РОЗКРИТТЯ ІНФОРМАЦІЇ. ПУБЛІЧНА ПРОПОЗИЦІЯ (ДІЄ З 20.10.2023 Р.) УВАГА ! Важлива інформація під час війни. Деталі тут.

27.03.2019

15882 Переглядів

Коментарів

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Водійські права України: як отримати за 3 місяці в 2020 році

Уже рік, як в Україні видають пластикові права нового зразка. А з недавнього часу у нас діє ще і новий порядок здачі теорії, щоб отримати водійські права України. Відтепер не існує «старих» білетів, а самі питання істотно змінилися. Чимало обговорень досі ведеться про те, що з 2018 року українцям потрібні посвідчення нового зразка, щоб подорожувати по Євросоюзу. Правда цю тезу все більше спростовують і піддають критиці дослідники Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Сьогодні ми розбираємося, чи можна ще їздити по старій «книжечці» радянського зразка, чи дійсно на території України посвідчення, яке в народі називають «ламінованим», що змінилося в самій процедурі для отримання прав і чи треба вже українцям-водіям переживати за наявне посвідчення т.зв. «старих» зразків?

Категорії водійських прав

Якщо у вас є бажання відкрити в подальшому додаткову категорію, то вам доведеться пройти тільки практичний іспит, якщо бажана категорія нижче за рангом від тієї, яку вже маєте. Але вам не уникнути іспитів з теорії та практики, якщо буде потрібна категорія вища за ту, що вже відкрита.

Нині відбулися істотні зміни в класифікації кожної категорії водійських прав в Україні, так як метою наших управлінців є гармонізувати українське законодавство відповідно до європейських.

Відбулося розширення кількості категорій за видами транспорту, особливо це торкаєтеся категорії виду «А» (мотоцикли). Якщо зараз у нас існують категорії «А» і «А1», то (згідно з європейською директивою) повинні бути категорії «АМ», «А1», «А2» і «А». Тобто «А» - це вже мотоцикл з великим об'ємом і потужністю двигуна. Подібні зміни будуть проводитися і з іншими категоріями.

Незважаючи на деяку заплутаність, нові категорії мають свою певну систему, тому завчити їх неважко. Хоча водії і стверджують, що доповнення в категорії зовсім не потрібні, але незабаром ця проблема стане цілком актуальною для кожного з власників прав або транспортних засобів (ТЗ).

Зараз мають водійські права Україна категорії, які стосуються 4 типів транспорту:

  • «А» (моторолерів і мотоциклів);
  • «В» (легковиків та інших транспортних засобів на їх базі);
  • «С» (вантажівок);
  • «D» (автобусів).

Наявні категорії водійських прав Україна включають в себе наступні види ТЗ:

  • «А1» - мопеди/моторолери та інші двох/триколісні ТЗ з об'ємом до 50 см³ (або електромоторами до 4 кВт);
  • «А» - двох/триколісні ТЗ (в т.ч. ті, які мають бічний причіп) з об'ємом понад 50 см³ (або електромоторами в 4 і більше кВт) ;
  • «В1» - квадроцикли/трицикли, мотоколяски та інші трьох/чотириколісні ТЗ з масою до 400 кг;
  • «В» - будь-які ТЗ (пасажирські/вантажопасажирські легковики, легкі вантажівки та т.п.) з масою не вище 3,5 тонн і мають не більше 8 місць для сидіння (без урахування водійського);
  • «С1» - вантажоперевезення на ТЗ з масою від 3,5 до 7,5 тонн;
  • «С» - вантажоперевезення на ТЗ з масою від 7,5 тонн;
  • «D1» - пасажироперевезення на автобусах з місцями для сидіння не більш як 16 (без урахування водійського) ;
  • «D» - пасажироперевезення на автобусах з місцями для сидіння понад 16;
  • «Т» - пасажироперевезення трамваями/тролейбусах.

Водійське посвідчення категорії «ВЕ», «С1Е», «СЕ», «D1E», «DE» дозволяють управління тягачами з причепами понад 0,75 тонни. Якщо ж вам необхідно буде управляти автопоїздами (або тягачами) з причепами менше 0,75 тонни, то підкатегорії, що мають індекс «Е», не знадобляться.

Міжнародні водійські права

Нещодавно сервіс центри МВС оголосили про нову послугу - видача міжнародних водійських прав. І тепер актуальним являється питання: кому саме з водіїв, які збираються їздити за кордоном, потрібно отримувати таке посвідчення.

Національне посвідчення водія, яке видається в Україні з 2013 року, визнається більшістю країн світу як документ, який уповноважує правом управляти наявними ТЗ без будь-яких додаткових посвідчень.

Питання визнання або невизнання як національних, так і міжнародних посвідчень для водіїв регулюють дві міжнародні конвенції - Женевська (від 1949-го Лев) і Віденська (від 1968 го). Україна приєдналася (як і більшість інших країн) до Віденської конвенції. Саме цей міжнародний договір передбачає, що наявність національного посвідчення для водіїв є достатнім, щоб мати право керувати автомобілем. Єдина вимога до такого документа - він повинен відповідати як формі, так і вимогам, які встановлені відповідною конвенцією.

Двома основними параметрами є:

  1. Посвідчення повинно мати термінсвоєї дії (не бути безстроковим).
  2. Всі внесені в посвідченні водія дані повинні дублюватися транслітерацією латинськими буквами.

Якщо ж ваше посвідчення є безстроковим, або дані в ньому не продубльовані латинськими літерами, то вам необхідно мати водійські права Україна міжнародного зразка.

Вимоги Женевської конвенції як до форми міжнародного, так і національного посвідчення водія схожі з тими, що містяться в Віденській. Обов'язковою умовою керування ТЗ на території тих країн, що приєдналися лише до першої конвенції, є наявність ще і міжнародного посвідчення водія (додатково до національного).

Головні характеристики міжнародного посвідчення водія наступні:

  • є офіційним перекладом посвідчення на іноземну мову: англійська,іспанська, німецька, французька та (при необхідності) на інші мови;
  • є додатковим документом і діє тільки в поєднанні з національним посвідченням;
  • не діє на території країни постійного перебування;
  • термін дії - 3 роки;
  • видається уповноваженими органами держави, в Україні - лише сервісними центрами МВС;
  • має вигляд книжечки з відповідними сторінками на кожній з мов перекладу.

Як вже зазначалося, всі нові міжнародні водійські права Україна повністю відповідають вимогам, встановленим у Віденській конвенції. Вони дають право на управління в країнах, які до цієї конвенції вже приєднані. Повний перелік країн можна подивитися на офіційному сайті Головного сервісного центру МВС (https://goo.gl/Mz8Wvw).

Українським водіям радимо зберігати спокій і (виїжджаючи за кордон) перевіряти вимоги країни призначення щодо водійських посвідчень. А водіям, чиє посвідчення видано до 2013 року настійно рекомендуємо оновити своє водійське посвідчення.

Повторна видача посвідчення водія, завдяки новим сервісним підходам, також стала досить зручною послугою. Більш того, потрібно мати на увазі, що найближчим часом термін дії водійського посвідчення, який сьогодні становить 30 років, повинен скоротитися до 15 років, як цього вимагають європейські стандарти. Це потрібно врахувати, отримуючи водійські права міжнародного зразка

Водійське посвідчення: Україна термін дії

Будь-які водійські посвідчення (як «ламіноване», так і радянського зразка або новий «пластик») дійсні на території України і є чинними документами. Але якщо ви хочете поїхати за кордон, треба отримати пластикове посвідчення європейського зразка. Євросоюз вимагає, щоб водійські посвідчення мали свій термін дії. А термін дії водійських прав Україна 2019 є тільки на нинішньому «пластиці».

Перше водійське посвідчення тепер видається тимчасово (воно дійсне протягом 2 років). Якщо початківець водій не матиме 3 і більше протоколів в сфері безпеки дорожнього руху, то він має право обміняти його на постійне навіть без складання іспиту. Якщо ж таких порушень буде 3 і більше, то доведеться знову здавати теоретичний і практичний іспити. «Старі» зразки терміну дії не мають, а новий пластик зараз видають на 30 років.

При заміні бланка посвідчення водія зі старого на новий вчитися в автошколі і складати іспити заново не буде потрібно. А ось якщо початківець водій протягом дворічного терміну був позбавлений водійського посвідчення, то доведеться знову пройти навчання в автошколі.

Як швидко отримати водійські права?

Головний сервісний центр МВС ввів нову систему, за якої питання під час іспиту програма вибирає в довільному порядку. Самі питання були істотно змінені і тепер їх налічується понад 2000. Метою таких змін є спонукати громадян і автошколи підготувати учнів відповідно до правил дорожнього руху, а не вивчати квитки на механічному рівні.

Також питання були згруповані за категоріями транспортних засобів. Тобто, якщо ви складаєте іспит на категорію «А» і ви плануєте управляти надалі двоколісним транспортним засобом, то навряд чи вам в житті знадобиться інформація «Як правильно зчіплювати складу транспортних засобів в складі вантажівки і причепа». Тому це було зроблено і для того, щоб виключити питання, які є марними в подальшому житті водія.

Як отримати водійські права в Україні зараз? Головною новелою авторів реформи є перехід до електронних засобів складання іспитів. Іспит, як і раніше, триває 20 хвилин, складається з 20 питань і помилитися можна тільки двічі. Але представники автошкіл, які вже протестували зі своїми учнями нову систему, кажуть, що угруповання за категоріями не завжди спрацьовує і часто в категорії «легковий автомобіль» потрапляють питання про вантажівках тощо.

У ДСЦ МВС зазначають, що система буде доопрацьована. У центрі вже отримали понад 800 професійних пропозицій і зауважень. Надалі планується викласти перелік усіх питань на сайті і врахувати всі пропозиції від громадян і фахівців.

Зараз пройти тестування можна в онлайн-режимі на сайті Головного сервісного центру МВС: http://pdr.hsc.gov.ua/test-pdd/uk/

Відновлення водійських прав Україна в 2020 (або їх заміна).

Зараз наші громадяни їздять в Європу і зі старими пластиковими посвідченнями, в яких продубльована інформація латиницею. До них зазвичай не виникає ніяких питань, тому що там нанесена вся необхідна інформація, щоб ідентифікувати особу. Зазвичай люди стикаються з проблемами, коли це старе посвідчення не містить інформації, нанесеної латиницею.

Є й міжнародні водійські посвідчення, але вони не так добре виглядають, як наші українські. Це звичайна картонна книжечка, в яку вклеюється фотографія. Вони потрібні для обмеженого числа країн, де діють разом з національним водійським посвідченням. З ними від вас не зажадають ніяких додаткових іспитів, для цього потрібно лише водійське посвідчення, фотографія і бажання.

Щоб оновити ваші «старі» права, необхідно звернутися в будь-який з найближчих сервіс-центрів МВС. Закордонний паспорт при заміні посвідчення водія мати не обов'язково. Він потрібен для того, щоб при заповненні персональних даних водія в імені і прізвища не з'явилося прикрих розбіжностей. Мати на руках екзаменаційну картку теж необов'язково, хоча в неї і вносять відомості про заміну документа, а також його серії та номера.

Відновлення водійських прав Україна виробляється так само, як і раніше. У разі втрати (вилучення) прав за кордоном для їх видачі заново діють загальні підстави. По поверненню в Україну вам потрібно буде звернутися в сервіс - центр. Іспити знову проходити не буде потрібно. Не потрібно буде і подавати оголошення в газету про втрату документа, а також приносити про це довідки, як цього вимагали раніше. Так само як і брати довідки з бюро знахідок.

Якщо посвідчення вилучалося правоохоронними або іншими органами - ця інформація вже є в базі даних і її обов'язково перевірять перед видачею дубліката. Однак оформляти медичну довідку і доводити, що ваш стан здоров'я дозволяє керувати ТЗ, надавати потрібно обов'язково. Після подачі всіх документів і перевірки даних вам видадуть дублікат водійських прав Україна. Він практично нічим не буде відрізнятися від оригіналу, хіба позначкою в оцінках, що це саме дублікат.