РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

22.09.2021

2490 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Терміни оплати комунальних послуг в Україні

сроки оплаты коммунальных услуг в Украине

Сплатити рахунки за комунальні послуги в Україні потрібно до 20-го числа кожного місяця, наступного за розрахунковим. Якщо рахунки сплатити вчасно, заборгованість не зростатиме і подальші проблеми вас не торкнуться. Гірше, коли зробити це немає можливості. Як у багатьох українців, адже віднедавна більшість не може розраховувати на пільги при оплаті послуг ЖКГ — тільки на монетизовані субсидії. Та й кількість тих, хто може ними скористатися, скоротилася з 7 до 2 мільйонів. Тому все більш актуальним стає питання: що робити з боргами по комуналці? Варіантів кілька.

Борги за комунальні послуги

Законні способи повністю позбутися від боргів по комуналці:

  • Смерть власника житла або особи, на ім'я якої надходять квитанції з оплати (але тоді проблеми переходять до спадкоємців в повному обсязі. Втім, квартиру можна продати разом з борговими зобов'язаннями).
     

  • Ліквідація юридичної особи, на яку зареєстровано приміщення.
     

  • Визнання власника недієздатним або банкрутом.
     

Окремо зазначимо про «термін закінчення позовної давності по оплаті послуг житлово-комунального господарства». Якщо представники ЖКГ не встигли подати в суд на стягнення боргу протягом 3 років, вони втрачають право витребувати його у законному порядку. Тобто якщо ви протягом 5 років не платили за квартиру, а на вас подали в суд лише зараз, сміливо відмовляйтесь платити за перші 2 роки на підставі «закінчення строку позовної давності». 


Тільки нічого не підписуйте в процесі — ваш підпис може зіграти проти вас і позбавити права на списання частини суми! Заздалегідь уточніть, коли саме було звернення до суду з боку позивача. Адже повістка до суду за борг по комунальним послугам не приходить миттєво.


Важливо! Якщо ви вирішили скористатися «хитрою тактикою» (набрати боргів на 55-60 тис. грн, а потім планомірно сплачувати нові рахунки і чекати 3 роки, щоб можна було «списати» старі бори), переконайтеся, що ваші виплати спрямовуються саме на нові рахунки, а не на сплату старої заборгованості.

Реструктуризація боргу за комуналку: опалення в Україні

Це ще один спосіб зменшити фінансове навантаження й уникнути нарахування пені. Для цього необхідно укласти спеціальний договір з постачальниками послуг, який зобов'яже вас щомісяця погашати частину заборгованості. Одночасно доведеться сплачувати і поточні рахунки.


Щоб скористатися цією пропозицією, загальна сума боргу не має перевищувати 25 % доходу всіх членів сім'ї, що проживають за вказаною адресою. Та й на її сплату надається не більше 60 місяців.


Крім того, існує розстрочка на опалення: половину суми ви платите в опалювальний період, а другу — в неопалювальний. Це значно зменшує загальне фінансове навантаження на громадян, рівномірно розподіляючи його на весь рік. Для укладення такого договору потрібно надати документ про право власності на житло, паспорт громадянина та ідентифікаційний код.

Пеня за несплату комунальних послуг в Україні

  • Сума пені не може перевищувати розмір боргу.
     

  • Розмір штрафу, що нараховується, не може перевищувати 0,01% від величини заборгованості за кожен день зволікання.
     

  • Пеня нараховується тільки за ті борги, що виникли після травня 2019 року. Ті, що з'явилися раніше, додатковими поборами не обкладається.
     

  • Допоки сума не досягне 10 мінімальних розмірів заробітної плати (на вересень 2021 року — 65 тис. грн), побоюватися нема чого: стягнути борг в судовому порядку не мають права.
     

  • Пеня починає нараховуватися після 20-го числа, якщо рахунок не був сплачений.
     

Крім того, у деяких ситуаціях нараховувати пеню не можна. До них належать:

  • Затримка виплат субсидій на оплату послуг житлово-комунального господарства з боку держави. Тобто «пільговикам», які мають право на державну допомогу, можна платити за рахунками тільки тоді, коли приходять гроші.
     

  • Несплата через затримку у виплаті заробітної плати, яка документально підтверджена роботодавцем.
     

  • Якщо власник квартири має знижку 100% на оплату всіх комунальних послуг. До цієї категорії відносяться, наприклад, інваліди війни.
     

  • Якщо ви не укладали договір з компаніями, які постачають послуги житлово-комунального господарства. 

Терміни оплати комунальних послуг в Україні

Як говорилося, оплачувати рахунки необхідно до 20-го числа наступного місяця. Найкраще — в період з 5 по 10 число. Трапляються і винятки. Так, наприклад, через карантин у зв'язку з коронавірусною інфекцією на весь період його дії плюс 30 днів після закінчення заборонено нараховувати штрафи за несвоєчасну оплату рахунків.

Як платити за комунальні послуги

В умовах коронавірусних обмежень з'явилося безліч додаткових можливостей для дистанційної оплати.

  • в особистому кабінеті або додатку банку, наприклад, ПриватБанку,

  • на сайті постачальника послуг в особистому кабінеті,

  • безпосередньо в касі постачальника послуг,

  • у касах банку, терміналах або банкоматах за реквізитами,

  • у касах Укрпошти.


Як бачите, існують безліч сервісів, які полегшують процес оплати. Існують державні програми, що дозволяють отримувати субсидії на оплату комунальних послуг. Можна зробити реструктуризацію боргу за опалення та інші послуги або позбутися його зовсім. Та ми рекомендуємо вчасно вносити призначені суми вчасно, адже вони йдуть на ремонт комунікацій, закупівлю газу до опалювального сезону й підтримку системи в працездатному стані.