд. UAH повинен принести ПДВ на вироблені «вітчизняні» товари (тут знову відрізняться ті основні області донори бюджету України, де розташовується велика частина всіх нині діючих підприємств і компаній);
  • до 92 млрд. UAH очікується від обкладеного податками прибутку підприємств;
  • приблизно 89 млрд. UAH повинні принести акцизи.

А ось які виявляться реальні надходження в бюджет України по областям, поки «гадати» не будемо. Це покаже лише час і підведення економістами підсумки поточного року.