РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

03.06.2021

2325 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Субсидія у 2021 році: у кого забрали, а кому дали

З початку 2021 року уряд афішувал нововведення в сфері оформлення субсидії. Ходило безліч різних чуток, із інтерв'ю й публічних виступів деяких народних депутатів ЗМІ формували здогадки і робили  висновки, про що реулярно інформували українців. І ось, нарешті, оприлюднено нову Постанову Кабінету Міністрів від 14 квітня 2021 року № 420.

 

Тож які нові правила призначення та виплат субсидій набули чинності, і кого стосуються ці зміни, з'ясуємо далі.

 

 

Що таке субсидія

Субсидія, напевно, один з найбільш часто згадуваних термінів. Субсидію активно обговорюють завжди та скрізь — від трибуни Верховної Ради і центральних телеканалів України — до вулиць і громадського транспорту. Це й не дивно, адже практично 3 млн українців отримують дотації на оплату житлово-комунальних послуг.

 

Тож що таке субсидія? У Постанові КМУ від 21 жовтня 1995 р. № 848 зазначено, що під житловою субсидією розуміють безповоротну соціальну допомогу від держави особам, які не можуть самостійно оплачувати житлово-комунальні послуги. Для кожної сім'ї розмір обов'язкового платежу розраховується індивідуально. Якщо загальна вартість послуг ЖКГ перевищує цей платіж, така сім'я має право на допомогу з оплати комунальних рахунків від держави.

 

Отримання субсидії — не автоматизований процес. Щоб отримувати пільги від держави, необхідно підготувати документи встановленого зразка (заяву і декларацію про доходи й витрати) і подати їх до органів соціального захисту населення. 

 

До речі, заявку можна відправити поштою або за допомогою мережі Інтернет, або подати інспектору за місцем проживання. 

Хто має право на субсидію

За загальним правилом право на отримання субсидії мають родини, сукупний дохід яких не дозволяє повністю покривати вартість житлово-комунальних послуг. Та в кожному правилі є винятки. Тож давайте з'ясуємо, які умови можуть стати на перешкоді.

Хто не має права на субсидію за новими правилами

  • Особи, які мають транспортний засіб, рік випуску якого не перевищує 5 років (крім причепів й мопедів);

  • Особи, які мають кілька транспортних засобів з роком випуску не старше 15 років (крім причепів і мопедів); 

  • Повнолітні особи, які перебували за межами України в сукупності понад 60 днів (крім робочого відрядження, навчання або проходження курсу лікування);

  • Особи, які протягом останнього року здійснили покупку на суму понад 50 тис. грн;

  • Особи, які у поточному році купили земельну ділянку, квартиру або будинок;

  • Особи, у власності яких перебуває кілька об'єктів нерухомості (крім квартир і будинків, розташованих на тимчасово окупованих територіях, у сільській місцевості або якщо правом власності володіють одночасно кілька осіб);

  • Особи, які мають на депозитному рахунку в банку суму від 100 тис. грн; 

  • Особи, які за один раз придбали валютні кошти на суму понад 50 тис. грн. 

 

Решта заявників (громадяни України, іноземці або особи без громадянства) при дотриманні умов, встановлених у Постанові, мають право на отримання субсидії від держави.

Як отримати субсидію у 2021 році

оплатить коммунальные услуги онлайн

Пункт 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 14 квітня 2021 р. № 420 зобов'язує всіх громадян, які мають право на отриманні допомоги, протягом періоду з травня по вересень 2021 року подати документи, необхідні для отримання допомоги. Незалежно від терміну подачі заяви субсидія буде нарахована з 1 травня 2021 року. 

 

Для оформлення субсидії скористайтеся одним із способів:

 

1. Надішліть заповнені бланки поштою на адресу органу соціального захисту населення;


2. Заповніть заяву та інші документи онлайн на офіційній платформі Міністерства соціальної політики;

 

3. Надайте документи до органів соціального захисту населення за вашим місцем проживання;

 

4. Зверніться в ЦНАП.

 

Потрібні бланки заяви та декларації? Їх зручно роздрукувати з офіційного сайту Мінсоцполітики.

 

До речі, трапляється, що отримувач субсидії не зміг надати всі необхідні папери відразу. Кабінет Міністрів врахував і цей момент та зобов'язав органи з питань соціального захисту населення розглядати питання про отримання субсидії, якщо документи, яких не вистачає, будуть надані протягом 30 днів з моменту подачі заяви. 

 

Кожен новий уряд України проводить свій аналіз системи отримання субсидії та вводить свої коригування. Природно, що всі наступні зміни покликані спростити деякі моменти, що впливають на отримання громадянами субсидії. 

 

Чи так це насправді, судити не нам. Та слід пам'ятати, що за новими правилами відновлять  автоматичне перепризначення виплат, що були оформлені раніше, тим сім'ям, у яких немає суперечок, пов'язаних з майном. Виняток становлять особи, у яких субсидія була призначена у безготівковій грошовій формі за місцем фактичного проживання, а не реєстрації.

 

Подумайте та згадайте, якщо ваше матеріальне становище істотно за останній рік не змінилося, ви не робили значних покупок, то субсидія може бути переоформлена автоматично. Ось тільки не зовсім ще зрозуміло, чи потрібно заповнювати заяву і декларацію, або можна буде просто повідомити свого інспектора. Нові норми тільки вступили в дію з 1 травня 2021 року і механізм їх реалізації на практиці ще не стабілізувався.

 

Для подачі документів для субсидії уряд виділив 5 місяців — з травня по вересень 2021 року. Але інсайдери попереджають, що краще зайнятися оформленням субсидії вже зараз, адже є ймовірність, що нові правила викличуть хвилю обурення, і уряд знову здивує нас черговими змінами. 

Що змінилося з 2021 року

субсидии для безработных в Украине

Не хвилюйтесь. Істотних змін у порядку призначення субсидій не відбулося. Деякі нововведення торкнуться лише окремих категорій громадян. Тож що нового? Зазначимо основні нюанси: 

 

  • Відтепер у зв'язку зі смертю особи-отримувача субсидії суму, призначену як дотацію, має право отримати один з членів сім'ї. Для цього слід звернутися з письмовою заявою і встигнути подати її до закінчення терміну дії субсидії.
     

  • Використовуєте у зимовий період додаткові опалювальні електроприлади? При розрахунку розміру субсидії можна розраховувати на застосування особливих нормативів (ближче до опалювального сезону очікуємо офіційного пояснення даного пункту).
     

  • Непрацездатні та непрацюючі громадяни зможуть отримувати субсидію, навіть якщо вони проживають самі у квартирі або будинку, площа яких перевищує соціальну норму житла на одну людину (48,87 м²). Про це просто треба не забувати вказувати у заяві. 

 

Важливо! Зверніть увагу, що крім порядку призначення субсидій також змінилася форма заяви і декларації. В оновленому форматі додані нові пункти у розділі «Про доходи». 

Чи можна оскаржити відмову в отриманні субсидії

Якщо коротко, так. Але процедура змінилася. У тих випадках, коли заявник не згоден з рішенням про відмову у призначенні житлової субсидії або вважає, що розмір субсидії розрахований неправильно, він має право самостійно уточнювати інформацію у відповідних організацій, які обмінюються даними з органами соціального захисту населення. 

 

Як це реалізувати? Зробити запит і отримати повідомлення з підписом уповноваженої особи. Документ зі зміненими даними важливо встигнути подати своєму інспектору протягом 10 днів з моменту отримання повідомлення про призначення субсидії або відмову в її отриманні. Крайній варіант — подати судовий позов з вимогою переглянути питання про вашу субсидії або її розміри.  

 

Як це часто буває, зміни в соціальній сфері рідко сприймаються українцями як щось позитивне. Зазвичай люди шукають каверзу і не вірять численним обіцянкам політиків.

 

Наразі оцінити нововведення ми не можемо, бо ще немає практичних напрацювань за новими нормами. Та вже із початком опалювального сезону всім стане зрозуміло, чи були нововведення корисними і чи стало легше оформити субсидію в Україні у 2021 році.

 

До речі, нагадуємо, що відтепер оплачувати комунальні платежі можна прямо в додатку БистроЗайм у вашому мобільному телефоні! Також ви можете взяти кредит онлайн без довідок про доходи.